Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon v Kirgiški republiki o krepitvi sodelovanja med državama

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je 9. in 10. februarja mudila na uradnem obisku v Kirgiški republiki. Obisk je bil namenjen krepitvi gospodarskega sodelovanja, političnega dialoga ter sodelovanja na dvostranskem in multilateralnem področju.

Ministrico je uvodoma sprejel gostitelj, zunanji minister Ženbek Kulubajev, s katerim sta se strinjala, da imata državi veliko možnosti za sodelovanje. "Identificirali smo področja, kjer lahko pomembno okrepimo sodelovanje, med drugim hidroenergetika, kmetijstvo, morebitne izmenjave študentov in informacijsko-komunikacijska tehnologija. H krepitvi vezi in sodelovanja vsekakor prispevajo tudi Sporazum o gospodarskem sodelovanju, ki sva ga s kirgiškim zunanjim ministrom podpisala septembra 2022, Memorandum o sodelovanju med zunanjima ministrstvoma Republike Slovenije in Kirgiške republike kot tudi Memorandum o sodelovanju med agencijo SPIRIT in kirgiško agencijo za razvoj investicije, ki je bil podpisan danes", je dejala ministrica. "Dejstvo je, da je za Slovenijo pomembna močna Srednja Azija, vključno s Kirgiško republiko, in tudi za srednjeazijsko regijo, ki se nahaja med dvema velesilama Kitajsko in Rusijo, je pomembna močna Evropska unija," je poudarila ministrica.

Ministra sta podpisala Memorandum o sodelovanju Ministrstva za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije in Ministrstva za zunanje zadeve Kirgiške republike. Ministrica pa je ob tej priložnosti Kulubajeva povabila na povratni uradni obisk v Slovenijo do konca leta, ko bi lahko potekalo tudi prvo zasedanje mešane gospodarske komisije med državama.

Ministrica Fajon se je srečala tudi s predsednikom Kirgiške republike Sadirjem Žaparovim, s predsednikom kabineta ministrov in vodjo predsedniške administracije Akilbekom Žaparovim, ministrom za energetiko Talajbekom Ibrajevom in ministrom za gospodarstvo Danijarjem Amangeldijevom. V pogovoru s sogovorniki je pozdravila regionalno povezovanje v Srednji Aziji in njihov interes za krepitev sodelovanja z Evropsko unijo. Zavzela se je za okrepljeno gospodarsko kot tudi sodelovanje na drugih področjih.

Poleg bilateralnih vsebin je ministrica s sogovorniki izmenjala stališča o aktualnih mednarodnih izzivih in predstavila kandidaturo Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta 2024-2025. Izpostavila je prizadevanja Slovenije za zagotavljanje mednarodnega miru, varnosti in razvoja. Ministrica Fajon je obsodila rusko agresijo na Ukrajino in izrazila upanje, da se bo trpljenje civilnega prebivalstva čim prej prenehalo.

Ministrica Fajon je v času obiska gostila tudi slovensko-kirgiški poslovni forum, katerega namen je bila predstavitev poslovnega okolja obeh držav, predstavitev podjetij in priložnost za tkanje vezi med udeleženci. "Biškek sem obiskala z delegacijo predstavnikov desetih slovenskih podjetij, ki jim slovenska diplomacija pomaga prodreti na kirgiški trg, kjer vidijo tudi priložnost za nadomestitev ruskega trga. Kirgizija je, tako kot Uzbekistan, obetaven izvozni trg za slovenska podjetja, predvsem na področjih, kot so hidroenergija, fotovoltaika, infrastruktura, informacijsko-komunikacijska tehnologija," je še dejala ministrica.