Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 22. januarja 2023

Močan veter

Izpostava Koper

Ob 7.49 je v Tomažičih v občini Koper podrto drevo čez cesto oviralo promet. Gasilci JZ GB Koper so drevo razžagali in odstranili s cestišča.

Izpostava Postojna

Ob 11.45 so na Župančičevi ulici v Ilirski Bistrici gasilci PGD Ilirska Bistrica s tehničnim posegom odstranili vejo, ki je visela nad pločnikom in ogrožala sprehajalce.

Ob 13.21 je v naselju Dolnji Zemon, občina Ilirska Bistrica, močan veter odkril okoli 6 kvadratnih metrov strehe stanovanjskega objekta. Poškodovano streho so s folijo prekrili gasilci PGD Ilirska Bistrica.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 14.44 je na poti iz Dobrče proti dolini, občina Tržič, pohodnica zgrešila pot in onemogla obtičala v visokem snegu in brezpotju. Gorski reševalci GRS Tržič so pohodnico našli in jo nepoškodovano varno pospremili v dolino.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 12.51 se je na Javorniškem rovtu, občina Jesenice, poškodovala turna smučarka. Gorski reševalci GRS Jesenice so poškodovanko oskrbeli in prepeljali v SB Jesenice.

Izpostava Maribor

Ob 10.17 se je v naselju Jurovski Dol, občina Sveti Jurij ob Ščavnici, pri sankanju poškodovala oseba. Zaradi nedostopnosti terena so bili aktivirani gasilci PGD Sveti Jurij, ki so poškodovano osebo prenesli do reševalnega vozila, s katerim so jo prepeljali v UKC Maribor.

Ob 11.19 se je v naselju Čadram v občini Oplotnica pri sankanju huje poškodovala oseba. Gasilci PGD Oplotnica so reševalcem NMP nudili pomoč pri prenosu in pri zavarovanju kraja pristanka helikopterja SV, ki je poškodovano osebo prepeljal v UKC Maribor.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Kranj

Ob 13.50 se je na območju Velikega Javornika, občina Jezersko, izgubil turni smučar. S pomočjo koordinat so ga gorski reševalci GRS Jezersko našli in pospremili v dolino, kjer so ga prevzeli svojci.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 21.51 je v naselju Koprivnica, občina Krško, tovorno vozilo zdrsnilo z vozišča po pobočju in se prevrnilo na bok. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, preverili iztekanje motornih tekočin in nudili pomoč policistom pri osvetljevanju kraja. Reševalci NMP Krško so poškodovani osebi oskrbeli na kraju in prepeljali v UC Brežice.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.34 sta v naselju Selo pri Ihanu, občina Domžale, trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja. Reševalci NMP Domžale so poškodovani osebi oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Novo mesto

Ob 5.44 se je na Strmi poti v Novem mestu med posipavanjem poti prevrnil komunalni traktor s plugom. Gasilci GRC Novo mesto so traktor postavili na kolesa in nevtralizirali razlite motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 20.58 so se v naselju Koprivnica, občina Krško, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGE Krško in PGD Veliki Kamen so požar pogasili, s termovizijsko kamero pregledali dimnik in ostrešje ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Celje

Ob 14.52 so na Starograjski cesti v Radečah pred stanovanjsko hišo zagorele smeti v zabojniku za odpadke. Požar se je razširil na nadstrešek in nato še na ostrešje hiše. Gasilci PGD Radeče in Jagnjenica so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, odklopili elektriko in zaprli ventil plinske napeljave. Iz objekta so evakuirali stanovalce in prostore pregledali s termovizijsko kamero. Poškodovan je nadstrešek in okoli 25 kvadratnih metrov ostrešja.

Ob 19.38 je v naselju Gubno, občina Kozje, zagorelo ostrešje stanovanjske hiše. Gasilci PGD Lesično-Pilštanj-Zagorje in Kozje so požar pogasili, objekt pregledali, razkrili del ostrešja in nato poškodovani del ostrešja zasilno prekrili s folijo.

Izpostava Kranj

Ob 9.34 je v Žirovskem Vrhu Sv. Urbana, občina Gorenja vas-Poljane, zagorelo v kurilnici stanovanjske hiše. Gasilci PGD Gorenja vas in Poljane so požar pogasili in prezračili objekt.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.11 so v naselju Turjak, občina Velike Lašče, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Turjak in Velike Lašče so počakali do izgoretja saj in stanovalcem odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Ptuj

Ob 17.52 so v naselju Muretinci, občina Gorišnica, gorele saje v dimniku večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Muretinci in Gorišnica s termovizijsko kamero pregledali celoten dimnik ter stanovalcem odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Postojna

Ob 18.11 so pri naselju Krajna Vas, občina Sežana, na divjem odlagališču goreli odpadki. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Sežana so pogasili požar na površini okoli 50 kvadratnih metrov.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 12.01 je na parkirišču na Mestnem trgu v Slovenskih Konjicah iz osebnega vozila iztekalo gorivo. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, preprečili nadaljnje iztekanje, nevtralizirali izteklo gorivo, očistili cestišče ter nudili pomoč vlečni službi pri odvozu vozila.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje 

Ob 13.01 so v naselju Pečovnik, občina Celje gasilci PGE Celje odstranili dve večji podrti drevesi, ki so se naslanjale na kabelske vodnike in ogrožale promet. 

Ob 16.38 so na cesti Šmarjeta–Hrastnik v naselju Jesenova Ravan, občina Laško, gasilci PGD Rimske Toplice razžagali in odstranili dve drevesi, ki sta viseli na cestišče.

Ob 17.45 so v ulici Pod kostanji v Celju gasilci PGE Celje v prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala preminula oseba. 

Izpostava Koper 

Ob 20.47 sta ulici Prisoje v Kopru v okvarjenem dvigalu večstanovanjskega objekta ostali ujeti osebi. Iz dvigala so ujeti osebi rešili gasilci JZ GB Koper.

Izpostava Kranj

Ob 10.56 so v Adergasu, občina Cerklje na Gorenjskem, gasilci PGD Velesovo s hiše ostranili večjo vejo.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.07 so na Trubarjevi cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana preko balkona vstopili v stanovanje v drugem nadstropju, odklenili vrata in reševalcem NMP omogočili dostop do poškodovane osebe. Reševalci so jo oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.03 so se v naselju Ljutomer 3 drevesa nevarno nagnila na pešpot, eno drevo pa se je podrlo. Gasilci PGD Ljutomer so razžagali in odstranili drevesa s poti in iz potoka.

Ob 14.26 so na Cesti I. slovenskega tabora v Ljutomeru gasilci PGD Ljutomer iz kleti poslovnega objekta izčrpali okoli 5 kubičnih metrov podtalne vode.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.04 so v naselju Trnovo ob Soči, občina Kobarid, gasilci PGD Kobarid s stanovanjskega objekta odstranili del strešne obrobe, ki je ogrožala mimoidoče.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.55 so med naseljema Vavta vas in Drganja sela, občina Straža, gasilci PGD Vavta vas razžagali in odstranili s cestišča podrto drevo.

Izpostava Postojna

Ob 10.00 so na Bazoviški cesti v Ilirski Bistrici gasilci PGD Ilirska Bistrica s folijo prekrili in z vrečami obtežili okoli 15 kvadratnih metrov odkrite strehe, ki jo je poškodoval močan veter dne 21.1.2023.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.18 se je v Bistriškem jarku, občina Muta, na cesto podrlo drevo. Gasilci PGD Muta so drevo razžagali in odstranili s cestišča.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Po podatkih Agencije RS za okolje je do ponedeljka zjutraj največ snega zapadlo na Notranjskem, Kočevskem in Dolenjskem, od 15 do 30 cm. Močno sneženje se bo nadaljevalo tudi čez dan. Burja v sunkih predvsem v Vipavski dolini dosega hitrosti nad 140 kilometrov na uro. V ponedeljek dopoldne bo burja na Primorskem na izpostavljenih mestih še lahko presegala hitrost 140 kilometrov na uro. Tudi v notranjosti Slovenije bo zelo vetrovno. Veter bo čez dan nekoliko oslabel. Do torka zjutraj bo na Notranjskem, Kočevskem, ponekod na Dolenjskem, Koroškem ter na širšem območju Pohorja zapadlo še od 20 do 50 cm snega. Veter bo sprva v višjih legah gradil snežne zamete, lahko pride do vetroloma.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/