Skoči do osrednje vsebine

Slovenija in Portugalska si delita skupne evropske vrednote

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na uradnem obisku gostila ministra za zunanje zadeve Portugalske republike dr. Joáa Gomesa Cravinha. Sogovornika sta se zavzela za krepitev dvostranskega sodelovanja med državama in izpostavila pomen okrepljenega sodelovanja Evropske unije z državami Sredozemlja.

"Slovenija in Portugalska imata zagotovo veliko skupnega. Odnosi med državama so odlični, prijateljski in z današnjim dnem, v to sem prepričana, sva to prijateljsko še poglobila", je uvodoma dejala ministrica Fajon in dodala, da državi povezuje zavezanost k spoštovanju temeljnih vrednot, ki tvorijo samo jedro Unije, kot so vladavina prava, demokracija in spoštovanje človekovih pravic. Ob tem je spomnila, da se je z uveljavitvijo sprememb družinskega zakonika "ravno danes Slovenija pridružila Portugalski in drugim najnaprednejšim državam Evropske unije".

Sogovornika sta prepoznala vzajemen gospodarski interes in potenciale za nadaljnja vlaganja, predvsem na področju obnovljivih virov energije. "Portugalska mi je v marsičem zgled, še posebej pri njenem ambicioznem prehodu na obnovljive vire energije", je povedala ministrica in ob tem pozdravila skorajšnji podpis dogovora o sodelovanju med nacionalnima agencijama za spodbujanje podjetništva SPIRIT in AICEP. "Portugalska je naš 35. zunanje-trgovinski partner. Imamo še veliko neizkoriščenih priložnosti in obe strani si želita spodbuditi vzajemna vlaganja". Za Slovenijo je zanimivo predvsem logistično sodelovanje s portugalskim pristaniščem Sines in letališčem Lisbona, kot vstopnih točk na afriški kontinent oz. Latinsko Ameriko.

"Multilateralizem je najboljše zagotovilo za preprečevanje konfliktov in vzdrževanje miru", pa je poudaril portugalski zunanji minister João Gomes Cravinho ter izrazil prepričanje, da lahko slovenska kandidatura za nestalno članico Varnostnega Sveta ZN s svojim programom pomembno doprinose k svetovnemu miru. Ministra sta se zavzela tudi za krepitev sodelovanja v okviru skupine EUMED9 in Unije za Sredozemlje.

V popoldanskem delu obiska se bosta ministrica Fajon in minister Cravinho udeležila okrogle mize "Znanost in diplomacija za trajnostni razvoj Sredozemlja", ki bo potekala na Evro-sredozemski univerzi EMUNI v Piranu. Okrogla miza bo namenjena izmenjavi pogledov na vprašanje varnosti in trajnostnega razvoja Sredozemlja ter vlogi diplomacije, znanosti in izobraževanja pri reševanju perečih izzivov, s katerimi se sredozemska regija trenutno sooča.