Skoči do osrednje vsebine

dr. Švarc Pipan slavnostna govornica ob svetovnem dnevu spomina na žrtve holokavsta

Ministrica za pravosodje dr. Dominika Švarc Pipan je bila slavnostna govorka na slovesnosti ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta, katerega je organiziral Koordinacijski odbor žrtev vojnega nasilja pri Zveze združenja borcev za vrednote Narodno osvobodilnega boja Slovenije.

Ministrica je ob tej priložnosti izpostavila: »Tako zavoljo spoštovanja in spomina na tragične žrtve preteklih generacij, kot zavoljo dostojanstva in dobrobiti naše ter prihodnjih, je temeljna odgovornost vsakogar od nas, predvsem pa naše družbe kot celote in tudi države, ki to družbo usmerja in vodi, zlasti pa tistih na vodilnih in vplivnih družbenih ali političnih položajih, da si resnično in iskreno z vsemi močmi, vsak dan znova, na vseh področjih našega delovanja in življenja, prizadevamo k zajezitvi kulture sovraštva, ki lahko, kot nas kljub tisočkrat ponovljenemu »Nikoli več!« zgodovina žal uči vedno znova, privede do najhujšega nasilja in zla.«

Kot je v svojem govoru opomnila Švarc Pipanova, se moramo spominjati tako žrtev, ki so izgubile svoje življenje, preživelih, ki so prestali težko opisljivo trpljenje in svojcev, ki so izgubili svoje najdražje. »Holokavsta ne smemo nikoli pozabiti! Zaradi odgovornosti do prejšnjih in do prihodnjih generacij. In zlasti zaradi odgovornosti vsake generacije, da nikoli in nikdar ne dopusti ponovitve podobnega zla kjerkoli na svetu.«

Taboriščnicam in taboriščnikom se je še enkrat zahvalila in jim obljubila: »Vi ste zadnje preživele priče grozot holokavsta in zatorej naše učiteljice in učitelji. Vaša boleča, trpeča in travmatična izkušnja v času najhujšega organiziranega nasilja predstavlja zgodovinsko dediščino slovenske družbe, ki je ne smemo in ne bomo nikoli pozabili, ne smemo in ne bomo nikoli zmanjševali, posploševali, kakorkoli opravičevali, še najmanj pa zanikali. Ravno obratno. Nanjo moramo in bomo vedno opominjali in si bomo vedno prizadevali, da zlo nikoli ne bo prevladalo nad dobrim.« Ob tem je obljubila, da to lahko storijo tudi z ukrepi, ki jih lahko sprejmeta vlada in državni zbor Republike Slovenije, ki lahko in morajo pripomoči k zajezitvi kulture sovraštva, predvsem pa počasi spremeniti miselnost, ki do te razširjenosti kulture sovraštva sploh pripelje.

Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) je leta 2005 razglasila 27. januar, obletnico osvoboditve uničevalnega taborišča Auschwitz Birkenau leta 1945, kot Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta.