Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 31. januarja 2023

Potresi

Ob 2.08 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic, Agencije RS okolje, zabeležili potres magnitude 2,0 v bližini Ribnice, 42 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Kočevja in Žužemberka. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 15.49 je na Zgornjem Jezerskem pod Jenkovo planino obtičal turni smučar. Gorski reševalci GRS Jezersko so nepoškodovanega smučarja pospremili v dolino.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 14.40 se je v Založah, občina Polzela, pri delu v gozdu na težko dostopnem terenu poškodoval občan. Gasilci PGD Polzela, Andraž nad Polzelo in Ločica ob Savinji so reševalcem NMP Celje nudili pomoč pri prenosu poškodovanca do reševalnega vozila.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 1.30 se je na cesti Mengeš–Domžale pri križišču za Groblje, občina Domžale, pri padcu poškodoval kolesar. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu ponesrečenca do reševalnega vozila.

Ob 12.25 je pred naseljem Velike Lese, občina Ivančna Gorica, voznik izgubil nadzor nad osebnim vozilom, zapeljal s cestišča in obstal v jarku. Gasilci PGD Stična so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Maribor

Ob 16.29 je na cesti med Mariborom in Dravogradom v naselju  Zgornji Boč, občina Selnica ob Dravi, osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Radlje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.22 je na hitri cesti med priključkoma Ajdovščina in Selo, občina Ajdovščina, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč policiji. Aktivirani so bili tudi gasilci JZ GRD GE Nova Gorica, vendar njihova pomoč ni bila potrebna. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Postojna

Ob 18.33 je pri naselju Dol pri Vogljah, občina Sežana, osebno vozilo s cestišča zapeljalo v grmovje. Gasilci ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka, porezali grmovje, odklopili akumulator, voznika iznesli iz vozila in ga v oskrbo predali reševalcem NMP Sežana.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 18.18 je na Stari cesti v Škofji Loki zagorelo v kurilnici objekta. Gasilci PGD Škofja Loka in Stara Loka so ogenj pogasili, prezračili prostore in jih pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.28 je v naselju Češnjice pri Zagradcu, občina Ivančna Gorica, gorelo ostrešje vikenda. Požar, ki je uničil ostrešje, so pogasili gasilci PGD Zagradec na Dolenjskem, Stična, Ambrus in Krka.

Ob 19.28 so v Rakitni, občina Brezovica, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Rakitna, Podpeč in Kamnik pod Krimom so počakali do izgoretja saj, očistili dimno tuljavo in pregledali dimnik.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.59 je na Koroški cesti na Ravnah na Koroškem v industrijskem obratu med delovnim procesom zagorela maščoba ob stroju. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so pogasili požar ter prezračili prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 13.57 je na avtocesti Kranj–Jesenice pri naseljem Vrba v občini Žirovnica zagorelo osebno vozilo. Še pred prihodom gasilcev GARS Jesenice so ga pogasili očividci.

Izpostava Postojna

Ob 17.59 je na cesti v Vojkovem drevoredu v Ilirski Bistrici v predelu motorja zagorelo osebno vozilo. Mimoidoči občani so pričeli z gašenjem, gasilci PGD Ilirska Bistrica pa so požar dokončno pogasili in vozilo pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 13.23 je v Tinjanu, občina Koper, gorel mešani gozd. Gasilci JZ GB Koper in PGD Dekani so pogasili požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.45 so pri letališču na Korenovi cesti v Podgorju, občina Kamnik, za ograjo gorele smeti. Požar so pogasili gasilci PGD Kamnik.

Izpostava Postojna

Ob 18.01 je pri naselju Dolnji Zemon, občina Ilirska Bistrica, v naravnem okolju gorelo trstičje. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so pogasili požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov.

 

Eksplozije

Izpostava Kranj

Ob 2.45 je v naselju Gorjuše, občina Bohinj, eksplodiralo v kuhinji stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Gorjuše so pregledali objekt in izmerili prisotnosti nevarnih plinov, ki pa jih naprava ni zaznala. V eksploziji ni bilo poškodovanih oseb, nastala pa je materialna škoda.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Trbovlje

Ob 8.40 so na parkirnem prostoru v Ulici Sallaumines v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje-mesto nevtralizirali izteklo motorno olje na površini okoli 5 kvadratnih metrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.49 je v naselju Vrtoče, občina Miren-Kostanjevica, občan naletel na neeksplodirani ubojni sredstvi. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije so odstranili in na varno shranili topovski granati kalibra 75 mm, mase 7 in 6,2 kg iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 15.12 so v naselju Narpel v Krškem gasilci PGE Krško nudili pomoč reševalcem NMP Krško pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Celje

Ob 2.37 je v naselju Studence, občina Žalec, na vozišče padlo drevo. Odstranili so ga gasilci PGD Ponikva pri Žalcu.

Ob 13.37 so v Dolenji vasi, občina Prebold, gasilci PGD Prebold-Dolenja vas-Marija reka nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Ob 13.59 so na Partizanski cesti v Velenju gasilci PGE Velenje nudili prvo pomoč nezavestni poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Velenje.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.19 so v ulici Vas na Vrhniki gasilci PGD Vrhnika s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše, v kateri se je nahajala preminula oseba in nudili pomoč pogrebni službi.

Ob 18.50 je v upravni stavbi NLB na Trgu republike v Ljubljani v okvarjenem dvigalu ostalo ujetih 8 oseb. Gasilci GB Ljubljana so jim s tehničnim posegom omogočili izstop.

Ob 16.52 je v poslovnih prostorih objekta na Celovški cesti v Ljubljani iztekala voda in tekla v kletne prostore. Gasilci GB Ljubljana so preprečili nadaljnje iztekanje.

Izpostava Maribor

Ob 17.40 so med Lovrencom na Pohorju in Roglo, občina Lovrenc na Pohorju, gasilci PGD Lovrenc na Pohorju pomagali izvleči osebno vozilo, ki je obtičalo na zasneženi cesti.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.56 so na prireditvenem prostoru v Pristavi, občina Črna na Koroškem, gasilci PGD Črna na Koroškem s travnika izvlekli vozilo s priklopnikom.

Izpostava Trbovlje

Ob 9.41 so na lokalni cesti proti Mrzlici, občina Trbovlje, gasilci PGD Trbovlje-mesto odstranili 10 podrtih dreves.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/