Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 6. januarja 2023.

Pogrešane osebe

Izpostava Kranj

Ob 20.41 se je v gozdu med Spodnjim in Srednjim Bitnjem, občina Kranj, izgubila oseba. Gasilci GARS Kranj so pregledali območje, v katerem naj bi se izgubljena oseba nahajala. V pripravljenosti so bili še gasilci PGD Bitnje in Žabnica, reševalci GRS Kranj, vodniki reševalnih psov za iskanje pogrešanih oseb KZS - SIP skupina 4 in ZRPS Gorenjska 1 in 2, vendar njihova pomoč ni bila potrebna, ker je bila oseba najdena.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Brežice

Ob 18.51 so v bližini naselja Mostec, občina Brežice, v reki Savi opazili mrtvo osebo. Gasilci PGE Krško so izvlekli pokojno na brežino in jo predali pogrebni službi ter nudili pomoč z razsvetljavo kraja dogodka.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 7.21 je v bližini naselja Nemški Rovt, občina Bohinj, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica so zavarovali kraj dogodka in dvignili vozilo nazaj na cestišče. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.08 so v naselju Moste, občina Komenda, trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Moste in Kamnik so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine, očistili cestišče in usmerjali promet. Reševalci NMP Kamnik so udeležence na kraju pregledali in eno poškodovano osebo prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 16.16 sta na avtocesti Brezovica–Vrhnika, občina Brezovica, trčili kombinirano in osebno vozilo. Pri tem se je kombinirano vozilo prevrnilo na streho. Gasilci GB Ljubljana in PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih in postavili pivnike v bližini potok. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 22.27 sta v križišču Kajuhove ulice in Letališke ceste v Ljubljani trčili osebni vozili. Poškodovanih oseb ni bilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.48 se je v naselju Dobravlje, občina Ajdovščina, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč policistom. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.59 je v naselju Tolsti Vrh p. R. na K. – Del v občini Ravne na Koroškem trčilo pet osebnih vozil. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine, očistili cestišče in nudili pomoč ostalim službam. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so tri poškodovane osebe oskrbeli na kraju in jih prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 11.45 so se v naselju Blatno, občina Brežice, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Pišece in Globoko so požar, ki je zajel del ostrešja okoli dimnika, pogasili in pregledali objekt s termovizijsko kamero.

Izpostava Kranj

Ob 15.02 so v naselju Spodnje Duplje, občina Naklo, zagorele saje v dimniku. Gasilci PGD Duplje so požar v dimniku pogasili, dimnik očistili in pregledali okolico s termovizijsko kamero. Gasilci so odsvetovali nadaljnjo kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.41 so na Preglovem trgu v Ljubljani gorele smeti v svetlobnem jašku. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili, pregledali in prezračili prostore.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.59 so v naselju Gabrje, občina Tolmin, gorele saje v dimniku. Gasilci PGD Tolmin so pogasili požar, iznesli gorljivo snov in stanovalcem odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 14.59 je na Partizanski cesti v Šenčurju gorelo osebno vozilo. Vozilo je še pred prihodom gasilcev pogasil lastnik sam. Gasilci GARS Kranj in PGD Šenčur so opravili pregled vozila s termovizijsko kamero.

Izpostava Postojna

Ob 20.27 je na železniški postaji v Divači tlel premog v sedmih vagonih. Gasilci PGD Divača, Senožeče in ZGRS Sežana so tleč premog pogasili in izdatno zalili z vodo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 19.05 so v bližini vasi Grintovec, občina Koper, gasilci JZ GB Koper in PGD Krkavče pogasili požar trave in vejevja na površini okoli 40 kvadratnih metrov.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.53 so v naselju Lokavec, občina Ajdovščina, gasilci GRC Ajdovščina pogasili manjši travniški požar.

Izpostava Postojna

Ob 20.06 je pri naselju Dolenja vas, občina Divača, gorela suha trava in podrast. Požar, na površini okoli dvajset kvadratnih metrov, so pogasili gasilci PGD Senožeče.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 13.40 je na Latinskem trgu v Ljubljani gorelo v košu za smeti. Gasilci GB Ljubljana so pogasili gorečo embalažo v košu.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Brežice

Ob 19.59 so v Ulici Anke Salmičeve v Leskovcu pri Krškem, občina Krško, gasilci PGE Krško z vpojnim sredstvom posuli kurilno olje v dolžini okoli 30 metrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.14 sta na območju Baske v bližini naselja Grgar, občina Nova Gorica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja shranila na varno v skladišče najdene ročno bombo, topovski vžigalnik in štiri topovske granate, italijanske in avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 15.35 so v ulici Sermin v naselju Bertoki, občina Koper, gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom izvlekli nazaj na vozišče kombinirano vozilo, ki je obtičalo v pesku.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.32 so v Bezenškovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s pomočjo avto lestve na streho stanovanjske hiše pritrdili pločevino, ki je ogrožala pešce.

Ob 17.59 so v naselju Godič, občina Kamnik, gasilci PGD Kamniška Bistrica iz potoka Črna potegnili večji zabojnik za smeti.

Izpostava Maribor

Ob 8.04 so v Vošnjakovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s pomočjo gasilske avto-lestve nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.25 so v naselju Čepinci, občina Šalovci, gasilci PGD Čepinci s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in tako omogočili dostop reševalcem NMP Murska Sobota do obolele osebe.

Ob 12.47 so na Ormoški cesti v Ljutomeru gasilci PGD Ljutomer s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili dostop reševalcem NMP Ljutomer do obolele osebe.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.44 so v naselju Tribuče, občina Črnomelj, gasilci PGD Adlešiči in Tribuče s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanjske hiše in nudili prvo pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Črnomelj. Gasilci so tudi nudili pomoč pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/