Skoči do osrednje vsebine

Srečanje Nacionalne komisije za Modre zastave

Podnebne spremembe so nov izziv, ki prinašajo globalnemu turizmu več tveganja kot priložnosti. Tem spremembam se prilagaja in hitro spreminja tudi vedenje potrošnikov, saj turisti vedno pogosteje iščejo zelene, odgovorne destinacije.

Program Modra zastava je eno od promocijskih orodij in mednarodno priznan sistem odličnosti, namenjen povečevanju okoljske ozaveščenosti na kopališčih, (so)oblikovanju okoljske etike ter spodbujanju okoljsko odgovornega obnašanja. Kriteriji programa so razvrščeni v štiri kategorije: okoljska vzgoja in informiranje, okoljsko upravljanje, varnost in storitve ter kakovost kopalne vode. Prav s spremljanjem kakovosti kopalnih voda in obveščanjem javnosti Agencija prispeva k trajnostni okoljski ozaveščenosti.

Znak Modra zastava se podeljuje slovenskim naravnim kopališčem in marinam na podlagi presoje nacionalne komisije. Zasedanje komisije je gostila Agencija za okolje 6. februarja 2023. Poleg predstavnikov Društva DOVES - FEE SLOVENIA in Agencije z za okolje so se ga udeležili tudi predstavniki Slovenske turistične organizacije, Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Vodja komisije za Modre zastave v Sloveniji Boris Šušmak predstavlja kandidate za prejem zastave in pogoje njeno za dodelitev.

Srečanje Nacionalne komisije za Modre zastave | Avtor: Agencija za okolje