Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 27. januarja 2023

Poplave

Izpostava Maribor

Ob 8.46 je na Sladkogorski cesti v Šentilju v Slovenskih Goricah, občina Šentilj, v kletne prostore stanovanjske stavbe vdirala podtalna voda. Gasilci PGD Šentilj v Slovenskih Goricah so izčrpali okoli 2 kubična metra vode.

Izpostava Ptuj

Ob 8.13 je v Potrčevi ulici na Ptuju podtalna voda zalila kletne prostore večstanovanjske hiše. Gasilci PGD Ptuj so iz objekta izčrpali okoli 25 kubičnih metrov vode.

 

Plazovi

Izpostava Celje

Ob 12.24 se je na Ljubljanski cesti v Šentjurju sprožil zemeljski plaz in delno zasul osebno vozilo. Gasilci PGD Šentjur in Lokarje so zemljo odstranili ter umaknili vozilo.

Izpostava Maribor

Ob 11.21 se je v naselju Rogoznica, občina Lenart, v bližini stanovanjske hiše sprožil zemeljski plaz. Gasilci PGD Selce so plazišče v dolžini okoli 50 metrov prekrili s PVC ponjavo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.06 se je v Ivanjševskem vrhu, občina Gornja Radgona, nad hišo sprožil zemeljski plaz površine okoli 182 kvadratnih metrov. Plaz so gasilci PGD Ivanjševci prekrili in ga bodo sanirali, ko bodo dopuščale razmere.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 16.52 je na cesti relacije Prilipe–Podgračeno, občina Brežice, osebno vozilo zapeljalo v obcestni jarek. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, vozilo izvlekli na cesto ter odklopili akumulator. Reševalci NMP Brežice so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v UC Brežice.

Izpostava Celje

Ob 12.58 sta na avtocesti v predoru Jasovnik, smer Ljubljana, občina Vransko, osebni vozili v naletu trčili v ustavljeno tovorno vozilo. Gasilci PGE Celje in CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili pomoč drugim enotam. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Kranj

Ob 19.38 je v naselju Češnjevek, občina Cerklje na Gorenjskem, osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in z avtodvigalom vozilo dvignili nazaj na cesto.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.59 sta na cesti Duplica–Kamnik v križišču z Maistrovo cesto v Kamniku trčili osebni vozili. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili pomoč avtovleki. Poškodovano osebo so pregledali reševalci NMP Kamnik.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.16 sta na Spodnji Muti v občini Muta trčili osebni vozili. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili poškodovani osebi in jima nudili prvo pomoč, odklopili akumulatorja, usmerjali promet ter odstranili vozili s cestišča. Dve poškodovani osebi so reševalci ZRCK Ravne na Koroškem prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Izpostava Trbovlje

Ob 19.07 se je na cesti Kisovec–Izlake, občina Zagorje ob Savi, osebno vozilo prevrnilo na bok. Gasilci PGD Trbovlje mesto in Zagorje so zavarovali kraj dogodka, vozilo postavili na kolesa in očistili cestišče. Reševalci NMP Zagorje ob Savi so oskrbeli lažje poškodovano osebo. Na kraju je bila policija PP Zagorje ob Savi. V času intervencije je bila polovična zapora ceste.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 10.44 je na Stanetovi cesti v Velenju zagorelo v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGE Velenje so pogasili požar, odstranili goreči material ter objekt prezračili in pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Kranj

Ob 11.30 se je Trubarjevi ulici v Kranju pri cerkvi vnela polica z gorečimi svečami. Gasilci GARS Kranj so ogenj pogasili, s termovizijsko kamero pregledali okolico in prezračili cerkev.

Izpostava Maribor

Ob 7.49 so v Pohorski ulici v naselju Gabernik v občini Slovenska Bistrica zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Zgornja Polskava so varovali objekt do izgoretja saj, očistili dimnik in stanovalcem odsvetovali kurjenje, do pregleda dimnika s strani dimnikarja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.04 so na Mostu na Soči, občina Tolmin, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Požar so pogasili gasilci PGD Most na Soči.

Ob 18.04 je Solkanu, občina Nova Gorica, zagorelo v kuhinji poslovnega objekta. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Nova Gorica so požar pogasili, prezračili prostore in opravili pregled s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Postojna

Ob 16.07 je v naselju Jelšane, občina Ilirska Bistrica, zagorelo v motornem delu osebnega vozila. Požar je do prihoda gasilcev PGD Jelšane pogasil mimoidoči občan. Gasilci so vozilo preventivno pregledali.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 1.33 je na Taborski cesti v Grosupljem na deponiji lesa gorela pnevmatika na tovorni prikolic, požar pa se je razširil tudi na del naložene hlodovine. Požar so pogasili gasilci PGD Grosuplje.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Brežice

Ob 15.12 so v naselju Gornje Brezovo, občina Sevnica, gasilci PGD Sevnica nevtralizirali oljni madež na parkirnem prostoru ter cesti v dolžni približno 200 metrov.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.25 je v Gornji Radgoni na parkirišču iz vozila iztekalo motorno olje. Gasilci PGD Gornja Radgona so nevtralizirali izteklo tekočino na površini okoli 15 kvadratnih metrov.

Izpostava Trbovlje

Ob 16.40 so na Cesti zmage v Zagorju ob Savi gasilci PGD Zagorje mesto nevtralizirali iztekle motorne tekočine iz parkiranega vozila.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 13.16 sta na Cesti Maršala Tita na Jesenicah gasilca GARS Jesenice iz pokvarjenega dvigala rešila osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.41 so v Adamičevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana v prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in reševalcem NMP omogočili dostop do starejše onemogle osebe, ki je padla in obležala. Reševalci so jo oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 19.37 so na Berčonovi poti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom skozi okno vstopili v objekt in reševalcem NMP Ljubljana omogočili dostop do ponesrečene občanke.

Izpostava Maribor

Ob 8.19 so v zaselku Mali dol v občini Pesnica gasilci PGD Jakobski dol odmašili obcestni propust.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.41 so v naselju Čentiba, občina Lendava, gasilci PGD Čentiba izčrpali vodo iz kletnih prostorov stanovanjskega objekta.

Izpostava Nova Gorica

Ob 22.40 so v Gregorčičevi ulici v Novi Gorici gasilci JZ GRD GE Nova Gorica skupaj z dežurnim delavcem Komunale Nova Gorica odstranili drevo, ki se je nagnilo in ogrožalo parkirana vozila in mimoidoče.

Izpostava Ptuj

Ob 15.18 so na Opekarniški cesti v Ormožu gasilci PGD Ormož s cestišča odstranili razsut gramoz in oprali cestišče na dolžini okoli 550 metrov.

Izpostava Trbovlje

Ob 20.40 so gasilci PGD Hrastnik in Turje razžagali in odstranili podrto drevo s ceste Gore–Turje, občina Hrastnik.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/