Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 23. januarja 2023

POPLAVE

Zaradi obilnega deževja je meteorna voda ogrožala, oziroma poplavila predvsem kletne prostore stanovanjskih in drugih objektov na območju Posavja, Dolenjske in Štajerske. V povezavi s tem je bilo zabeleženih 33 dogodkov, od tega največ na območju občin Brežice (10), Krško (3) in Rogaška Slatina (3) ter v občinah iz ostalih omenjenih regij po 1 dogodek. V Rogaški Slatini je meteorna voda zalila halo skladišča, v Hrastniku je bilo zalito dvorišče pred industrijskim objektom, v naselju Radoviči, občina Metlika, pa je bil ogrožen kmetijski objekt. Zaradi razmočenega terena se je v Spodnjem Gaberniku, občina Rogaška Slatina, sprožil zemeljski plaz. Gasilci 27 gasilskih enot so večinoma črpali vodo iz objektov ter z drugimi protipoplavnimi ukrepi zaščitili ogrožene objekte.

 

VISOK SNEG

Obilno sneženje je povzročilo precej preglavic enotam gasilcev, cestnim podjetjem in drugim službam predvsem na območju Štajerske, Koroške in Dolenjske. V povezavi s tem je bilo zabeleženih 179 dogodkov, od tega največ na območjih Štajerske (86), Koroške (56), Dolenjske (30) in Zasavja (5). Za odstranjevanje posledic je bilo na terenu aktiviranih 67 gasilskih enot. Preko cestišč se je po do sedaj zbranih podatkih podrlo več kot 376 dreves, poškodovanih je bilo 9 objektov elektrodistribucijske infrastrukture in eden telekomunikacijskega omrežja, posredno pa sta bila zabeležena tudi dva izpada dobave električne energije odjemalcem občine Podvelka. Zaradi podrtega drevja in obilnega snega je bilo zaprtih tudi nekaj cest, poškodovani dve vozili, zgodilo se je nekaj zdrsov vozil s cestišč, ogroženih je bilo tudi nekaj stanovanjskih objektov. V olimpijskem centru v Češči vasi pri Novem mestu je preobilen moker sneg nekaj po 13.00 zrušil napihljivo streho tamkajšnjega velodroma, v Šegovi ulici v Novem mestu pa je sneg ogrožal športne dvorane.

 

MOČAN VETER

V povezavi z močnim vetrom je bilo zabeleženih 54 dogodkov, od tega največ na območju Severne Primorske (31), Obale (8), Notranjske (7) in Štajerske (8). Močan veter je podiral drevje, odkrival ostrešja poslovnih in stanovanjskih objektov, trgovskih centrov, poškodoval elektro in telekomunikacijsko infrastrukturo ter prevračal zabojnike za odpadke. Zaradi sunkov burje je bilo v dnevnem času priprto koprsko pristanišče. Za sanacijo posledic je bilo aktiviranih 19 gasilskih enot.

Zaradi z vetrom in snegom povezanih težav so ponekod ostali brez oskrbe z električno energijo. Po podatkih Elektra Ljubljane je bilo brez elektrike 766 uporabnikov na območju Trojan in Bele krajine, Elektro Primorska pa je poročala o približno 1200 takšnih primerov. 

 

DELOVNE IN RUDNIŠKE NESREČE

Izpostava Celje

Ob 7.24 sta v podjetju na Partizanski cesti v Velenju trčila viličarja. Gasilci PGE Velenje so zavarovali kraj dogodka in počistili steklo. Poškodovanih ni bilo.

 

NESREČE V CESTNEM PROMETU

Izpostava Celje

Ob 9.00 je v naselju Gračnica v občini Laško osebno vozilo zapeljalo s cestišča v potok, se obrnilo na bok, v njem pa je ostala ukleščena oseba. Gasilci PGE Celje in PGD Laško so zavarovali kraj dogodka, vozilo izvlekli iz potoka, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Udeležena oseba je na kraju nesreče podlegla poškodbam.

Ob 9.30 je na avtocesti pred izvozom Vransko v smeri Ljubljane, občina Vransko, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci PGE Celje in CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Ob 19.09 so na avtocesti Celje–Maribor, v predoru Pletovarje, občina Slovenske Konjice, trčila štiri osebna vozila. Gasilci PGE Celje in PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje ter nudili pomoč reševalcem NMP, ki so na kraju oskrbeli udeležence v prometni nesreči.

Izpostava Kranj

Ob 10.51 je na avtocesti Kranj–Ljubljana, pred Torovim, občina Šenčur, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci PGE Kranj so zavarovali kraj nesreče, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in očistili cestišče. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.48 sta na Loški cesti pri odcepu za Bevke v občini Log-Dragomer trčila osebno in tovorno vozilo komunalne službe. Gasilci PGD Log pri Brezovici in Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovano osebo so reševalci NMP odpeljali v UKC Ljubljana.

Ob 14.09 sta na regionalni cesti Vrhnika–Logatec pri IOC Zapolje v Logatcu trčili osebni vozili. Gasilci PGD Dolnji Logatec so zavarovali kraj, odklopili akumulatorje, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP, ki so oskrbeli poškodovano osebo.

Ob 17.39 sta na primorski avtocesti med Brezovico in Vrhniko v smeri Kopra trčili tovorni vozili. Na kraju so bili gasilci GB Ljubljana, PGD Stara Vrhnika, reševalci NMP Ljubljana, delavci DARS-a in policija. Gasilci so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili ukleščenega voznika, posuli večje količine izteklih motornih tekočin in nastavili pivnike ter lovilne posode. Reševalci so poškodovanega voznika prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 4.33 sta na cesti Dravograd–Radlje ob Dravi v naselju Gortina, občina Muta, trčili tovorno in osebno vozilo. Pri tem je osebno vozilo pristalo v obcestnem jarku. Gasilci PGD Radlje ob Dravi in KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Trbovlje

Ob 6.13 je v naselju Ojstro, občina Trbovlje, osebno vozilo zdrsnilo z vozišča. Gasilci PGD Trbovlje so zavarovali kraj dogodka, vozilo stabilizirali in odklopili akumulator.

 

POŽARI V OBJEKTIH

Izpostava Celje

Ob 1.23 je v naselju Proseniško, občina Šentjur, zagorelo v prostorih stanovanjske hiše. Gasilci PGD Lokarje in Šentjur so požar pogasili, prezračili prostore in jih pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 14.50 so v naselju Šmartinske Cirkovce v občini Velenje zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Škale in PGE Velenje so zavarovali kraj dogodka, zaprli dotok zraka na peči, nadzorovali izgorevanje saj in pregledali okolico dimnika s termovizijsko kamero. Lastnikom so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 19.34 je na Vojkovi cesti v Velenju v stanovanju zagorela kuhinjska omarica. Še pred prihodom gasilcev PGE Velenjeje stanovalec sam pogasil ogenj, gasilci pa so preventivno pregledali prostore. Stanovalec je bil pri gašenju prekomerno izpostavljen dimu, zato so ga oskrbeli reševalci NMP Velenje.

Izpostava Maribor

Ob 14.56 so na Zrkovski cesti v Mariboru zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor-Pobrežje so ustavili gorenje v kaminu, dimnik očistili in odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarja.

Ob 19.02 so v naselju Ritoznoj, občina Slovenska Bistrica, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so varovali objekt do izgoretja saj.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.06 sta se v Ulici Gradnikove brigade v Novi Gorici v stanovanjskem bloku, zaradi pokvarjene zavore dvigala, širila dim in vonj po zažganem. Gasilci JZ GRD GE Nova gorica in PGD Nova Gorica so iz dvigala rešili ujeto osebo in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Postojna

Ob 13.53 je v naselju Zagorje, občina Pivka, gorel lesen strop ob dimniku objekta. Gasilci PGD Zagorje in Pivka so zavarovali kraj, odprli lesen strop, požar pogasili in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Ptuj

Ob 13.29 je v naselju Bukovci, občina Markovci, gorela elektro omarica v stanovanjski hiši. Gasilci PGD Bukovci so požar pogasili, pregledali objekt s termovizijsko kamero ter prezračili prostore. Ogenj je uničil elektro omarico, poškodoval oplesk ter stekla v zimskem vrtu.

Ob 14.55 so se v naselju Biš, občina Trnovska vas, vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Biš in Vitomarci so počakali, da se je dimnik ohladil in prostor pregledali s termovizijsko kamero. Lastniku so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Trbovlje

Ob 23.51 so na Vreskovem v Trbovljah gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika in ostrešje, prezračili kletne prostore in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

SPROŠČANJA NEVARNIH PLINOV

Izpostava Celje

Ob 11.22 so na Ljubljanski cesti v Celju v poslovnem objektu zaznali vonj po plinu. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, iz objekta evakuirali 9 oseb, zaprli plinsko pipo in izvedli meritve prisotnosti plina, ki pa niso zaznale povišanih vrednosti. Na kraju je bilo ugotovljeno, da se iz enega prostora v objektu sprošča neprijeten vonj, zato so opravili pregled s termovizijsko kamero. Ena izmed IT-varnostnih omar je imela bistveno povečano temperaturo, ker je prišlo do kratkega stika baterij. Napako na omari so odpravili. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.20 je v Ulici Slavka Gruma v Novem mestu v nakupovalnem centru iz cevi hladilnega sistema uhajal plin. Gasilci GRC Novo mesto so izklopili hladilni agregat, preprečili uhajanje ter prezračili prostore.

 

TEHNIČNA IN DRUGA POMOČ

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.29 so v Pavčkovi ulici v Slovenj Gradcu gasilci PGD Slovenj Gradec s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjskega objekta, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/