Skoči do osrednje vsebine

Zadnja štabna vaja v programskem obdobju 2020 - 2022

Na Brdu pri Kranju je od 23. do 26. januarja potekala štabna vaja za module civilne zaščite, enote za tehnično podporo in pomoč ter ekipo za oceno stanja in koordinacijo Evropske unije, ki je sestavni del programa usposabljanj v okviru mehanizma Unije na področju civilne zaščite.

24 udeležencev vaje je sestavljalo devet modulov iz sedmih držav: Nemčija, Švedska, Estonija, Grčija, Romunija, Bolgarija in Nizozemska ter ekipo za oceno stanja in koordinacijo ter tehnično podporo, ki so jo sestavljali predstavniki iz Belgije, Italije, Luksemburga, Črne gore in Nemčije.

“S štabnimi vajami vsakič usposabljamo približno 30 udeležencev, ki prihajajo iz 12 do 15 različnih držav Evropske unije, držav članic in sodelujočih držav v mehanizmu Unije na področju civilne zaščite. Vsaka vaja v celoti obsega približno 50 oseb, od tega je 30 udeležencev in 20 osebja, ki vodijo vajo in podpirajo udeležence. Vaja traja tri polne igrane dni in vedno temelji na izrednih razmerah, ki se zgodijo znotraj Evropske unije, če vaja poteka v Sloveniji. Preigravamo tveganja, ki dejansko ogrožajo Slovenijo, to so poplave in potres. Vaje so sestavljene glede na zgodovinske podatke oziroma realne podatke in zelo pogosto delamo z resničnimi ljudmi, ki bi bili vključeni v odziv na nesreče v Sloveniji” nam je pojasnil glavni nadzornik vaje Wolfgang Krajic, ki se z izvajanjem tovrstnih usposabljanj ukvarja že skoraj 20 let.

Krajic, kot največjo dodano vrednost štabnih vaj vidi v možnosti vadbe v zelo varnem okolju, saj se ne more zgoditi prav nič in ne v smislu nevarnega, ampak tudi drugih stvari, ki gredo lahko narobe. Ogromno različnih kapacitet, modulov in ekip iz mehanizma Unije na področju civilne zaščite delujejo tesno skupaj, se med seboj pogovarjajo, hkrati pa doživljajo manj stresa kot na terenski vaji. Zaradi naštetega je možnost učenja in diskusije tudi večja kot na terenski vaji. "Na praktični vaji mora vse funkcionirati, ker če ne funkcionira, gre nekaj narobe. Pri štabnih vajah temu ni tako. Če nekaj ne deluje prvič, poskusimo drugič".