Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 4. februarja 2023.

Močan veter

V soboto preko dne vse do večera je močan veter povzročil precej preglavic gasilcem, delavcem elektro podjetij ter komunalnih in cestnih služb predvsem v severnem, vzhodnem, jugovzhodnem in osrednjem delu Slovenije. Skupno je bilo zabeleženih 224 dogodkov, od tega na območjih regijskih centrov za obveščanje Kranj (43), Ljubljana (39), Celje (33), Murska Sobota (29), Brežice (23), Ptuj (16), Novo mesto (10), Trbovlje (7) dogodkov in Slovenj Gradec (1) dogodek. Na terenu je bilo aktivnih 100 gasilskih enot, od tega 6 poklicnih. Po do sedaj zbranih podatkih je veter podrl najmanj 126 dreves, odkril ostrešja, oziroma poškodoval najmanj 30 objektov, zaradi poškodb daljnovodov pa je bilo brez oskrbe z električno energijo nekaj odjemalcev na območjih občin Hrastnik, Zagorje ob Savi, Ljutomer in Lendava. Sunek vetra je v bližini naselja Breg pri Litiji prevrnil prikolico tovornega vozila, v katero se je zaletelo mimo vozeče osebno vozilo.

 

Plazovi

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.27 se je na Spodnji Kapli v občini Podvelka sprožil zemeljski plaz, zaradi česar se je na cesto podrlo več dreves. Posredovali so gasilci PGD Kapla, ki so zavarovali območje ter onemogočili dostop do te tega. Za sanacijo plazu bodo v prihodnjih dneh poskrbele pristojne službe.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 16.46 so v naselju Trebija, občina Gorenja vas - Poljane, gasilci PGD Trebija zavarovali kraj pristanka helikopterja SV, ki je v UKC Ljubljana prepeljal poškodovano osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.52 so v gozdu nad Polhovim Gradcem na pešpoti občani naleteli na moškega, ki je potreboval zdravniško pomoč. Reševalci GRS Ljubljana so imobilizirali poškodovanca in ga z nosili prenesli na kraj, kjer so ga oskrbeli reševalci NMP Ljubljana in ga odpeljali v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Murska Sobota

Ob 23.49 je v naselju Grad v istoimenski občini osebno vozilo trčilo v drevo. Gasilci PGD Murska Sobota so odklopili akumulator, razsvetljevali prostor in nudili pomoč reševalcem. Poškodovano osebo so reševalci NMP odpeljali v SB Murska Sobota.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.22 je v Platiševi ulici v Cerknem padel kolesar. Gasilci PGD Cerkno so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč poškodovani osebi. Reševalci NMP Idrija so poškodovano osebo odpeljali v SB Šempeter pri Gorici.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 9.00 je v Kozakovi ulici v Celju zagorelo ostrešje stanovanjske hiše. Gasilci PGE Celje in PGD Ostrožno so zavarovali kraj dogodka, vstopili v objekt in iz njega rešili 6 mačk ter 2 papigi, požar omejili in pogasili, nato pa poškodovan del ostrešja zasilno prekrili s folijo. Lastniku so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 15.28 so v Podgradu, občina Šentjur, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše, zaradi močnega vetra pa se je ogenj razširil tudi na ostrešje. Gasilci PGD Šentjur in Lokarje so požar pogasili in pregledali objekt. Zaradi močnega vetra poškodovanega ostrešja ni bilo mogoče zasilno prekriti.

Izpostava Kranj

Ob 7.20 so v naselju Voklo, občina Šenčur, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci GARS Kranj, PGD Šenčur in Voklo so pogasili požar, s termovizijsko kamero pregledali dimnik in okolico ter občanu odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.33 so v Pšati, občina Domžale, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci CZR Domžale in PGD Pšata Dragomelj so iz peči odstranili gorljiv material, pregledali dimnik, ga zasilno očistili in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 17.24 so v Jurčičevi ulici v Kamniku gorele saje v dimniku večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Kamnik so iz dveh peči iznesli goreč material, s termovizijsko kamero pregledali dimniško tuljavo ter z eksplozimetrom preverili prisotnost nevarnih plinov. Stanovalcem so odsvetovali kurjenje do obiska dimnikarja.

Ob 20.24 je v Jamovi ulici v Kamniku zagorela stanovanjska hiša. Gasilci PGD Kamnik in Duplica so požar pogasili, iz objekta odstranili nevarne snovi, ga prezračili in pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 21.08 so na golem, občina Ig, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Ogenj je ugasnil še pred prihodom gasilcev PGD Golo, ki so dimnik in objekt preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 18.52 so v naselju Hočko Pohorje, občina Hoče - Slivnica, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Hoče so izpraznili kurišče, zaprli dovod zraka, pogasili požar in pregledali objekt s termovizijsko kamero.

Ob 19.40 so v Jamnikovi ulici v Rušah zagorele saje v dimniku večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ruše, Smolnik in Bistrica ob Dravi so zaprli dovod zraka, varovali objekt do izgoretja saj in pregledali celoten objekt.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.25 so v naselju Dokležovje, občina Beltinci, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Dokležovje in Beltinci so nadzorovali gorenje saj ter prostore pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 20.34 so v naselju Dobrovnik v istoimenski občini zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Dobrovnik so počakali, da so saje dogorele, nato pa s termovizijsko kamero pregledali dimnik in prostor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.13 so v naselju Ustje, občina Ajdovščina, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci GRC in PGD Ajdovščina so saje pogasili, očistili tuljavo, prezračili prostor in svetovali obisk dimnikarske službe.

Ob 19.36 je na Vrtojbenski cesti v Šempetru pri Gorici, občina Šempeter - Vrtojba, tlelo perilo v kopalnici objekta. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Šempeter so tlenje pogasili in prostor prezračili.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.02 so v Hudem kotu, občina Ribnica na Pohorju, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ribnica – Josipdol so pogasili požar, s termovizijsko kamero pregledali prostore in jih prezračili ter lastniku odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 17.22 je v Hudem Kotu, občina Ribnica na Pohorju, zagorelo v lesenem stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Ribnica - Josipdol so požar pogasili, odstranili dve pregradni leseni steni in odprli okoli 5 kvadratnih metrov talne konstrukcije. Prostore so pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Trbovlje

Ob 22.11 so na Cesti 9.avgusta v Zagorju ob Savi zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Zagorje-mesto so nadzorovali izgorevanje saj, zaradi prisotnosti ogljikovega monoksida iz objekta evakuirali 3 osebe, prezračili in pregledali prostore ter odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 12.05 so na Pristavški cesti v Križah v občini Tržič gasilci PGD Križe pogasili požar na električnem skiroju.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.33 je v ulici Na Korošci v Ljubljani na parkirišču stanovanjskega objekta gorelo osebno vozilo. Požar, ki je v celoti uničil osebno vozilo, so pogasili gasilci PGD Dravlje in GB Ljubljana.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 12.05 je v naselju Sotelsko, občina Krško, pri kurjenju v naravi ogenj občanu ušel s travnate površine v bližnji gozd. Gasilci PGE Krško so pogasili požar, ki je zajel okoli pet arov travnate površine, podrasti in grmičevja. Na kraju so bili tudi gasilci PGD Videm ob Savi, vendar njihova pomoč ni bila potrebna.

Izpostava Koper

Ob 13.55 je v Boninih v občini Koper občanu pri kurjenju ogenj ušel izpod nadzora. Gasilci JZ GB Koper in PGD Pobegi-Čežarji so pogasili travniški požar na površini okoli 300 kvadratnih metrov.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.04 so v gozdu v Ljubljani gasilci GB Ljubljana in PGD Spodnja Šiška pogasili goreč kup vej in pregledali okolico.

Izpostava Maribor

Ob 10.12 so v Gospejni ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor pogasili goreče cvetlično korito.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 4.26 je na Ižanski cesti v Ljubljani gorelo prenosno stranišče. Požar, ki je stranišče v celoti uničil, so pogasili gasilci PGD Barje in GB Ljubljana.

Ob 23.26 je v Majaronovi ulici v Ljubljani gorel komunalni zabojnik za odpadke. Še pred prihodom gasilcev GB Ljubljana so požar pogasili prisotni občani, gasilci so poškodovani zabojnik dodatno zalili z vodo.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 20.09 so na Trubarjevi cesti v Ljubljani na gradbišču bivše tovarne Rog v Ljubljani štirje delavci v zaprtem prostoru izvajali gradbena dela, pri čemer so uporabljali stroje z bencinskimi motorji in se zaradi izpušnih plinov zastrupili z ogljikovim monoksidom. Gasilci GB Ljubljana so opravili meritve prisotnosti plinov in prezračili prostore. Reševalci NMP so delavce oskrbeli.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 20.46 je v naselju Spodnja Polskava, občina Slovenska Bistrica, vozilo zapeljalo s cestišča v potok. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali vozilo, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle tekočine in izvlekli vozilo iz potoka ter zavarovali poškodovano ograjo v dolžini približno 20 metrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.04 so na območju naselja Žaga, občina Bovec, naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila ročno bombo, mase 0.52 kg, italijanskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 14.19 so v Cankarjevi ulici v Krškem gasilci PGD Krško iz podzemnega hodnika v večstanovanjskem objektu izčrpali zastalo meteorno vodo.

Izpostava Maribor

Ob 0.51 je v naselju Ranca, občina Pesnica, nasedlo kombinirano vozilo v obcestni jarek. Iz jarka so ga s tehničnim posegom potegnili nazaj na vozišče gasilci PGD Pesnica.

Ob 10.51 so v Gorkega ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor zaprli ventil za vodo in preprečili nadaljnje iztekanje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.23 je na cesti Čepovan–Lokve, občina Nova Gorica, osebno vozilo obstalo v snežnem zametu. Gasilci PGD Čepovan so vozilo s tehničnim posegom potegnili na cestišče in vozniku omogočili vrnitev v dolino.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/