Skoči do osrednje vsebine

Fajon na diplomatskem posvetu: "Naša zunanja politika bo uspešna, če bo odprta in vključujoča"

26. posvet slovenske diplomacije, ki je potekal 25. in 26. januarja na Brdu pri Kranju in se ga je udeležilo 55 vodij slovenskih diplomatskih predstavništev in konzulatov ter številni predstavniki Ministrstva za zunanje in evropske zadeve, je zarisal nove smernice slovenske zunanjepolitične strategije.

Diplomatski posvet je vodila ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon, ki se je v svojem nagovoru uvodoma diplomatom zahvalila za opravljeno delo in ob tem izrazila željo, "da bi tudi širša javnost bolje razumela, zakaj je diplomacija pomembna. K temu lahko največ prispevamo sami – s svojim kakovostnim delom, z nenehnim premišljevanjem in izboljševanjem našega sistema", je pozvala.  

Ministrica Fajon je v nagovoru predstavila prioritete slovenske zunanje politike v prihodnjem obdobju, kot so tesnejše povezovanje z jedrnimi državami Evropske unije ter nadaljnje diplomatske aktivnosti v naši soseščini, zlasti na Zahodnem Balkanu in v Sredozemlju v luči vojne v Ukrajini, ki predstavlja osrednji varnostno-politični izziv v Evropi in širše. Ob tem je ministrica pozvala: "Evropska unija mora nadaljevati s politiko širitve kot instrumentom za stabilizacijo razmer v svoji soseščini" in ob tem državam Zahodnega Balkana zagotovila nadaljnjo tehnično in politično podporo Slovenije v procesu približevanja Uniji. Med prioritete je umestila tudi feministično zunanjo politiko.

"Slovenija je glede vojne v Ukrajini jasno na strani tistih, ki spoštujejo mednarodno pravo in Ustanovno listino OZN", je poudarila ministrica, "zato smo obsodili vojaško agresijo na Ukrajino in državi nudimo potrebno podporo". Izrazila je željo, da bi v Ukrajini čim prej zavladal mir. Ko bo vzpostavljen, pa bo po prepričanju ministrice treba ponovno vzpostaviti dialog z Rusijo in s tem preprečiti nastanek nove hladne vojne v Evropi.

Ministrica je v nagovoru obravnavala tudi druge globalne izzive, od klimatske krize in migracij do kibernetske varnosti in boja proti dezinformacijam.

Slovensko kandidaturo za članstvo v Varnostnem svetu Združenih narodov je ministrica Fajon opredelila kot naš skupni nacionalni projekt, h kateremu moramo vsi nosilci ključnih političnih funkcij in celotna slovenska diplomacija prispevati po najboljših močeh."

"Želim, da je Evropa močna, povezana, da obstaja solidarnost in da s svojo odprto, vključujočo in ambiciozno zunanjo politiko delujemo tako, da zagotavljamo vladavino prava in spoštovanje človekovih pravic". Kot ključno sporočilo posveta pa je ministrica opredelila, da je lahko naša zunanja politika bistveno glasnejša in ambicioznejša pri zasledovanju zastavljenih ciljev, "kar bomo dokazali že junija, ko bo glasovanje za sedež v Varnostnem svetu".

Tudi predsednik vlade dr. Robert Golob, ki se je udeležil prvega dne posveta, je članstvo v Varnostnem svetu OZN označil za prvi cilj naše zunanje politike in poudaril: "Samo znanje pri tem ne bo dovolj. Morali ga bomo uporabiti pogumno, da bomo dosegli ta ambiciozni cilj."

Častni gost letošnjega posveta slovenske diplomacije je bil minister za zunanje zadeve, Evropsko unijo in sodelovanje Kraljevine Španije José Manuel Albares Bueno.

Danes je udeležence posveta nagovorila tudi predsednica države Nataša Pirc Musar, v popoldanskem delu pa bo z diplomati razpravljala še predsednica Državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič.