Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 25. januarja 2023

Visok sneg

Tekom včerajšnjega dneva so na območju Regijskih centrov Celje, Maribor, Novo mesto, Postojna, Slovenj Gradec in Trbovlje gasilci 23 gasilskih enot in delavci komunalnih služb še vedno odstranjevali podrta drevesa. Zabeleženih je bilo 37 dogodkov.

Poplave

Izpostava Maribor

Ob 17.36 je v naselju Zgornja Korena, občina Duplek, meteorna voda zalila kletne prostore objekta. Gasilci PGD Korena so izčrpali okoli kubični meter vode.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.37 je v naselju Lukavci, občina Križevci, meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjskega objekta in kapelico. Vodo so iz obeh objektov izčrpali gasilci PGD Ptuj. 

Ob 16.16 je v naselju Čentiba, občina Lendava, meteorna voda zalila kletne prostore gospodarskega poslopja. Gasilci PGD Čentiba so iz objekta izčrpali okoli 7 kubičnih metrov vode. 

Izpostava Ptuj 

Ob 15.04 je na Potrčevi cesti na Ptuju meteorna voda zalila prostore stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ptuj so iz objekta izčrpali okoli 15 kubičnih metrov vode. 

Plazovi

Izpostava Maribor

Ob 11.11 je v naselju Spodnji Jakobski Dol, občina Pesnica, zemeljski plaz zasul del vozišča. Vozišče v dolžini okoli 500 metrov so oprali in očistili gasilci PGD Jakobski Dol.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.24 se je na Trgu 25. maja v naselju Dobrovo, občina Brda, sprožil zemeljski plaz in ogrožal objekt. Posredovali so gasilci PGD Dobrovo.

Nesreče v gorah

Izpostava Maribor

Ob 16.46 so se na Pohorju v občini Ruše na poti do koče izgubile štiri osebe. Aktivirani so bili gasilci PGD Bistrica ob Dravi in reševalci GRS Maribor, vendar so iskane osebe našli mimoidoči planinci in jih nepoškodovane pospremili do koče.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 12.46 sta na Cesti Ste Marie Aux Mines v naselju Bistrica pri Tržiču, občina Tržič, trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj in PGD Bistrica pri Tržiču so zavarovali kraj dogodka, usmerjali promet, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili pomoč delavcem avto vleke pri nalaganju vozila na vlečno vozilo. V nesreči je bila poškodovana ena oseba.

Ob 17.32 sta v naselju Selca, občina Železniki, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, vozila postavili nazaj na vozišče in očistili cestišče. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Maribor

Ob 16.40 sta v naselju Bukovec, občina Slovenska Bistrica, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili osebo, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in vozili odstranili z vozišča. V nesreči je bila poškodovana ena oseba.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.20 sta v naselju Miren, občina Miren – Kostanjevica, trčili osebno vozilo in kolo. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane kolesarke.

Izpostava Novo mesto

Ob 0.12 je na Grajski cesti v Otočcu, občina Novo mesto, voznik z osebnim vozilom trčil v zadnji del traktorja. Gasilci GRC Novo mesto so s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovano osebo, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu, odklopili akumulator, pomagali pri odstranitvi traktorja s cestišča ter nudili pomoč policistom. Reševalci NMP ZD Novo mesto so osebo oskrbeli in prepeljali v SB Novo mesto.

Požari v objektih

Izpostava Kranj 

Ob 20.16 so v naselju Šutna, občina Kranj, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci GARS Kranj so s termovizijsko kamero preverili okolico dimnika in dimno tuljavo ter preverili morebitno prisotnost strupenih plinov.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.45 je na Parmovi cesti v Ljubljani gorel lesen objekt, zaradi slabo izvedenega dimnika. Gasilci GB Ljubljana so odprli večji del lesene stene, pogasili požar in okolico pregledali s termovizijsko kamero. Evakuacija oseb je bila izvedena že pred prihodom gasilcev.

Ob 10.05 je v ulici Nova pot v naselju Vnanje Gorice v občini Brezovica eksplodirala manjša plinska kartuša. Požar se je razširil na kuhinjske elemente. Požar so pogasili gasilci PGD Vnanje Gorice, Brezovica pri Ljubljani in Notranje gorice – Plešivica. Na kraju so bili tudi policisti in dežurni delavec elektro podjetja.

Izpostava Maribor

Ob 18.19 so v Pionirski ulici na Pragerskem, občina Slovenska Bistrica, gorele saje v dimniški tuljavi. Posledično se je vnela tudi strešna kritina v izmeri okoli 20 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Pragersko in Slovenska Bistrica so pogasili požar in s pomočjo lestve prekrili del poškodovane strehe.

Ob 18.44 so v Ulici Franca Pintarja v Selnici ob Dravi gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Selnica ob Dravi so varovali objekt do izgoretja saj.

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.43 je v naselju Lutverci, občina Apače, zagorelo gospodarsko poslopje. Požar, ki je zajel okoli 40 kvadratnih metrov površine, so pogasili gasilci PGD Lutverci, Apače, Gornja Radgona, Negova in Zbigovci.

Izpostava Nova Gorica

Ob 23.08 je v ulici Pri malnih v Kobaridu, zaradi visoke temperature kaminske peči, zagorel del stene montažnega stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Kobarid so pogasili požar, izrezali poškodovan del stene, prostore prezračili in jih pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Postojna

Ob 21.18 so v naselju Mala Pristava, občina Pivka, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Pivka so pogasili goreče saje.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.27 je v naselju Renče, občina Renče – Vogrsko, pri pokopališču gorela vsebina zabojnikov za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci PGD Renče – Vogrsko.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 11.58 se je na Partizanski cesti v Velenju pri prečrpavanju plina izobutana sprožil požarni alarm. Gasilci PGE Velenje so v prostoru izmerili prisotnost plina in prezračili prostore objekta.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.20 so na Koroški cesti na Muti zaposleni v industrijskem objektu zaznali vonj po plinu in pekoč občutek v očeh. Gasilci PGD Radlje so z merilnimi napravami izmerili prisotnost plinov. Gasilci so zaznali večjo koncentracijo plina, zato so prezračili prostore. Plinsko omrežje bodo pregledali pristojne službe, ki so odgovorne za vzdrževanje omrežja.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.48 so na območju Nove vasi, občina Miren-Kostanjevica, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske, Gorenjske in Ljubljanske ter Notranjske regije, začeli z detekcijo terena. Našli so 27 različnih kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev v skupni teži 123,12 kg, italijanske in avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarne najdbe so odstranili ter odpeljali v ustrezno skladišče.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 16.31 so v naselju Zidani most, občina Laško, gasilci PGD Zidani most nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Koper

Ob 16.33 so na ulici Prisoje v Kopru iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom rešili ujeto osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.09 je v večstanovanjskem objektu v Zikovi ulici v Kamniku močno iztekala voda. Gasilci PGD Kamnik so vstopili v objekt, zaprli glavni vodovodni ventil in izčrpali več kubičnih metrov vode. Poškodovanih je pet stanovanj.

Ob 8.33 so v naselju Tomišelj, občina Ig, gasilci PGD Tomišelj ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata in omogočili reševalcem NMP dostop do onemogle osebe.

Ob 11.44 so na Klopčičevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP dostop do onemogle osebe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.15 so v naselju Nedelica, občina Turnišče, gasilci PGD Renkovci s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše, v kateri se je nahajala preminula oseba.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/

Opozorilo

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Po podatkih Urada za meteorološko napoved, Agencije RS za okolje, bodo v četrtek in petek do sredine dneva najmočnejši sunki burje na Primorskem lahko dosegali hitrost med 100 in 120 km/h.