Skoči do osrednje vsebine

Pogovori državnega sekretarja Štucina s predstavniki Italijanske republike

Državni sekretar Marko Štucin je bil danes na delovnem obisku v Rimu. Srečal se je z ministrom za evropske zadeve Raffaelom Fittom, namestnikom ministra za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje Edmondom Ciriellijem ter državno podsekretarko v ministrstvu za notranje zadeve Wando Ferro.
Državni sekretar Štucin z državno podsekretarko v Ministrstvu za notranje zadeve Ferro,stojita pred zastavama

Državni sekretar Štucin z državno podsekretarko v Ministrstvu za notranje zadeve Ferro | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 3

Državni sekretar Štucin in minister Fitto sta izmenjala poglede glede aktualnih evropskih tem in priprav na zasedanje naslednjega Evropskega sveta, vključno z migracijami. Pozornost sta namenila tudi energetski in infrastrukturni povezljivosti ter regiji Zahodnega Balkana, vključno s širitvijo EU. Poudarila sta pomen enotnosti mednarodne skupnosti glede nadaljnje pomoči Ukrajini.  

Z namestnikom ministra za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje Ciriellijem sta sogovornika potrdila tesne dvostranske odnose in reden dialog med Slovenijo in Italijo. Poudarila sta pomen obeh narodnih skupnosti in njun povezovalni potencial v odnosih med državama. Nadalje sta se strinjala s pomenom sodelovanja v okviru Koordinacijskega odbora ministrov med Slovenijo in Italijo, kjer se obravnavajo različne teme dvostranskega sodelovanja. Podprla sta sodelovanje na področju energetike, infrastrukture in upravljanja migracijskih tokov. Nazadnje sta prepoznala skladnost stališč glede Zahodnega Balkana in podpore procesu širitve EU z državami Zahodnega Balkana.

Državni sekretar Štucin se je z državno podsekretarko v Ministrstvu za notranje zadeve Ferro pogovarjal o vprašanjih slovenske narodne skupnosti v Italiji. Predlagala sta čimprejšnje zasedanje institucionalnega delovnega omizja za slovensko manjšino. Sogovornika sta nadalje izmenjala tudi poglede glede migracij ter poudarila pomen dialoga in solidarnosti.