Skoči do osrednje vsebine

Podjetniki pozor: po novem je rok za plačilo akontacije dohodnine 20. v mesecu

Doslej so samostojni podjetniki in druge fizične osebe z dejavnostjo predhodno akontacijo dohodnine plačevali do 10. v mesecu, prispevke za socialno varnost pa do 20. v mesecu. Od letos sta omenjena roka poenotena, kar pomeni, da se lahko tudi predhodna akontacija dohodnine plača do 20. v mesecu.

Sprememba roka za plačilo predhodne akontacije dohodnine je bila določena s spremembo 298. člena Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2N), ki je začela veljati konec lanskega leta.

Na ta način lahko predhodno akontacijo dohodnine in vse štiri obvezne prispevke za socialno varnost poravnate z enim plačilom. Kako to storite? Plačilo izvedite z e-računom. Z e-računom za plačilo obveznih dajatev z enim plačilom plačate obvezne dajatve, obračunane z različnimi obračuni davka, ki zapadejo v plačilo istočasno in so prihodek različnih blagajn javnega financiranja (na primer prispevki za socialno varnost in predhodna akontacija dohodnine). E-račun, ki ga boste prejeli v spletno banko nekaj dni pred iztekom roka za plačilo, bo vseboval vse podatke potrebne za izvršitev plačila, zato vam podatkov ne bo več treba vnašati v plačilni nalog. Prav tako se zmanjša tveganje, da bi pozabili plačati davčne obveznosti.

Prijavo na prejem e-računa za plačilo obveznih dajatev oddajte v svoji spletni banki. Na strani Finančne uprava je na voljo poseben letak z več informacijami glede e-računa.

Fotografija je simbolična: tipkovnica in rokovnik, na katerem je napisano "20. v mesecu".

Sprememba roka za plačilo akontacije dohodnine | Avtor: Finančna uprava Republike Slovenije