Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 3. februarja 2023.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 12.12 se je izven urejenega smučišča v Kranjski Gori poškodoval smučar. Reševalec na smučišču in gorski reševalci GRS Kranjska Gora so poškodovanca oskrbeli ter pripravili za transport s helikopterjem LPE z dežurno ekipo GRS Brnik na krovu. Prepeljali so ga v SB Jesenice.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 08.45 je na gradbišču v Rogaški Slatini betonska plošča padla na delavca. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in PGD Rogaška Slatina so zavarovali kraj ter nudili pomoč reševalcem NMP in policiji. Delavec je na kraju nesreče podlegel poškodbam.

Izpostava Postojna

Ob 15.27 je v gozdu v bližini naselja Dolenje pri Jelšanah, občina Ilirska Bistrica, pri podiranju drevesa, to padlo na delavca, ki je na kraju podlegel poškodbam. Gasilci PGD Jelšane in Ilirska Bistrica so s tehničnim posegom odstranili drevo ter preminulega prenesli iz gozda do ceste, kjer ga je prevzela pogrebna služba.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 13.22 sta na Dolinski cesti v Kopru trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter reševalcem NMP nudili pomoč pri oskrbi dveh poškodovanih oseb, ki so ju odpeljali v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.02 je v naselju Drtija, občina Moravče, osebno vozilo zbilo peško. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka in pomagali reševalcem NMP Domžale pri oskrbi in prenosu poškodovanke. Slednji so jo odpeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 15.01 je na cesti v naselju Ješenca v občini Rače-Fram osebno vozilo zapeljalo s ceste in trčilo v drog javne razsvetljave. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator, za voznico pa so poskrbeli reševalci NMP.

Izpostava Murska Sobota

Ob 5.18 je na pomurski avtocesti pri izvozu Gančani, prišlo do hude prometne nesreče avtobusa, v kateri so poškodbam podlegli trije ljudje. Poškodovanih je bilo 11 ljudi, 7 so jih reševalci NMP oskrbeli na kraju nesreče, 4 pa odpeljali v bolnišnico Rakičan. Gasilci IGE Nafta Lendava in PGD Murska Sobota so izpod avtobusa s tehničnim posegom izvlekli 3 preminule, zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč drugim službam.

Ob 11.25 je v naselju Radoslavci, občina Ljutomer, osebno vozilo zdrsnilo s ceste. Gasilci PGD Ljutomer so odklopili akumulator, pomagali pri nalaganju vozila na vozilo avtovleke in očistili cestišče. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.21 je na Soški cesti v Solkanu, občina Nova Gorica, osebno vozilo trčilo v betonsko ogrado. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovan ni bil nihče.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.40 sta v Dolnji Stari vasi, občina Škocjan, v naletu trčila kombinirano in osebno vozilo. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Škocjan so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Novo mesto so dve poškodovani osebi prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Ptuj

Ob 6.07 sta v naselju Spodnja Hajdina, občina Hajdina, trčila avtobus in osebno vozilo. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč policiji in reševalcem NMP Ptuj. Poškodovana oseba je bila prepeljana v SB Ptuj.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 19.10 so v ulici Za jezom v Tržiču zagorele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Tržič so počakali do izgoretja saj, s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.50 je na Podutiški cesti v Ljubljani gorelo v zapuščenem stanovanjskem objektu. Gasilci GB Ljubljana in PGD Podutik-Glince so požar pogasili in objekt pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 21.21 je v naselju Ritoznoj, občina Slovenska Bistrica, zagorelo v stanovanjski hiši. Gasilci PGD Slovenska Bistrica in Zgornja Bistrica so požar, ki je poškodoval okoli deset kvadratnih metrov ostrešja in kurilnico objekta, pogasili, pregledali požarišče in prezračili objekt. Aktivirani so bili tudi gasilci PGD Šmartno na Pohorju in Zgornja Polskava, vendar njihovo posredovanje ni bilo potrebno.

Izpostava Novo mesto

Ob 7.03 so v Aškerčevi ulici v Novem mestu gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so nadzorovali izgorevanje saj ter dimnik in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.42 so v naselju Javnik, občina Podvelka, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Brezno-Podvelka in PGD Ožbalt so goreče saje pogasili in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 16.24 so v naselju Sv. Trije Kralji občina Radlje ob Dravi gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so nadzorovali izgoretje saj in s termovizijsko kamero pregledali kletne prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 2.35 je na Ulici Hermana Potočnika v Ljubljani na parkirišču med večstanovanjskimi objekti zagorelo osebno vozilo, požar pa se je razširil še na dve osebni vozili parkirani v bližini. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 15.08 so v naselju Brič, občina Koper, goreli trava, listje in grmičevje. Požar na površini okoli 150 kvadratnih metrov so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Krkavče.

Izpostava Maribor

Ob 20.04 so v naselju Koritno, občina Oplotnica, v bližini stanovanjske hiše in gozda, zagorele drva ter drevesa. Gasilci PGD Oplotnica in Kebelj so požar pogasili, premetali drva in jih dodatno zalili z vodo.

Izpostava Postojna

Ob 16.06 je ob Kraški ulici v Divači gorela suha trava. Gasilci PGD Divača so pogasili požar na površini 2 kvadratna metra.

 

Eksplozije

Izpostava Kranj

Ob 18.37 je na ulici Pot na pilarno v Tržiču v stanovanjskem objektu eksplodirala plinska kartuša. Gasilci PGD Bistrica pri Tržiču, Križe in Tržič so s termovizijsko kamero pregledali prostor, požarno zavarovali kraj dogodka in oskrbeli poškodovano osebo do prihoda reševalcev NMP Tržič.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 22.11 so na Celjski cesti v Slovenj Gradcu zaradi poškodovanega kanalizacijskega jaška stanovalci večstanovanjskega objekta zaznali vonj po plinu. Gasilci PGD Slovenj Gradec so izmerili povečano koncentracijo amonijaka in prezračili prostore. Poškodbo bo saniral vzdrževalec objekta.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 10.41 so v Ljubnem ob Savinji gasilci PGD Ljubno ob Savinji nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Ob 17.01 so gasilci PGE Celje posredovali na Opekarniški cesti v Celju, kjer je polomljeno drevo ogrožalo stanovalce in mimoidoče. Polomljene veje so odžagali ter jih odstranili.

Izpostava Kranj

Ob 8.27 je na Cesti maršala Tita na Jesenicah oseba ostala ujeta v okvarjenem dvigalu. Gasilci GARS Jesenice so jo rešili, izklopili dvigalo iz obratovanja ter obvestili pristojnega serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.29 so na Tischlerjevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana skozi odprto kletno okno vstopili v stanovanje in tako reševalcem NMP omogočili dostop do obolele osebe ter nudili pomoč pri prenosu v reševalno vozilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.10 so v večstanovanjskem objektu v Prvomajski ulici v Novi Gorici gasilci JZ GRD GE Nova Gorica s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja, v katerem je bila starejša onemogla oseba. Do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica so ji nudili prvo pomoč.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.19 je v ulici Cesta bratstva in enotnosti v Metliki vozilo obstalo na travnati brežini. Gasilci PGD Metlika so ga s tehničnim posegom dvignili in postavili na cesto.

Ob 17.04 je v ulici Na Lazah v Metliki onemogla oseba padla v zaklenjeni sobi stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Metlika so s tehničnim posegom odprli vrata in reševalcem NMP Metlika pomagali pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.15 so na Trgu 4. aprila v Mežici gasilci KGZ Ravne na Koroškem s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahaja onemogla oseba. Reševalci ZRC Koroške so jo prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Ob 12.15 so v Sv. Danijelu, občina Dravograd, gasilci PGD Trbonje odstranili sneg s pomožnega objekta zaradi nevarnosti porušitve.

Ob 16.08 so v Mislinjski Dobravi, občina Slovenj Gradec, gasilci PGD Golavabuka zavarovali kraj pristanka helikopterja SV ter nudili pomoč pri prenosu obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Urada za meteorološko napoved, Agencije RS za okolje, bo v večjem delu Slovenije danes do sredine popoldneva, na severovzhodu do večera, pihal močan severni veter, ki bo presegal hitrost 70 km/h, na izpostavljenih legah tudi 90 km/h. Sredi dneva in popoldne pričakujemo najmočnejše sunke vetra pod Karavankami in Kamniško-Savinjskimi Alpami, po nižinah pa bo najmočneje pihalo predvsem na severovzhodu.

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/