Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade ob sprejemu diplomatskega zbora: Za Slovenijo sta ključni varnost in solidarnost

Premier dr. Robert Golob je s predsednico republike dr. Natašo Pirc Musar prvič priredil sprejem za diplomatski zbor ob začetku leta. Predsednik vlade je tuje diplomate, akreditirane v Sloveniji, tudi nagovoril in predstavil naše zunanjepolitične prioritete. Najpomembnejši kratkoročni cilj Slovenije je kandidatura za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov.

"Na lastni agendi imamo dve pomembni točki, za kateri mislim, da ju kot majhna, a odprta in demokratična država, lahko zastopamo na globalni ravni. To sta točki varnosti in solidarnosti," je v nagovoru poudaril premier. Varnost ne obsega le vojaške in politične varnosti, temveč tudi prehransko in energetsko. "Vse to lahko dosežemo izključno prek kolektivnega delovanja. Ob današnjih razmerah namreč nobena država, ne majhna, ne velika, ne more delovati samostojno," je dodal. Pri solidarnosti je premier izpostavil podnebne spremembe, ki jih vidi kot ključni izziv človeštva in ne posamične države. Prepričan je, da jih lahko učinkovito naslovimo le ob solidarnosti razvitih držav do preostanka sveta.

Kakor je napovedal dr. Golob, bo Slovenija vse sile usmerila v krepitev enotnosti znotraj EU: "Iskali bomo rešitve, ki povečujejo enotnost EU in to imenujem jedrna Evropa." Enak pogled ima Slovenija tudi na članstvo v zvezi Nato. "Če kdaj, se je ravno v lanskem letu z rusko agresijo na Ukrajino izkazala potreba po kolektivni varnosti," je dejal premier.

V zaključku nagovora je zatrdil, da je ena od zunanjepolitičnih prioritet Slovenije tudi stabilizacija razmer na Zahodnem Balkanu prek približevanja EU. Želimo si, da bo velike korake na poti v Evropo naredila Bosna in Hercegovina, pri čemer ji bo Slovenija nudila potrebno politično in tehnično podporo.