Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 24. januarja 2023.

Visok sneg

Tekom včerajšnjega dne so gasilci, delavci cestnih in komunalnih služb ter delavci Elektra in Telekoma odpravljali posledice zadnjega obilnega sneženja. Skupno je bilo zabeleženih 104 intervencij, od tega največ na območju Štajerske (71), Koroške (16), Zasavja (9) in Dolenjske (6). Na terenu je bilo 53 gasilskih enot, od tega 3 poklicne. Odstranili so 300 podrtih dreves, poškodovana sta bila dva objekta in eden uničen. Zaradi ovir na cestišču so bile zaprte 4 ceste. Na območju občine Podvelka so zaradi poškodovane elektrodistribucijske infrastrukture odjemalci ostali brez dobave električne energije.

Poplave

Zaradi zadnjega obilnega deževja so imeli tudi preko včerajšnjega dne gasilci iz 27-ih gasilskih enot delo s sanacijo posledic predvsem na območju Regijskih centrov za obveščanje Maribor (9), Murska Sobota (6), Ptuj (8), Ljubljana (1) in Brežice (1). Črpali so meteorne vode, s protipoplavnimi vrečami gradili vodne pregrade in varovali objekte. Poplavljenih je bilo 11 objektov, sprožila pa sta se tudi manjša plazova. Največ dela so imeli gasilci v naselju Formin v občini Gorišnica, kjer je reka Pesnica prestopila bregove.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.14 se je pod vodstvom policije pričelo iskanje pogrešane osebe na območju Velike peči nad Črnim vrhom in Javornika, občina Idrija. Gorski reševalci GRS Tolmin, skupina Ajdovščina, Idrija in Ljubljana ter policija so osebo našli, oskrbeli in pospremili v dolino.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 6.02 je v kraju Sotensko v občini Šmarje pri Jelšah osebno vozilo zdrsnilo v obcestni jarek. Gasilci PGD Šmarje pri Jelšah so vozilo potegnili nazaj na cesto. Poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.04 sta v Zgornjih Jaršah, občina Domžale, trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovanem otroku do prihoda reševalcev NMP Domžale, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter vozilo umaknili s cestišča.

Izpostava Murska Sobota

Ob 7.38 sta v kraju Čakova, občina Sveti Jurij ob Ščavnici, trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci PGD Gornja Radgona so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, iztekle tekočine posuli z vpojnimi sredstvi ter nudili pomoč vlečni službi. Poškodovano osebo so reševalci NMP Gornja Radgona odpeljali v bolnišnico.

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 14.59 je v Dolenjem Boštanju, občina Sevnica, v stanovanjskem objektu zagorel sušilni stroj. Požar je pogasil lastnik sam, gasilci PGD Sevnica pa so stroj pregledali s termovizijsko kamero in prezračili prostore.

Izpostava Celje

Ob 13.39 so v naselju Lahomno v občini Laško zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Laško so požar pogasili, očistili tuljavo, odstranili produkte gorenja, pregledali okolico dimniške tuljave s termovizijsko kamero in prezračili prostore. Lastniku objekta so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Novo mesto

Ob 7.06 je v Slovenski vasi, občina Šentrupert, gorel izhajajoči plin iz cevi jeklenke acetilena v industrijskem objektu. Gasilci PGD Trebnje, Šentrupert, Zabukovje in Sveti Rok so iz zadimljenega prostora odstranili jeklenki acetilena in kisika in druge ožgane predmete, pogasili požar ter prezračili in s termovizijsko kamero pregledali prostor. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Ptuj

Ob 00.49 so v naselju Hvaletinci, občina Sveti Andraž v Slovenskih goricah, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Vitomarci in Biš so požar pogasili, prezračili prostore, s termovizijsko kamero pregledali dimnik ter stanovalcem odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 17.05 se je pred uvozom na avtocesto proti Ljubljani na parkirišču Darsa v Grosuplju kadilo iz predela motorja tovornega vozila. Gasilci PGD Grosuplje so na kraju ugotovili, da je razneslo turbino motorja, pri tem je počila tudi sprednja leva pnevmatika. Gasilci so opravili pregled s termovizijsko kamero in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 20.46 so v Vrečkovi ulici v Kranju gasilci GARS Kranj zaprli vodovodni ventil in posesali izteklo vodo iz prostorov dveh stanovanj.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.25 so v Peričevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata in reševalcem NMP Ljubljana omogočili dostop do obolele osebe.

Ob 18.24 so v Župančičevi ulici v Domžalah gasilci CZR Domžale v prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Ob 23.08 so na Gabrovem trgu v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili reševalcem NMP Ljubljana pomoč pri prenosu poškodovane osebe.

Izpostava Maribor

Ob 8.28 so v Šolski ulici v Zgornji Polskavi gasilci PGD Zgornja Polskava odprli vrata stanovanjske hiše in omogočili reševalcem NMP dostop do onemogle osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje je v večjem delu gora velika nevarnost snežnih plazov.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/