Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 1. februarja 2023.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Kranj

Ob 12.35 se je v gozdu pri naselju Vincarje, občina Škofja Loka, poškodoval gozdar. Gorski reševalci GRS Škofja Loka, gasilci PGD Škofja Loka in reševalci NMP Škofja Loka so poškodovanca rešili izpod drevesa, ga oskrbeli, prenesli iz gozda in pripravili za prevoz s helikopterjem. Helikopter LPE v spremstvu dežurne ekipe GRS Brnik je poškodovanca prepeljal v UKC Ljubljana.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 8.42 sta na glavni cesti Kranj–Spodnji Brnik, občina Šenčur, trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so kraj nesreče zavarovali, odklopili akumulatorja ter nevtralizirali in preprečili iztekanje nevarnih motornih tekočin. Na kraju so bili reševalci NMP Kranj.

Ob 8.55 se je na cesti Naklo–Podbrezje, občina Naklo, prevrnilo tovorno vozilo, naloženo z delovnim strojem. Gasilci GARS Kranj so kraj dogodka zavarovali, odklopili akumulatorje, nevtralizirali razlite motorne tekočine in s tehničnim posegom dvignili tovorno vozilo ter delovni stroj na vozilo vlečne službe. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Ob 12.12 sta na Savski cesti v Kranju trčila osebno vozilo in avtobus. Gasilci GARS Kranj so kraj dogodka zavarovali, s tehničnim posegom izrezali voznika iz vozila, nudili pomoč reševalcem NMP Kranj pri oskrbi poškodovanih udeležencev, odklopili akumulatorje in nevtralizirali razlite motorne tekočine. V prometni nesreči je ena oseba preminula, dve pa sta bili poškodovani.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.16 je na regionalni cesti Domžale–Dragomelj v občini Domžale prišlo do prometne nesreče osebnega vozila in delovnega stroja. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj nezgode, odklopili akumulator na osebnem vozilu in nudili pomoč reševalcem pri oskrbi lažje poškodovane osebe.

Izpostava Maribor

Ob 15.07 so na magistralni cesti Hoče–Maribor pred izvozom za Bohovo v občini Hoče-Slivnica v naletu trčila štiri osebna vozila. Gasilci JZ GB Maribor so mesto nesreče zavarovali. Na vozilih je nastala manjša materialna škoda, do izlitja motornih tekočin pa ni prišlo. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.18 je na odseku hitre ceste H4 med priključkom Šempeter pri Gorici in Mednarodnim mejnim prehodom Vrtojba, občina Šempeter-Vrtojba, prišlo do prometne nesreče tovornega in osebnega vozila. Gasilci JZGRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja na vozilih, posuli in očistili razlite motorne tekočine ter nudili pomoč policiji in reševalcem. Reševalci NMP Nova Gorica so poškodovani osebi prepeljali na zdravljenje v SB Šempeter.

Izpostava Postojna

Ob 15.30 so na avtocesti med Divačo in odcepom Gaberk, občina Divača, trčili osebni in tovorno vozilo. Gasilci PGD Senožeče in ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in nudili pomoč reševalcem NMP Sežana. Reševalci so lažje poškodovano osebo prepeljali v Izolsko bolnišnico.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.21 sta na Celjski cesti v Slovenj Gradcu trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, usmerjali promet in oskrbeli poškodovano osebo. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so jo prepeljali v Slovenj Gradec.

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 18.00 je v Hotavljah, občina Gorenja vas - Poljane, v silosu mizarstva zagorela žagovina. Gasilci PGD Hotavlje, Trebija in Gorenja Vas-Poljane so požar pogasili, silos izpraznili in ga pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.54 je v Češnjicah pri Zagradcu, občina Ivančna Gorica, ponovno zagorelo na požarišču požara vikenda. Gasilci PGD Zagradec na Dolenjskem so požarišče prekopali in zalili z vodo.

Ob 10.08 je v naselju Jezero, občina Brezovica, gorelo v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Jezero in Podpeč so pogasili požar, očistili dimno tuljavo in pregledali objekt ter dimnik s termovizijsko kamero.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 11.45 je v naselju Belo v občini Šmarje pri Jelšah med polnjenjem zagorel akumulator v traktorju. Gasilci PGD Šmarje pri Jelšah so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.09 je v ulici Gledališča BTC v Ljubljani zagorelo manjše dostavno vozilo. Požar so pogasili gasilci BTC-IGE, gasilci GB Ljubljana in PGD Zadobrova pa so odklopili akumulator ter opravili pregled uničenega vozila in okolice s termovizijsko kamero.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Postojna

Ob 18.06 so pri naselju Tomaj v občini Sežana gasilci PGD in ZGRS Sežana pogasili nepogašeno kurišče.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 17.46 je na Kidričevi cesti v Velenju gorel koš za odpadke. Gasilci PGE Velenje so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar. Nastala je materialna škoda.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Postojna

Ob 19.35 se je na Kidričevem naselju v Postojni sprožil detektor za ogljikov monoksid. Gasilci PGD Postojna so pregledali stanovanje z eksplozimetrom, ga prezračili, ter ponovno vzpostavili ogrevanje. Detekcija ni zaznala prisotnosti ogljikovega monoksida.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 16.05 so na Kovaški cesti v Zrečah opazili onesnaženje reke Dravinje. Gasilci PGD Zreče so pregledali območje ob reki ter poiskali izvor onesnaženja. Pri analizi je bilo ugotovljeno, da gre za fekalne vode, ki prihajajo iz kanala bližnje avtomehanične delavnice. Zaradi oljnih madežev so postavili pivnike na območje izliva kanala. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.43 je v Vojkovi ulici v Idriji iztekalo hidravlično olje iz tovornega vozila, parkiranega ob gospodarskem objektu. Gasilci PGD Idrija so razlito olje v dolžini okoli 200 metrov nevtralizirali in očistili cestišče. Za odvoz nastalih odpadnih snovi bo poskrbelo podjetje samo. O dogodku je bila obveščena policija.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 12.57 so v Vintarjevi ulici v Vojniku gasilci PGE Celje s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala v večstanovanjskem objektu rešili ujeto osebo.

Ob 13.43 so na Obrtni cesti v Celju gasilci PGE Celje iz kletnih prostorov stanovanjskega objekta izčrpali okoli 18 kubičnih metrov podtalne vode.

Izpostava Koper

Ob 23.04 je v Gallusovi ulici v Piranu v stanovanju zaradi pregretega grelnika skozi varnostni ventil iztekala voda. Gasilci JZ GB Koper so zaprli vodovodni ventil in izklopili elektriko.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.58 je starejša oseba padla v stanovanju na Šarhovi ulici v Ljubljani. Gasilci GB Ljubljana so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP dostop do onemogle osebe.

Ob 19.53 so v Steletovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana v prisotnosti policije in reševalcev NMP s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Izpostava Maribor

Ob 9.51 so gasilci JZ GB Maribor posredovali Ob Lazniškem potoku v občini Maribor, kjer so podrta drevesa ogrožala elektro in komunikacijsko infrastrukturo. Gasilci so s pomočjo gasilske avto lestve drevesa obžagali in nevarnost odpravili.

Izpostava Ptuj

Ob 22.01 so na Grajeni, Mestna občina Ptuj, gasilci PGD Grajena nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz hiše do reševalnega vozila.

Izpostava Trbovlje

Od 8.10 so na lokalni cesti Smrekovina–Mrzlica, občina Trbovlje, gasilci PGD Trbovlje mesto s cestišča odstranili 20 podrtih dreves.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/