Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 29. januarja 2023.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 9.24 se je pri Domu pri izviru Završnice, občina Žirovnica, poškodoval alpinist. Reševalci GRS Radovljica in dežurna ekipa GRS Brnik so ga na kraju oskrbeli, v SB Jesenice je poškodovanca v nadaljnjo oskrbo prepeljal helikopter LPE skupaj z dežurno ekipo GRS Brnik.

Ob 12.40 je na Ptičjem vrhu nad Planino pod Golico, občina Jesenice, nenadno obolela oseba. Reševalci GRS Jesenice in dežurna ekipa HNMP Brnik so obolelega na kraju oskrbeli, v nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana pa ga je prepeljal helikopter SV skupaj z dežurno ekipo HNMP.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in adrenalinskih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 11.41 se je pod Malo Ponco, občina Kranjska Gora, pri padcu poškodovala turna smučarka. Reševalci GRS Rateče in dežurna ekipa GRS Brnik so poškodovanko na kraju oskrbeli, v nadaljnjo oskrbo pa jo je v SB Jesenice prepeljal helikopter LPE skupaj z dežurno ekipo GRS Brnik.

Ob 13.42 se je pod Roblekovim domom v naselju Poljče, občina Radovljica, poškodoval turni smučar. Reševalci GRS Radovljica so poškodovanca na kraju oskrbeli in prenesli v dolino, kjer so ga predali v nadaljnjo oskrbo reševalcem NMP.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 1.07 sta na avtocesti Novo mesto–Ljubljana pred počivališčem Podsmreka, občina Ivančna Gorica, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Stična so zavarovali kraj dogodka, oskrbeli lažje poškodovano osebo do prihoda reševalcev NMP, odklopili akumulatorje in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Ob 20.06 so na Podpeški cesti v Notranjih Goricah, občina Brezovica, trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Brezovica, Vnanje Gorice in GB Ljubljana so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Posredovali so tudi policisti in delavci cestnega podjetja. V času trajanja intervencije je bil upočasnjen železniški promet v okolici cestnega prehoda. Ena oseba je bila lažje poškodovana.

Ob 20.17 sta v naselju Volčji potok, občina Kamnik, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali ter razsvetljevali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter nudili pomoč policiji. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.55 sta v naselju Miren, občina Miren – Kostanjevica, trčila osebno vozilo in kolo. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe.

Ob 22.07 je v ulici Goriška cesta v Cerknem osebno vozilo zapeljalo izven cestišča in obstalo na bližnjem travniku, kjer je poškodovalo dva telekomunikacijska droga. Gasilci PGD Idrija in Cerkno so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu in nudili razsvetljavo policiji. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 2.52 je pri naselju Drča, občina Šentjernej, osebno vozilo zapeljalo s ceste in se prevrnilo na streho. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šentjernej so odklopili akumulator, vozilo postavili nazaj na kolesa in pomagali reševalcem NMP ZD Novo mesto pri oskrbi in prenosu poškodovanega voznika. Ti so ga oskrbeli in odpeljali v SB Novo mesto.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 16.24 so v naselju Rjavica v občini Rogaška Slatina zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka, zaprli dotok zraka na peči, nadzorovali izgorevanje saj in pregledali okolico dimnika s termovizijsko kamero. Lastnikom so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Kranj

Ob 12.49 so se v naselju Zabreznica, občina Žirovnica, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci GARS Jesenice so požar pogasili, tuljavo očistili in pregledali okolico s termovizijsko kamero.

Ob 17.03 so se v naselju Podkoren, občina Kranjska Gora, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Podkoren in Kranjska Gora so požar pogasili, tuljavo očistili in pregledali okolico dimnika.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.53 so v Preserski ulici v Ljubljani gorele saje v dimniku v pritlični enostanovanjski hiši. Gasilci GB Ljubljana in PGD Trnovo so očistili kurišče v peči in pogasili goreče saje. V nadaljevanju so s pomočjo avto lestve očistili dimniško tuljavo in preventivno z vodnim curkom ohlajali streho. Bivalne prostore so prezračili z nadtlačnim ventilatorjem ter pregledali dimnik in okolico s termovizijsko kamero. Lastniku so odsvetovali uporabo dimniške naprave do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.28 je v Ajbi, občina Kanal ob Soči, zagorelo v zapuščenem stanovanjskem objektu. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Kanal so požar pogasili in prezračili objekt.

Ob 9.34 so na Vipavski cesti v Rožni dolini, občina Nova Gorica, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so požar pogasili in prezračili prostore.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.42 je v naselju Koglo, občina Šmarješke Toplice, zagorela omarica ob štedilniku v kuhinji zidanice. Požar so pogasili domači pred prihodom gasilcev PGD Šmarjeta, Orešje in Zbure, ki so omarico iznesli ven ter pregledali in prezračili prostore. Aktivirani so bili tudi gasilci PGD Bela Cerkev, vendar njihova pomoč ni bila potrebna.

Izpostava Postojna

Ob 19.49 so v naselju Tomaj, občina Sežana, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Sežana in ZGRS Sežana so saje pogasili.

Izpostava Ptuj

Ob 10.06 so se v naselju Vitan, občina Ormož, vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Vitan Kog in Miklavž pri Ormožu so pregledali okolico dimnika in počakali do izgoretja saj.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 3.32 je v Završah, občina Mislinja, zagorelo v kurilnici vikenda. Gasilci PGD Mislinja so požar pogasili, prezračili prostore, iz kurilnice odstranili goreči material ter prostore pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 7.42 je na avtocesti Grosuplje–Šmarje Sap, občina Grosuplje, zagorelo osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana, PGD Grosuplje in Šmarje Sap so požar pogasili in žarišče pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 17.25 je v naselju Vanganel v občini Koper gorel kup smeti. Požar, ki je zajel odpadni les in karton, so pogasili gasilci JZ GB Koper.

Izpostava Postojna

Ob 17.53 je na relaciji Komen–Branik, občina Komen, na neprehodnem terenu gorela trava in grmičevje. Požar na površini okoli 150 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Komen in ZGRS Sežana.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 16.49 je v naselju Rečica ob Paki, občina Šmartno ob Paki, zagorel komunalni zabojnik ob objektu. Požar so pogasili občani pred prihodom gasilcev PGD Šmartno ob Paki, ki so nato preventivno ohladili oplesk objekta in pregledali okolico s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.42 se je v Maistrovi ulici v Ljubljani kadilo iz talnega zabojnika za odpadke. Požar v zabojniku so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.47 je v bližini Goriške ceste v Vipavi na ekološkem otoku gorel zabojnik za komunalne odpadke. Požar, ki je uničil zabojnika, so pogasili gasilci PGD Vipava.

Ob 15.08 je v Gradnikovi ulici v Kanalu zagorel komunalni zabojnik. Požar so pogasili gasilci PGD Kanal.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 1.04 so na Partizanski cesti v Velenju gasilci PGE Velenje nevtralizirali motorne olje, ki je izteklo iz osebnega vozila.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 12.33 so v Kajuhovi ulici v Celju gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu in tako omogočili reševalcem NMP dostop do obolele osebe.

Ob 12.42 se je v naselju Padeški vrh, občina Zreče, na vozišče podrlo drevo. Podrto drevo so razžagali in odstranili z vozišča gasilci PGD Zreče.

Ob 13.29 so v naselju Skomarje, občina Zreče, gasilci PGD Zreče razžagali in odstranili podrti drevesi z vozišča.

Izpostava Kranj

Ob 9.08 je na Gradnikovi cesti v Radovljici v stanovanju večstanovanjskega objekta iz poškodovanega radiatorja iztekala voda. Gasilci PGD Radovljica so zaprli ventil, iz sistema izpustili vodo, odstranili poškodovani ventili in zatesnili cev.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.11 so na Cesti v Zgornji Log v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu in omogočili reševalcem NMP dostop do obolele osebe.

Izpostava Maribor

Ob 13.11 so na Sladkogorski cesti v naselju Šentilj v Slovenskih Goricah, občina Šentilj, gasilci PGD Šentilj v Slovenskih goricah iz kletnih prostorov stanovanjske hiše prečrpali okoli dva kubična metra vode.

Izpostava Murska Sobota

Ob 8.23 so v naselju Borejci, občina Tišina, gasilci PGD Borejci s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in omogočili negovalki dostop do obolele osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.18 je na cesti Čepovan–Lokve, občina Nova Gorica, osebno vozilo nasedlo na visokem snegu. Gasilci PGD Čepovan so s tehničnim posegom izvlekli vozilo na očiščen del vozišča.

Izpostava Postojna

Ob 15.21 so v ulici Videm v Cerknici gasilci PGD Cerknica nudili pomoč reševalcem NMP Cerknica pri prenosu obolele osebe iz četrtega nadstropja večstanovanjske stavbe v reševalno vozilo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/