Skoči do osrednje vsebine

Vlada sprejela Program za krepitev integritete in transparentnosti v javnem sektorju 2023 - 2026

Vlada Republike Slovenije je na dopisni seji sprejela Program Vlade Republike Slovenije za krepitev integritete in transparentnosti v javnem sektorju 2023 – 2026.

Hkrati je vlada naložila nosilcem ukrepov iz Programa, da začnejo izvajati potrebne aktivnosti za izvedbo ukrepov, o katerih bodo vsakih šest mesecev poročali Vladi Republike Slovenije, pri čemer bo vsakokratno skupno poročilo pripravilo Ministrstvo za javno upravo, kot koordinator Programa, enako kot tudi končno poročilo o izvedbi ukrepov po izteku triletnega obdobja.

Transparency International je 31.januarja 2023 objavil Indeks zaznave korupcije (CPI) za leto 2022. Slovenija je dosegla oceno 56/100. V Transparency International Slovenia ocenjujejo, da je za zaustavitev negativnega trenda ključno izvajanje ničelne tolerance do korupcije.

Vlada Republike Slovenije je danes, 9. februarja 2023, na seji obravnavala in sprejela Program Vlade Republike Slovenije za krepitev integritete in transparentnosti javnega sektorja za obdobje 2023 – 2026.

V skladu z odločitvijo vlade se bodo aktivnosti za izvedbo ukrepov iz programa začele izvajati nemudoma.

Oblikovanje ukrepov ter področja, ki jih ti naslavljajo, so bila določena upoštevajoč zadnji dveletni poročili Komisije za preprečevanje korupcije ter njene Ocene stanja, zato obsegajo aktualno problematiko in pomanjkljivosti, bodisi zakonske ureditve na nekaterih področjih, prav tako pa ravnanja ter postopke v praksi, ki od takšne ureditve odstopajo, ali je ne izvajajo v celoti.

Glede na posodobitev Resolucije o preprečevanju korupcije v Republiki Sloveniji, ki jo sprejme Državni zbor RS, in njenega akcijskega načrta, ki ju pripravlja Komisija za preprečevanje korupcije, se ukrepi iz vladnega programa ob uveljavitvi Resolucije lahko smiselno vključijo v akcijski načrt, ki v tem delu nadomesti vladni program, le ta pa s tem predvidoma preneha veljati.

Program predstavlja akcijski načrt ukrepov z nosilci, sodelujočimi in roki za izvedbo ukrepov. Zavedajoč se dejstva, da gre za preventivno delovanje za odpravo tveganj za pojave korupcije, ter z namenom okrepitve integritete v javnem sektorju, so mnogi od ukrepov oblikovani razvojno ter usmerjeni v cilje, ki bodo izgrajeni postopoma, predstavljali pa bodo odločen prispevek k želenemu cilju.

Program predvideva nadaljnje izvajanje nekaterih ukrepov, ki so bili že v prejšnjih programih opredeljeni kot trajni – tu gre večinoma za usposabljanja in pripravo gradiv z vsebinami, ki jih ureja Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK), s poudarki na vsebinah, ki se v praksi ne izvajajo zadostno ali pravilno.

V program so vključena usposabljanja z namenom osveščanja, ki jih izvaja tako Upravna akademija Ministrstva za javno upravo, Center za izobraževanje v pravosodju, ki deluje v okviru Ministrstva za pravosodje, kot tudi usposabljanja, ki jih izvaja Komisija za preprečevanje korupcije.

K že uveljavljenim vsebinam, bomo v sodelovanju s Transparency InternationalSlovenia (TI) - nevladno organizacijo, ki deluje na področju krepitve integritete in preprečevanja korupcije, sooblikovali vsebine usposabljanj, ki bodo vključevale ugotovitve glede nepravilnost iz prakse, ki jih pri izvajanju svojega poslanstva zaznava omenjena organizacija in ki lahko prispevajo k izboljšanju delovanja javnega sektorja.

Ukrepi, ki v programu sodijo med nove, so razvrščeni po področjih delovanja vladnih resorjev (zdravstvo, okolje in prostor, kmetijstvo, šolstvo in šport, gospodarski razvoj in tehnologija in drugih), delovanja drugih subjektov javnega sektorja, poleg tega pa vsebujejo tudi priporočila, ki naslavljajo uprave lokalnih skupnosti. Nekateri od ukrepov se nadalje nanašajo na ravnanje in vedenje javnih funkcionarjev ter na postopke in ukrepanje inšpekcijskih organov.

Nosilci ukrepov bodo vladi poročali o izvedenih aktivnostih vsakih šest mesecev od sprejetja Programa.