Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 28. januarja 2023.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 8.07 so v Blejski koči v Krnici, občina Gorje, reševalci GRS Radovljica skupaj z dežurno ekipo GRS Brnik oskrbeli dehidrirano in obolelo osebo ter pripravili za transport s helikopterjem. Osebo je nato v nadaljnjo oskrbo prepeljal v SB Jesenice helikopter LPE skupaj z dežurno ekipo GRS.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 14.29 si je na smučišču Velika planina, občina Kamnik, smučar poškodoval nogo. Reševalci postaje GRS Kamnik so poškodovanega oskrbeli in prenesli do gondole, kjer ga je pred spodnjo postajo pričakalo reševalno vozilo NMP Kamnik, ki ga je prepeljalo v UKC Ljubljana.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.25 je poletel helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik v Opatje Selo, občina Miren-Kostanjevica, in prepeljali obolelo osebo v UKC Ljubljana. Gasilci PGD Kostanjevica so zavarovali mesto pristanka helikopterja.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Novo mesto

Ob 20.45 se je v naselju Bič, občina Trebnje, voznik z osebnim vozilom zaletel v prikolico tovornega vozila in se poškodoval. Reševalci NMP ZD Trebnje so ga oskrbeli in odpeljali v SB Novo mesto. Gasilci PGD Trebnje so odklopili akumulator in pregledali vozilo.

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 19.25 je v naselju Gornje Pijavško, občina Krško, zagorelo v stanovanjskem objektu. Gasilci PGE Krško ter PGD Krško, Dolenja vas in Gora so požar pogasili, prezračili objekt in opravili pregled s termovizijsko kamero. Poškodovale so se štiri osebe, dvema od teh so gasilci PGE Krško nudili pomoč do prihoda reševalcev NMP Krško. Ti so poškodovane oskrbeli, dva pa prepeljali v UC Brežice.

Izpostava Kranj

Ob 7.49 so se v Visokem, občina Šenčur, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci GARS Kranj, PGD Visoko - Milje in Šenčur so s prahom pogasili ogenj v tuljavi ter jo delno očistili. Hišo so pregledali s termovizijsko kamero ter izmerili prisotnost strupenih plinov ter prezračili prostore hiše.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.11 so v Spodnjem Hotiču v občini Litija gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Hotič so pogasili požar v dimniku, očistili dimniško tuljavo in odsvetovali stanovalcem kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.26 je v naselju Renče v občini Renče – Vogrsko gorela omarica v kopalnici stanovanja v večstanovanjskem objektu. Stanovalka je sama pogasila začetni požar, gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Renče – Vogrsko pa so dokončno pogasili in iznesli omarico ter prezračili objekt.

Izpostava Ptuj

Ob 19.25 so se v Bukovcih, občina Markovci, vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Bukovci so počakali, da se je dimnik ohladil in ga pregledali s termovizijsko kamero.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 00.05 so v Ulici koroškega bataljona v Ljubljani goreli dve osebni in kombinirano vozilo. Požar, ki je vozila uničil, so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Črnuče.

Ob 5.17 so na Rakitni, občina Brezovica, zagorele zavore in kolo avtobusa. Še pred prihodom gasilcev, je voznik sam začel z gašenjem, gasilci PGD Rakitna pa so požar dokončno pogasili in ohladili vozilo.

Izpostava Maribor

Ob 18.34 je v Mlinski ulici v Mariboru zagorelo v motornem predelu avtobusa. Iz rezervoarja vozila je iztekala nafta. Gasilci JZGB Maribor in PGD Maribor mesto so pogasili požar in preprečili iztekanje nafte.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.11 je v bližini bencinskega servisa MOL v Ajdovščini zagorelo motorno vozilo. Gasilci GRC in PGD Ajdovščina so požar, ki je zajel predel motorja vozila pogasili. Ob požaru so iz vozila iztekle motorne tekočine. Gasilci so cestišče posuli z vpojnimi sredstvi. Požar je vozilo v celoti uničil.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 00.05 so na šolskem igrišču na Cesti španskih borcev v Ljubljani gasilci GB Ljubljana in PGD Slape-Polje pogasili manjšo količino tlečega materiala na otroškem igralu.

Izpostava Maribor

Ob 14.19 se je na Hočkem Pohorju, občina Hoče-Slivnica podrlo drevo na kombinirano vozilo, ki je bilo parkirano na parkirišču. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Hoče so s pomočjo avtodvigala drevo dvignili z vozila in ga razžagali.

Izpostava Novo mesto

Ob 21.37 so v ulici Glavna cesta v Mirni goreli komunalni odpadki. Gasilci PGD Mirna so pogasili požar na površini pet kvadratnih metrov.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.58 je v ulici Na Šancah v Ravnah na Koroškem, gorel zabojnik za papir. Požar so pogasili gasilci KGZ Ravne na Koroškem.

Izpostava Trbovlje

Ob 22.30 je na Dobovcu v občini Trbovlje zagorelo v komunalnem zabojniku za odpadke. Gasilci PGD Dobovec so pogasili požar.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.04 sta na območju naselja Kostanjevica na Krasu, občina Miren-Kostanjevica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja spravila v ustreznem skladišču najdene tri topovske granate, ročno bombo in tri topovske vžigalnike s skupno maso 21,2 kilograma. Nevarne najdbe italijanskega in avstro-ogrskega izvora izvirajo iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 15.17 je na območju hriba Kremenjak pri naselju Sela na Krasu v občini Miren-Kostanjevica pohodnik našel neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila na varno ročno granato, mase 0.52kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 15.17 je nad naseljem Miren, občina Miren-Kostanjevica, pohodnik našel neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severnoprimorske regije sta odstranila na varno dve topovski granati in dve ročni bombi skupne mase 52.05 kg, italijanskega in avstrijskega izvora iz obdobja prve svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 14.31 so na Šaleški cesti v Velenju gasilci PGE Velenje s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala v nakupovalnem centru rešili dve osebi.

Ob 23.50 je v objektu v Poženelovi ulici v Laškem v stranišču padla in se zagozdila starejša oseba. Gasilci PGD Laško so jo izvlekli, reševalci NMP Laško pa odpeljali v UC SB Celje.

Izpostava Koper

Ob 7.57 je v Veluščkovi ulici v Izoli nenadno obolela oseba. Gasilci JZ GB Koper so s tehničnim posegom vstopili v stanovanje in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu osebe. Reševalci NMP so jo prepeljali v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.37 so na Cesti talcev v Logatcu gasilci PGD Dolnji Logatec nudili pomoč reševalcem NMP Logatec pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 13.58 so v Rojčevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter reševalcem NMP Ljubljana in policistom omogočili dostop do onemogle starejše osebe.

Izpostava Maribor

Ob 1.05 je na zasneženi in poledeneli gozdni cesti med Razvanjem in Trikotno jaso na Mariborskem Pohorju nasedlo osebno vozilo. Gasilci JZ GB Maribor so vozilo s pomočjo vitla potegnili nazaj na cesto.

Ob 9.14 so v naselju Kamnica v občini Maribor gasilci JZ GB Maribor razžagali in odstranili drevesi, ki sta se podrli čez cesto in ovirali promet.

Ob 9.39 so v naselju Planina pod Šumnikom v občini Slovenska Bistrica gasilci PGD Tinje razžagali tri drevesa, ki so se zaradi teže snega nagnile proti stanovanjski hiši in jo ogrožale.

Ob 10.04 so v naselju Šober v občini Maribor gasilci JZ GB Maribor razžagali in odstranili drevesi, ki sta se podrli na streho stanovanjske hiše.

Ob 17.17 se je na Hočkem Pohorju, občina Hoče-Slivnica, podrlo drevo na cestišče. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Hoče so drevo razžagali in odstranili.

Ob 22.45 se je na cesto od Smolnika proti koči na Šumiku, občina Ruše, podrlo drevo. Gasilci PGD Smolnik so drevo odstranili s ceste in sprostili promet

Izpostava Novo mesto

Ob 15.46 so na cesti Bojanci–Tribuče, občina Črnomelj, podrta drevesa zaprla cestišče. Gasilci PGD Bojanci so pet dreves razrezali in odstranili.

Izpostava Ptuj

Ob 9.32 so v naselju Dolena, občina Videm, gasilci PGD Sela s cestišča odstranili pet podrtih dreves.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.13 se je Ob Bistrici v Muti na drvarnico podrlo drevo. Gasilci PGD Muta so drevo razrezali in ga odstranili.

Ob 13.54 so se na cesto na Sv. Primožu v občini Vuzenica podrle tri smreke čez cesto in ovirale promet. Gasilci PGD Vuzenica so smreke razžagali ter očistili cestišče.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/