Skoči do osrednje vsebine

Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta

27. januar je dan, ki ga je kot Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta razglasila Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) v New Yorku leta 2005. To je dan, ko se v svetovni skupnosti spominjamo osvoboditve uničevalnega taborišča Auschwitz-Birkenau in milijonov žrtev druge svetovne vojne, med njimi v tem in drugih koncentracijskih taboriščih.

V koncentracijskih taboriščih je v drugi svetovni vojni preminulo 6 milijonov Judov, okoli 500.000 Romov ter množica raznih manjšin in  pripadnikov političnih nasprotnikov nacizma in fašizma, med njimi številni pripadniki drugih narodov, tudi Slovenke in Slovenci. V Sloveniji se z  žalostjo spominjamo izjemnega števila civilnih žrtev. Ob osvoboditvi uničevalnega taborišča Auschwitz-Birkenau, ki je danes spominski muzejski kompleks,  je 27. januarja 1945 od več kot dva tisoč zapornikov iz takratne okupirane Slovenije ostalo 21 izčrpanih taboriščnic iz Slovenije še živih. Sicer je bilo v nemška, italijanska, hrvaška in madžarska koncentracijska taborišča nasilno odpeljanih 58.522 ljudi iz takratne okupirane Slovenije.

Ob Mednarodnem dnevu spomina na holokavst je pomemben tudi spomin na pravičnike med narodi in druge, ki so pomagali reševati življenja v času tega tragičnega zgodovinskega obdobja.

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije kot tudi člani slovenske delegacije pri Mednarodni zvezi za spomin na holokavst (International Holocaust Remembrance Alliance - IHRA) vrsto let podpiramo in aktivno prispevamo k spominjanju, raziskovanju  in  izobraževanju o holokavstu z namenom, da se množična grozodejstva ne bi nikoli več ponovila.

Ob tem spominskem dnevu v Sloveniji od leta 2010 prirejamo številne spominske in izobraževalne dogodke, v katere se vključujejo, poleg usklajevalke dogodkov Sinagoge Maribor, številne muzealske, izobraževalne, medijske in znanstveno-raziskovalne ustanove. Številne prireditve in kulturni dogodki v okviru spominskega projekta po vsej Sloveniji "Šoa-spominjamo se 2023", ki so se začele 19. januarja 2023, letos potekajo v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Murski Soboti Lendavi, Novi Gorici, Postojni, Hrastniku, Lovrencu na Pohorju, Pivki, na Ptuju, v Radljah ob Dravi, Slovenski Bistrici, Šalovcih, Trbovljah in Velenju. Kot običajno raznovrsten izobraževalni program  poteka ob tem mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta 27. januarja 2023 na številnih osnovnih in srednjih šolah po vseh Sloveniji. Program prireditev je dostopen tukaj.

Vodja slovenske delegacije pri IHRA dr. Marko Rakovec ob tej priliki sporoča: "Za  prizadevanja usmerjena v graditev strpne in na spoštovanju človekovih pravic temelječe družbe se globoko zahvaljujem vsem, ki si vztrajno prizadevajo za ozaveščanje prebivalstva, še posebej mladih generacij, in jih spodbujam k nadaljevanju njihovega pomembnega prispevka slovenski družbi."