Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 26. januarja 2023

Plazovi 

Izpostava Ptuj 

Ob 16.28 se je na Ptujski Gori, občina Majšperk, sprožil zemeljski plaz, ki je ogrožal lokalno cesto. Gasilci PGD Ptujska Gora so plaz na površini okoli velikost 200 kvadratnih metrov pokrili s folijo, uredili odvodnjavanje in zavarovali območje. O dogodku so bile obveščene pristojne službe. 

 

Delovne in rudniške nesreče 

Izpostava Koper 

Ob 18.23 se je v naselju Montinjan, občina Koper, prevrnil traktor, pod katerim je ostala ujeta oseba. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, traktor s tehničnim posegom dvignili in postavili nazaj na kolesa. Na kraju dogodka so bili tudi reševalci NMP, delavci komunalne službe in policisti. Oseba je na kraju podlegla poškodbam.

  

Nesreče v cestnem prometu 

Izpostava Brežice 

Ob 18.17 je pri Orehovem, občina Sevnica, osebno vozilo zdrsnilo z vozišča, trčilo v zaščitno ograjo, se večkrat prevrnilo in pristalo na kolesih ob železniški progi. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom izvlekli vozilo nazaj na vozišče, preprečili nadaljnje iztekanje motornih tekočin, posuli razlite motorne tekočine ter nudili pomoč delavcem vlečne službe in policiji pri usmerjanju prometa. V prometni nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Celje

Ob 6.19 sta na Mariborski cesti v Celju trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, sanirali cesto ter nudili prvo pomoč poškodovani osebi. Reševalci NMP Celje so poškodovanca oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Ob 22.05 sta v Dolenji vasi, občina Prebold, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih in sanirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP so oskrbeli tri poškodovane osebe in jih prepeljali v UC Celje. 

Izpostava Maribor 

Ob 21.03 je na ulici Nad izviri na Miklavžu na Dravskem polju osebno vozilo trčilo v ograjo in poškodovalo elektro omarico stanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, skupaj z reševalci NMP s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovano osebo, odstraniti pet metrov ograje, podrli tri ciprese in preverili okolico zaradi morebitnega iztekanja tekočin. Na kraju je bila prisotna policija PP Maribor in dežurni električar. 

Izpostava Ptuj 

Ob 10.35 se je na cesti Ptuj–Majšperk v naselju Njiverce, občina Kidričevo, prevrnil tovornjak, iz katerega so iztekale motorne tekočine. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, preprečili iztekanje in nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč pri postavitvi vozila na cestišče. 

Ob 11.29 so v naselju Borovci, občina Markovci, v naletu trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Ptuj so do prihoda reševalcev oskrbeli poškodovano osebo, odklopili akumulator in počistili cestišče. 

Izpostava Slovenj Gradec 

Ob 6.06 so na regionalni cesti v Pamečah v občini Slovenj Gradec trčili dve osebni in eno kombinirano vozilo. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili udeležence, odklopili akumulatorje, nevtralizirali razlite motorne tekočine, nudili pomoč pri oskrbi ponesrečencev in usmerjali promet. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so tri poškodovane osebe oskrbeli in prepeljali v SB Slovenj Gradec.

  

Požari v objektih 

Izpostava Celje 

Ob 17.33 so v Dobriša vasi, občina Žalec, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Dobriša vas-Petrovče, Žalec in Drešinja vas so pogasili goreče saje in s termovizijsko kamero pregledali ostrešje stanovanjske hiše. Lastniku so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe. 

Izpostava Kranj 

Ob 17.45 se je v naselju Spodnja Besnica, občina Kranj, kadilo iz kletnih prostorov stanovanjskega objekta. Gasilci GARS Kranj in PGD Besnica so izpraznili peč, prezračili prostore, izmerili prisotnost plinov in občanki odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe. 

Izpostava Maribor 

Ob 8.38 je v Ulici Vita Kraigherja v Mariboru zagorela elektronika dvigala. Ob prihodu gasilcev GB Maribor in PGD Maribor Mesto je bil požar že ugasnjen, zato so gasilci zgradbo prezračili in pregledali. 

Izpostava Nova Gorica 

Ob 18.20 so v ulici Tumov drevored v Tolminu zagorele saje v dimniku enostanovanjskega objekta. Gasilci PGD Tolmin so požar pogasili in opravili pregled s termovizijsko kamero. 

Izpostava Novo mesto 

Ob 0.03 so v ulici Vihre v Mirni Peči gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Mirna Peč so nadzorovali izgorevanje saj in pregledali okolico dimnika s termovizijsko kamero. 

Ob 23.08 je na ulici Rogovila v Mirni Peči zaradi zatekanja vode v odsesovalni kanal zagorel ventilator v pralnici stanovanjske hiše. Lastnik je izklopil elektriko že pred prihodom gasilcev PGD Mirna Peč, ki so s termovizijsko kamero pregledali ventilator in kanal, prezračili prostore, izpraznili peč centralne kurjave na drva in odsvetovali priklop elektrike do odprave okvare. 

Izpostava Postojna 

Ob 17.52 so v naselju Šmarje pri Sežani, občina Sežana, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Sežana so pogasili goreče saje, očistili dimnik ter opravili preventivni pregled s termovizijsko kamero. 

Ob 20.22 so se v naselju Senožeče, občina Divača, v dimniški tuljavi stanovanjske hiše vnele saje. Požar so pogasili gasilci PGD Senožeče in ZGRS Sežana. 

Ob 21.53 so se v naselju Dane, občina Sežana, v dimniški tuljavi stanovanjske hiše vnele saje. Gasilci PGD Sežana in ZGRS Sežana so pogasili požar, očistili dimnik in pregledali okolico dimnika s termovizijsko kamero. 

 

Požari na prometnih sredstvih 

Izpostava Koper 

Ob 20.32 je v naselju Lucija, občina Piran, gorel skuter. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper. 

Izpostava Ljubljana 

Ob 0.49 je ob Grajzarjevi ulici v Ljubljani gorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Zgornji Kašelj.

  

Požari v naravi oziroma na prostem 

Izpostava Postojna 

Ob 12.18 je pri naselju Hotična, občina Hrpelje - Kozina, gorela trava in grmičevje. Gasilci PGD Materija so pogasili požar na površini okoli 1000 kvadratnih metrov. Aktivirani so bili tudi gasilci ZGRS Sežana, vendar njihova pomoč ni bila potrebna.

  

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih 

Izpostava Ljubljana 

Ob 14.52 so na Sneberski cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili zabojnik za smeti.

  

Eksplozije 

Izpostava Kranj 

Ob 14.47 je na Krvavški cesti v Cerkljah na Gorenjskem zagorel gostinski objekt zaradi eksplozije jeklenke, ki je poškodovala tudi prostore nad gostilno. Gasilci PGD Cerklje na Gorenjskem in Zgornji Brnik so pogasili požar in preprečili širitev požara na sosednji objekt. Reševalci NMP Kranj so oskrbeli poškodovano osebo in jo prepeljali v UKC Ljubljana. O dogodku so bil obveščeni policisti PU Kranj in upravljalci elektro omrežja.

  

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev 

Izpostava Nova Gorica 

Ob 15.20 so v naselju Kromberk, občina Nova Gorica, delavci pri izvajanju zemeljskih del naleteli na topovsko granato kalibra 75 mm, mase 6,5 kg, italijanske izdelave in topovski vžigalnik 80 mm, mase 0,65 kg, avstrijske izdelave. Obe najdbi izvirata iz obdobja 1. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta nevarni najdbi odstranila in do uničenja varno uskladiščila.

  

Tehnična in druga pomoč 

Izpostava Celje 

Ob 10.54 so v Dobrovljah, občina Braslovče, gasilci PGD Dobrovlje razžagali in s cestišča odstranili štiri podrta drevesa. 

Ob 15.46 so na Prešernovem trgu v Šoštanju gasilci PGD Šoštanj mesto zaprli glavni vodovodni ventil in iz poplavljenega stanovanja posesali vodo. 

Izpostava Kranj 

Ob 13.46 so na Cesti Franceta Prešerna na Jesenicah gasilci GARS Jesenice rešili osebo iz okvarjenega dvigala. 

Izpostava Ljubljana 

Ob 18.20 so v Kunaverjevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom ob prisotnosti policije odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP Ljubljana omogočili dostop do poškodovane osebe. 

Izpostava Maribor 

Ob 17.00 so v Hudem kotu v občini Ribnica na Pohorju gasilci PGD Ribnica-Josipdol nudili pomoč pri odstranjevanju snega s stanovanjskega objekta.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.27 so v naselju Čentiba, občina Lendava, gasilci PGD Čentiba iz kletnih prostorov stanovanjske hiše izčrpali okoli 7 kubičnih metrov podtalne vode.

Ob 15.50 so v Bodislavcih, občina Ljutomer, gasilci PGD Mala Nedelja iz kletnih prostorov stanovanjske hiše izčrpali okoli 37 kubičnih metrov podtalne vode.

Izpostava Postojna

Ob 10.41 je na Tavčarjevi ulici v Ilirski Bistrici oseba potrebovala zdravniško pomoč. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so reševalcem NMP Ilirska Bistrica nudili pomoč pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 13.07 so na Gregorčičevi cesti v Ilirski Bistrici gasilci PGD Ilirska Bistrica nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz večstanovanjskega bloka do reševalnega vozila.

Izpostava Ptuj

Ob 10.50 so v Spodnjem Gaju pri Pragerskem, občina Kidričevo, gasilci PGD Šikole in Talum s pomočjo avtolestve odstranili drevo, ki je padlo na telekomunikacijsko napeljavo.

Izpostava Trbovlje

Ob 8.01 so na območju Dobovca, občina Trbovlje, gasilci PGD Trbovlje-mesto in Dobovec razžagali in s cestišča odstranili štiri drevesa.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Opozorilo

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Po podatkih Agencije RS za okolje bodo v petek zjutraj in dopoldne najmočnejši sunki burje na Primorskem lahko dosegali hitrost okoli 100 km/h.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/