Skoči do osrednje vsebine

Spremembe pri postopku najave pošiljke za izvoz

Dne 27. januarja 2023 je bil v Uradnem listu RS št. 11/2023 objavljen Pravilnik o pripravi veterinarskih spričeval za izvoz in postopku najave pošiljk (v nadaljevanju Pravilnik). Pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi, torej 11. februarja 2023.

V prilogi Pravilnika je objavljena predloga obrazca Najava odpreme pošiljke za izvoz, s katerim izvoznik poda predhodno najavo na Območni urad Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) z namenom izdaje veterinarskega spričevala za izvoz.

V skladu z novo zakonodajo vse izvoznike živali oziroma proizvodov živalskega izvora obveščamo, da morajo za nemoten potek izvoznega postopka od 11. februarja 2023 dalje uporabljati novo predlogo obrazca za najavo odpreme pošiljke za izvoz.

Izpolnjen obrazec naj vsaj tri dni pred odpremo pošiljke pošljejo na Območni urad Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, za namen izdaje veterinarskega spričevala za izvoz.

Na spletni strani UVHVVR so objavljene dodatne informacije glede postopka priprave novih veterinarskih spričeval za izvoz in najave pošiljk pred izvozom.