Skoči do osrednje vsebine

B2D dogodek "Planica" v Nordijskem centru Planica

Nordijski center Planica je gostil "Business to Diplomacy" dogodek “Planica” v skupni organizaciji Ministrstva za zunanje in evropske zadeve ter Smučarske zveze Slovenije. Dogodka "od posla do diplomacije" se je udeležilo okoli 40 tujih rezidenčnih in nerezidenčnih veleposlanikov, akreditiranih za Republiko Slovenijo, ter predstavniki slovenskih podjetij in ustanov s področja športa.
Državni sekretar Samuel Žbogar je nagovoril udeležence dogodka "Business to Diplomacy" “Planica”.

Državni sekretar Samuel Žbogar je nagovoril udeležence dogodka "Business to Diplomacy" “Planica”. | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Udeležence so nagovorili državni sekretar Ministrstva za zunanje in evropske zadeve Samuel Žbogar, vodja Nordijskega centra Planica Gabrijel Gros, podžupanja Kranjske Gore Klavdija Gomboc ter generalni sekretar organizacijskega komiteja Planica Tomaž Šušteršič.

Državni sekretar Žbogar je izpostavil potrebo po spodbujanju bilateralnega in multilateralnega sodelovanja. V tem kontekstu je kot pomembno poslanstvo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve izpostavil slovensko kandidaturo za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov. Državni sekretar je zagotovil podporo gospodarske diplomacije, ki jo prepoznava kot eno ključnih stebrov zunanje politike in ki bo v kar največji meri sledila potrebam slovenskega gospodarstva ter njegovi uspešni internacionalizaciji. Ob tem je izpostavil še eno pomembno poslanstvo ministrstva, in sicer podpiranje in promocija inovativnih rešitev slovenskih gospodarskih in raziskovalnih institucij, njihovega znanja, visokotehnoloških znanj, izdelkov in raziskav.

Veleposlaniki so bili seznanjeni tudi s prihajajočim FIS svetovnim prvenstvom v nordijskem smučanju 2023, pa tudi ključni dosežki slovenskega nordijskega smučanja in športne industrije. Po predstavitvi Nordijskega centra je sledila še predstavitev blagovnih znam Elan – priznanega proizvajalca alpskih smuči in druge športne opreme ter Alpine - vodilnega slovenskega proizvajalca športne in modne obutve. Udeleženci dogodka so si ogledali še letalnice ter se sprehodili po eni najlepših alpskih dolin.

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve redno organizira dogodke v obliki "Business to Diplomacy" z namenom predstavitve slovenskih podjetij tujemu diplomatskemu zboru, akreditiranemu za Slovenijo. Zadnji B2D dogodek je potekal v začetku oktobra 2022 v Noordung Centru v Vitanju pod naslovom "Slovenia in Space", ki je v središče postavil dosežke slovenskega znanja in odličnost slovenskih podjetij na področju vesoljskega sektorja. Novembra lani pa mu je sledil "Tradicionalni slovenski zajtrk", s katerim je ministrstvo želelo opozoriti na pomembnost kakovostne slovenske, lokalno pridelane hrane.