Skoči do osrednje vsebine

Redne volitve romskih svetnikov in svetnic v Svet romske skupnosti Republike Slovenije

Urad Vlade RS za narodnosti je skladno z določbami Zakona o romski skupnosti v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 33/07) razpisal redne volitve predstavnikov in predstavnic romskih skupnosti v svetih samoupravnih lokalnih skupnosti v Svet romske skupnosti Republike Slovenije. Volitve bodo potekale v torek, 14. februarja 2023, v prostorih Urada Vlade RS za narodnosti, Vožarski pot 12, Ljubljana. Začetek volitev bo ob 9. uri, volitve pa bodo trajale do 17. ure.

Vsi izvoljeni predstavniki in predstavnice romskih skupnosti v občinskih svetih samoupravnih lokalnih skupnosti so bili pisno obveščeni o poteku volitev in možnostih ter postopku vlaganja kandidatur ter rokih, do katerih je treba morebitno kandidaturo vložiti pri Uradu Vlade RS za narodnosti. Urad Vlade RS za narodnosti je 24. januarja 2023 za vse izvoljene romske svetnike in svetnice organiziral tudi usposabljanje, na katerem udeležence natančno informiral o postopku volitev v Svet romske skupnosti Republike Slovenije in njegovem konstituiranju.

Urad Vlade RS za narodnosti je prejel 8 kandidatur za člana oziroma članico Sveta romske skupnosti Republike Slovenije. Vse kandidature so bile ustrezne.

Volilna komisija za izvedbo volitev predstavnikov oziroma predstavnic romskih skupnosti v svetih samoupravnih lokalnih skupnosti iz 7. člena Zakona o romski skupnosti v Republiki Sloveniji je na podlagi prejetih kandidatur in na podlagi vnaprej določenih pravil izvedla žreb za določitev vrstnega reda kandidatur na seznamu kandidatur za volitve predstavnic in predstavnikov romske skupnosti v Svet romske skupnosti Republike Slovenije. Na podlagi izžrebanega vrstnega reda kandidatov oziroma kandidatk je bil pripravljen razglas volitev.