Skoči do osrednje vsebine

Nagrade Republike Slovenije na področju šolstva 2023 – zbiranje predlogov za kandidate

Z javno objavo razpisa za podelitev nagrad Republike Slovenije na področju šolstva za leto 2023 se je konec januarja začelo zbiranje predlogov za letošnje nagrajence najvišje državne nagrade na področju šolstva. Razpis se izteče 26. maja 2023, nagrade pa se bodo podelile na predvečer svetovnega dneva učiteljev.

Kot piše v razpisu, se nagrade »podeljujejo za najvišje dosežke v vzgoji in izobraževanju, ki pomembno prispevajo k razvoju pedagoške prakse in teorije ter h kakovostnemu izobraževanju, utrjujejo varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin v vzgoji in izobraževanju, omogočajo pozitivne vzgojne vplive šole ter spodbujajo humanizacijo odnosov v šoli«. Zanje lahko kandidirajo tako posamezniki(-ice) in skupine posameznikov(-ic) kot tudi zavodi in druge organizacije s področja vzgoje oziroma izobraževanja.

Nagrada RS na področju šolstva, ki se je sprva imenovala Žagarjeva nagrada, se podeljuje že od leta 1966. Lani jo je prejelo deset izjemnih posameznic in posameznikov ter ena šola, pet od teh za življenjsko delo in šest za izjemne dosežke. Odbor za podeljevanje nagrad bo tudi letos podelil največ enajst nagrad, od tega največ pet za življenjsko delo.

Razpis, o katerem je Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje že poročalo (Objavljen je javni razpis za podelitev Nagrad Republike Slovenije na področju šolstva za leto 2023 | GOV.SI), je odprt do 26. maja 2023 do 13. ure, nagrade pa se bodo podelile 4. oktobra, na predvečer svetovnega dneva učiteljev. Kandidate za nagrade lahko predlagajo fizične in pravne osebe.

Vabljeni k oddaji predlogov!

Obrazec za prijavo in besedilo razpisa najdete na spletni povezavi https://www.gov.si/zbirke/javne-objave/javni-razpis-za-podelitev-nagrad-republike-slovenije-na-podrocju-solstva-za-leto-2023/.

Udeleženke in udeleženci podelitve nagrad RS na področju šolstva 2022

Na fotografiji: prejemnice in prejemniki nagrad na področju šolstva za leto 2022 ter dr. Igor Papič, minister MIZŠ (sedanji minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije), predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič in predsednik Odbora za podeljevanje nagrad RS na področju šolstva dr. Boris Aberšek. Od desne proti levi: v prvi vrsti Damijana Gustinčič, Marjetka Bizjak, dr. Igor Papič, Urška Klakočar Zupančič, dr. Boris Aberšek, Jelena Horvat in dr. Sonja Rutar, v drugi vrsti Štefan Istvàn Varga, Matjaž Barič (ravnatelj nagrajene OŠ Milke Šobar - Nataše), dr. Miha Boltežar, mag. Ivan Florjanc, dr. Mirko Prosen, Nermin Bajramović in dr. Uroš Ocepek. Foto: Anže Malovrh/STA