Skoči do osrednje vsebine

Elektronska oddaja dokumentov prek eDavkov in vključevanje v eVročanje

Obveščamo vas, da je bila na eDavkih spremenjena funkcionalnost pri oddaji vloge za vzdrževane družinske člane. Zavezanec, ki vlogo za vzdrževane družine člane (VDČ) odda elektronsko in še ni prijavljen v eVročanje, se pred oddajo VDČ najprej prijavi v eVročanje.

Zakaj?

S prijavo v eVročanje se namreč zagotovi, da bodo zavezanci, ki vlogo oddajo elektronsko, tudi povratne dokumente od Finančne uprave prejemali v elektronski obliki. Na ta način želimo pospešiti in poenostaviti vključevanje zavezancev k elektronskemu poslovanju s Finančno upravo. S tem tudi sledimo ureditvi po Zakonu o upravnem postopku (ZUP), ki določa, da če zavezanec vloži vlogo elektronsko, tudi odgovor dobi v elektronski obliki. Smatramo namreč, da zavezanci, ki vloge oddajo elektronsko, tudi sicer želijo s Finančno upravo obojesmerno poslovati elektronsko, pa morda te funkcionalnosti prej niso poznali.

Statistika namreč kaže, da je v lanskem letu kar 150.000 zavezancev oddalo vlogo za VDČ elektronsko (tudi letos se ta številka povečuje), v eVročanje pa je bilo vključenih le nekaj 10.000 zavezancev. To pomeni, da je večina do zdaj vlogo oddala elektronsko, informativni izračun dohodnine pa so od Finančne uprave dobili v papirnati obliki.

Kaj, če zavezanec ne želi biti vključen v eVročanje?

Zavezanec ima vedno možnost odjave iz eVročanja, če ocenjuje, da mu ta način poslovanja s Finančno upravo ne odgovarja. Odjava je možna že naslednji dan od dneva prijave v eVročanje.

Pomembno opozorilo – potrdite elektronski naslov

Vse zavezance, ki boste v teh dneh oddajali elektronsko vlogo VDČ in se vključili v eVročanje, prosimo, ne pozabite potrditi povezave, ki vam je bila poslana na sporočeni elektronski naslov iz elektronskega naslova edavki.durs@gov.si. S tem namreč potrdite elektronski naslov za eVročanje, kamor boste prejemali obvestila o novih odloženih dokumentih v eDavke.

Prav tako svetujemo, da - če uporabljate mobilno aplikacijo eDavki - dovolite uporabo potisnih sporočil, saj boste na ta način obveščeni o morebitnih novih odloženih dokumentih v eDavke.

Na spletni strani Finančne uprave je objavljenih več informacij glede eVročanja.

Hvala vsem, ki z nami poslujete elektronsko.

Samo lani je Finančna uprava za poštnino namreč porabila kar 5.170.000 evrov.

Slika je simbolična: mobilni telefon z naloženo aplikacijo eDavki in zraven napis: eVročanje

eVročanje | Avtor: Finančna uprava