Skoči do osrednje vsebine

Odločitve s 66. dopisne seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

Vlada je na 66. dopisni seji obravnavala in sprejela štiri točke s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Opredeljeni pogoji za izvajanje intervencij v obliki neposrednih plačil iz Strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027

Vlada je izdala Uredbo o neposrednih plačilih iz Strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027. Določa izvajanje intervencij v obliki neposrednih plačil iz Strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027 (SN SKP 2023–2027) za Slovenijo, ki se financira iz Evropskega kmetijskega jamstvenega sklada in Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Uredba je podlaga za izvajanje intervencij v obliki neposrednih plačil v obdobju izvajanja SN 2023–2027. Opredeljuje vlagatelje za neposredna plačila, splošne pogoje za upravičenost do neposrednih plačil (izvajanje kmetijske dejavnosti, najmanj 1 hektar upravičenega hektarja površin oziroma 100 evrov za vloge za vezano dohodkovno podporo, izpolnjevanje pogoja aktivnega kmeta) in postopno zniževanje plačil.

Uredba določa podrobnejše pogoje, nabor zahtev, višino plačila, način izračuna plačil, podrobnejša izvedbena pravila v zvezi s kontrolami in sistem zmanjšanja plačil za izvajanje naslednjih intervencij neposrednih plačil:

  • Osnovno dohodkovno plačilo za trajnostnost,
  • Dopolnilna prerazporeditvena dohodkovna podpora za trajnostnost,
  • Dopolnilna dohodkovna podpora za mlade kmete,
  • Sheme za podnebje in okolje,
  • Vezana dohodkovna podpora oz. proizvodno vezana plačila.

Vlada potrdila Uredbo o izvajanju intervencij v sektorju čebelarskih proizvodov

Vlada je izdala Uredbo o izvajanju intervencij v sektorju čebelarskih proizvodov iz Strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027 (SN SKP 2023-2027), ki se financira iz Evropskega kmetijskega jamstvenega sklada in Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Uredba je podlaga za izvajanje intervencij v sektorju čebelarskih proizvodov v letih 2023–2027 ter med drugim opredeljuje vsebino in izvedbo intervencij z določitvijo vstopnih pogojev, upravičencev, trajanja obveznosti, podintervencij ter pogoje za njihovo izpolnjevanje v posamezni podintervenciji.

V letu 2023 se šest intervencij v sektorju čebelarskih proizvodov izvaja v skupno 21 podintervencijah, in sicer:

  1. prenos znanja v čebelarstvu (podintervencije usposabljanje v čebelarstvu, izobraževanje s področja zdravstvenega varstva čebel in vzdrževanje čebelnjakov za prenos znanja v čebelarstvu);
  2. podpora čebelarjem in čebelarskim društvom (podintervencije sofinanciranje nakupa čebelarske opreme, sofinanciranje obnove tipičnih čebelnjakov, sofinanciranje zdravil, dovoljenih v ekološkem čebelarstvu, sofinanciranje sadik medovitih rastlin, posajenih za čebelarjenje in ne za pridelavo rastlin in podpora čebelarskim društvom za izvajanje pašnih redov);
  3. vzreja čebeljih matic (podintervencije vzreja čebeljih matic, osnovna odbira in menjava čebeljih matic in kakovost matic);
  4. raziskovalno delo na področju čebelarstva (podintervencije karakterizacija čebeljih pridelkov, ugotavljanje učinkov masaže z medom, iskanje alternativnih paš in karakteristike medu v povezavi s povzročitelji medenja, razvoj in testiranje tehnologij za povečanje ekonomičnosti in trajnosti v upravljanju s čebeljimi družinami preko inovacijskih projektov, testni čebelnjaki za nadzor varoze ter izdelava in vzdrževanje aplikacije za vnos podatkov in obveščanje čebelarjev, raziskave na področju uporabe apitehničnih ukrepov in drugih načinov za zatiranje varoze in analiza čebeljih pridelkov);
  5. promocija in raziskava trga sektorja čebelarstva (podintervenciji promocija čebelarstva in raziskava trga);
  6. kakovost in varnost čebeljih pridelkov (podintervencija sofinanciranje nakupa oziroma izdelave satnic s certifikatom ali z analiznim izvidom).

Podintervencije se izvajajo na podlagi javnih naročil ter odprtih in zaprtih javnih razpisov. Za izvedbo intervencij v letih 2023–2027 bo na voljo 6,4 milijona evrov, od tega polovica sredstev prihaja iz proračuna Republike Slovenije, polovica pa iz proračuna EU.

Potrjena izredna začasna podpora kmetom ter malim in srednjim podjetjem zaradi ruske invazije na Ukrajino

Vlada je izdala Uredbo o izvajanju ukrepa izredna začasna podpora kmetom ter malim in srednje velikim podjetjem (MSP), ki opravljajo dejavnosti predelave ali trženja kmetijskih proizvodov in jih je vpliv ruske invazije na Ukrajino še posebej prizadel.

V okviru novega ukrepa se zagotavlja pavšalna pomoč, s katero se nadomesti pokritje dela dodatnih stroškov, ki so nastali zaradi zvišanja cen pridelave in niso bili pokriti z drugimi pomočmi v sektorjih sadja, vrtnarstva in prašičjega mesa. Ukrep določa tudi podporo začetim naložbam zaradi zvišanja cen gradbenega materiala v primerjavi s cenami ob vložitvi vloge na javni razpis ter višje stroške izvedbe naložbe, ker niso imeli možnosti uveljavljanja tega povišanja s spremembo najvišjih priznanih vrednosti v katalogu stroškov.

Ruska invazija na Ukrajino je za slovensko kmetijstvo in živilskopredelovalno panogo povzročila zvišanje vhodnih cen, zlasti za energijo, gnojila in živalsko krmo. Najbolj so prizadeti sektorji sadja vrtnarstva in prašičjega mesa. Posledica ruske invazije za kmete in živilskopredelovalno panogo je tudi zvišanje cen gradbenega materiala pri že začetih naložbah.

Sredstva za izredno začasno podporo v višini 12 milijonov evrov se bodo zagotovila iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020.

Sprememba Sklepa o organizaciji in začetku dela Zavoda za gozdove Slovenije

Vlada je sprejela Sklep o spremembah in dopolnitvah Sklepa o organizaciji in začetku dela Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS). Sklep se spreminja zaradi poenotenja s predpisi, ki urejajo upravno poslovanje.

Uredba o upravnem poslovanju za upravne postopke ne določa uporabe štampiljke, temveč le uporabo žiga. Spreminja se 4. člen Sklepa zaradi poenotenja z zakonom, ki ureja divjad in lovstvo. Naloge javne službe za ocenjevanje škod na divjadi se iz tržnih dejavnosti prenesejo v dejavnosti javne službe. Črtajo se tudi posamezne tržne dejavnosti v 4. členu Sklepa.

Sklep v 3. in 4. členu vsebuje uskladitev imenovanja predstavnikov ustanovitelja v svet ZGS s Priporočili Vlade RS. Priporočila se nanašajo na predlaganje in izbiro kandidatov za predstavnike ustanovitelja v svetih javnih zavodov, glede ravnanja in potrebne skrbnosti članov svetov javnih zavodov ter določila o sodelovanju s predstavniki ter spremljanje njihovega delovanja. Oblikovala se bo strokovna komisija, ki bo izbiro kandidatov opravila na podlagi javnega poziva.

Svet ZGS in sveti območnih enot odločajo o vprašanjih s svojega področja na sejah. Seje so sklepčne, če je prisotna večina članov sveta. S spremembo se namesto absolutne večine, kakor jo določa veljavni Sklep, uvaja relativna večina, ko za sprejetje odločitve zadostuje večina prisotnih članov sveta ZGS.

V 7. členu Sklepa je določena obveznost ZGS, da prodajo blaga in storitev na trgu izvaja le, če bo z njenim izvajanjem zagotovil najmanj pokritje vseh s to dejavnostjo povezanih dohodkov.

Prehodne določbe določajo uskladitev statuta ZGS.