Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 30. januarja 2023

Potres

Ob 23.45 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,4 v bližini Domžal, 13 km severovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci okolice Domžal in Moravč. Ocenjuje se, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Padanje snega, ledu in ledenih sveč s streh

Izpostava Maribor

Ob 12.21 so na Ljubljanski ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s strehe enega od objektov UKC Maribor odstranili večje kose snega in ledu, ki so ogrožali mimoidoče.

Ob 12.27 so v Tyrševi ulici v Mariboru s strehe stavbe padale ledene sveče in sneg. Gasilci JZ GB Maribor so do prihoda komunalnega podjetja zavarovali kraj dogodka.

Ob 17.24 so v Gregorčičevi ulici v Mariboru s strehe objekta na pločnik padali manjši kosi zmrznjenega snega. Gasilci JZ GB Maribor so z opozorilnim trakom ogradili nevarno območje in obvestili upravitelja objekta.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Novo mesto

Ob 11.45 je v bližini naselja Jurka vas, občina Straža, prišlo do delovne nesreče v gozdu. Gasilci PGD Vavta vas so reševalcem NMP Novo mesto nudili pomoč pri oskrbi in prenosu ponesrečenca do reševalnega vozila, s katerim so ga prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 18.49 so v Hotedršici, občina Logatec, gasilci PGD Hotedršica nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.09 se je na smučišču Kaštivnik, občina Vuzenica, poškodoval smučar. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so poškodovanca oskrbeli in odpeljali v Radlje ob Dravi, od koder ga je helikopter SV prepeljal v UKC Maribor. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali mesto pristanka helikopterja ter nudili pomoč reševalcem ZRCK pri prenosu poškodovane osebe.

Ob 11.20 so na Trgu svobode v Mežici gasilci PGD Mežica nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev ZRCK. Reševalci so jo na kraju oskrbeli ter prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 12.38 je pri naselju Gornje Brezovo, občina Sevnica, vlak povozil občana. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, opravili ogled okolice in potnikom nudili pomoč pri izstopu z vlaka. Na kraju so bili tudi reševalci NMP Sevnica. Občan je v nesreči preminil. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Kranj

Ob 6.46 je na cesti Visoko–Šenčur, občina Šenčur osebno vozilo trčilo v srno. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter obvestili policijo in lovca.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.52 sta v križišču Maistrove in Cankarjeve ceste v Kamniku trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, na osebnem vozilu odklopili akumulator, preventivno pregledali tovorno vozilo, usmerjali promet, odstranili osebno vozilo s cestišča ter sanirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Kamnik so eno poškodovano osebo oskrbeli in odpeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.29 sta na cesti Dolenja Trebuša–Stopnik, občina Tolmin, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine, izklopili akumulatorje na poškodovanih vozilih in nudili pomoč pri nalaganju na vozilo avtovleke. Poškodovanih oseb ni bilo. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 9.17 je v naselju Gornje Pijavško, občina Krško, ponovno zagorela strešna konstrukcija stanovanjske hiše. Gasilci PGE Krško so ob pomoči domačinov požar pogasili, požarišče pregledali s termovizijsko kamero in prezračili prostore.

Izpostava Celje

Ob 21.40 so v naselju Rifengozd v občini Laško zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Požar se je razširil na del ostrešja. Gasilci PGD Laško so zaprli dotok zraka na peči, nadzorovali izgorevanje, odstranili poškodovano strešno kritino, prezračili prostore in pregledali okolico dimnika s termovizijsko kamero. Do prihoda dimnikarske službe so lastnikom odsvetovali kurjenje.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.10 so v Goričici pri Ihanu, občina Domžale, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci CZR Domžale in PGD Ihan so pregledali peč, iznesli goreč material ter pregledali in očistili dimniško tuljavo.

Izpostava Maribor

Ob 21.55 je v ulici Malečnik v Mariboru zagorelo v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Malečnik in JZ GB Maribor so do izgoretja varovali dimnik in s termovizijsko kamero pregledali dimniško tuljavo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.32 so se v ulici Henrika Freyerja v Idriji v dimniški tuljavi večstanovanjskega objekta vnele saje. Gasilci PGD Idrija so požar pogasili in prezračili prostore objekta.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.16 so v ulici Cesta bratstva in enotnosti v Metliki gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Metlika so pogasili požar, očistili dimno tuljavo in s termovizijsko kamero pregledali okolico.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Kranj

Ob 19.44 se je v naselju Puštal, občina Škofja Loka, kadilo iz zabojnika za odpadni papir. Požar so pogasili gasilci PGD Škofja Loka.

Izpostava Postojna

Ob 17.23 se je ob pokopališču v naselju Unec, občina Cerknica, kadilo iz podzemnega zabojnika za odpadke. Gasilci PGD Unec so tleče smeti pogasili, jih premetali in obilneje zalili.

Izpostava Trbovlje

Ob 9.26 sta na Cesti VDV-brigade v Dolu pri Hrastniku gasilca PGD Hrastnik pogasila požar dveh zabojnikov za komunalne odpadke.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.49 so na Goriški cesti v Vipavi občani opazili razlitje goriva na parkirišču. Gasilci GRC Ajdovščina so izkopali dvanajst kubičnih metrov kontaminirane zemljine, jo začasno deponirali in nevtralizirali območje razlitja. O onesnaženju so bili obveščeni poveljnik Štaba CZ občine Vipava, Inšpektorat za okolje in prostor ter podjetje za odstranitev nevarnih snovi.

Ob 17.50 je na cesti Volarje–Selišče, občina Tolmin, iz okvarjenega vozila iztekalo olje. Gasilci PGD Tolmin so posuli madež na dolžini okoli 50 metrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.30 je na območju Svete gore, občina Nova Gorica, občan naletel na več kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije so odstranili in do uničenja uskladiščili deset topovskih granat, ročno bombo in topovski vžigalnik, v skupni masi 64,67 kg, avstrijskega, italijanskega in francoskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne. O najdbi je bila obveščena tudi policija.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 7.17 so na Raki, občina Krško, gasilci PGE Krško s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše, v katero se je zaklenil otrok.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.03 je na Ljubljanski cesti v Domžalah v zapuščenem gostinskem objektu iztekala voda. Gasilci CZR Domžale so v prisotnosti policije s tehničnim posegom vstopili v objekt in dežurnemu vodovodarju omogočili odpravo okvare.

Ob 15.59 so v Gasilski ulici v Rušah gasilci PGD Smolnik nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.46 so v naselju Ložice, občina Kanal, gasilci PGD Kanal odstranili drevo, ki se je povesilo na stanovanjsko hišo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.06 je v Josipdolu, občina Ribnica na Pohorju, drevo ogrožalo stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Ribnica - Josipdol so skupaj z gozdarjem in delovnim strojem odstranili drevo.

Izpostava Trbovlje

Ob 15.23 so na Koloniji 1. maja v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP omogočili dostop do onemogle osebe. Reševalci so jo oskrbeli in prepeljali v SB Trbovlje.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/