Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon obiskal Pomnik miru na Cerju

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je danes obiskal Pomnik miru na Cerju, ki so ga postavili v spomin na vse zaslužne branitelje slovenske zemlje na pobudo Društva za negovanje rodoljubnih tradicij organizacije TIGR Primorske.
Udeleženeci sestanka na Cerju stojijo pred stavbo.

Udeleženeci sestanka na Cerju. | Avtor: Jasmina Putnik

Pomnik, ki stoji na robu Vipavske doline s pogledom na Kras, morje in Triglav je postavljen v središče Parka miru z ostalinami prve svetovne vojne. Veličastna zgradba, ki nosi pomembno zgodovinsko sporočilo, je poziv miru, hkrati pa odraža slovenstvo, domoljubje in sobivanje širšega čezmejnega prostora. 

Minister Arčon je izrazil zadovoljstvo nad potencialom, ki ga ta pomnik ima in nad vsebino nastajajoče razstave z naslovom “Na zahodnem robu”, ki so mu jo danes predstavili in je nastala v Goriškem muzeju. Razstava umešča zgodbo Primorske v zgodovino Slovenije in njen prispevek k samostojni državi. Minister je pohvalil sodelovanje vseh prisotnih pri razvoju vsebin v prepričanju, da s skupnimi močmi lahko prostor obogatimo. Vpisal se je v knjigo častnih gostov z mislijo globokega spoštovanja za dosedanji trud in z željo, da se projekt zaključi skladno z vizijo ustanoviteljev.

Na srečanju so bili prisotni tudi župani občin, ki so vpleteni v zgodbo Pomnika na Cerju, Mauricij Humar (Občina Miren – Kostanjevica), Samo Turel (Mestna občina Nova Gorica), Franc Mužič (Občina Brda), Tarik Žigon (Občina Renče-Vogrsko), Milan Turk (Občina Šempeter – Vrtojba) ter direktor Goriškega muzeja Vladimir Perunčič, zgodovinar dr. Marko Klavora in mag. Ariana B. Suhadolnik, direktorica Javnega zavoda za turizem Občine Miren-Kostanjevica, pobudnica današnjega srečanja.