Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 21. januarja 2023

Plazovi

Izpostava Maribor

Ob 10.42 se je v naselju Stanovsko, občina Poljčane, ponovno sprožil zemeljski plaz. Plaz so pokrili in zavarovali gasilci PGD Poljčane.

Izpostava Ptuj

Ob 14.33 se je v naselju Grdina, občina Majšperk, sprožil zemeljski plaz. Gasilci PGD Stoperce so prekrili okoli 300 kvadratnih metrov površine plazovitega področja.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.54 se je na območju Uršlje gore v občini Ravne na Koroškem med spustom turnemu smučarju sprožil snežni plaz, ki ga je odnesel okoli 400 metrov po pobočju. Reševalci GRS Koroške so poškodovanega smučarja oskrbeli na kraju dogodka in ga pripravili na transport v bolnišnico. Helikopter Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo HNMP Maribor je poškodovanca prepeljal v SB Slovenj Gradec.

 

Močan veter

Izpostava Koper

Ob 21.18 je v naselju Sv. Anton v občini Koper sunek burje poškodoval del strehe kovinske hiške. Posredovali so gasilci JZ GB Koper.

Izpostava Kranj

Ob 14.14 je na Cesti Borisa Kidriča v naselju Koroška Bela, občina Jesenice, veter odkril del strehe industrijskega objekta. Odkriti del pločevinaste kritine so pritrdili nazaj gasilci GARS Jesenice s pomočjo avto lestve.

Ob 17.37 je v naselju Potoki, občina Jesenice, veter poškodoval obrobo strehe stanovanjskega objekta. Gasilci GARS Jesenice so odstranili obrobo s strehe.

Izpostava Postojna

Ob 17.28 se je na Bazoviški cesti v Ilirski Bistrici zaradi vetra podrlo drevo na elektroenergetske vode. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so razžagali in odstranili drevo ter očistili vozišče.

Ob 18.39 je pri naselju Kilovče, občina Ilirski Bistrica, sunek vetra podrl drevo, ki je obviselo na električnem daljnovodu. Zaradi iskrenja daljnovoda, so delavci Elektra Primorske začasno odklopili elektriko, gasilci PGD Ilirska Bistrica pa so lahko razžagali in umaknili.

Ob 18.55 je v Maistrovi ulici v Ilirski Bistrici sunek vetra podrl smreko. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so razžagali smreko in jo umaknili s parkirišča.

Ob 20.33 je na Bazoviški cesti v Ilirski Bistrici, sunek burje odkril del ostrešja na stanovanjski hiši. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so namestili strešnike in jih obtežili z vrečami peska.

Izpostava Trbovlje

Ob 10.04 se je na cesto proti Sveti Planini, občina Trbovlje, zaradi vetra podrlo več dreves. Gasilci PGD Trbovlje so drevesa razžagali in odstranili z vozišča.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Ljubljana

Ob 13.31 sta na Goteniškem Snežniku v občini Kočevje onemogla planinca, eden je dobil omrzline v nogi. Posredovali so reševalci GRS Ljubljana in helikopter SV skupaj z združeno HNMP – GRS ekipo, ki pa se je zaradi slabega vremena moral vrniti v bazo. Reševalci GRS Ljubljana so planinca rešili na klasični način, pomoč jim je nudilo sedem domačinov z motornimi sanmi. Aktivirani so bili tudi gasilci PGD Grčarice, ki so pripravili sprejemno mesto za ponesrečenca. Reševalci NMP Kočevje in Ribnica so ju ob 21.10 prepeljali v UKC Ljubljana. O dogodku je bila obveščena policija.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.08 si je pri sestopu s Svete gore, občina Nova Gorica, pohodnik poškodoval gleženj. Reševalci enote HRI MONG in gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so poškodovanca na kraju imobilizirali in prenesli do kraja, kjer so ga predali reševalcem NMP Nova Gorica.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Koper

Ob 21.19 je pri drsanju na drsališču parka Pietro Coppo v Izoli oseba padla in si zataknila nogo v pripomoček za drsanje. Gasilci JZ GB Koper so jo rešili, reševalci NMP pa pregledali.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Ptuj

Ob 11.54 se je v Termah Ptuj na Ptuju na bazenih med plavanjem ponesrečila mladoletna oseba. Reševalci iz vode na bazenu so nudili poškodovani osebi prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Ptuj, ki so jo nato prepeljali v SB Ptuj.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 16.54 je v naselju Spodnje Škofije v Kopru osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka in rešili voznika z vozila. Poškodovanega voznika so oskrbeli reševalci NMP.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.37 sta v križišču Peruzzijeve in Jurčkove ceste v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovani osebi in reševalcem NMP Ljubljana pri reševanju poškodovanca z vozila, odklopili akumulator in nevtralizirali motorne tekočine. Poškodovano osebo so reševalci prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.06 je na hitri cesti med priključkom Vipava in predorom Tabor, občina Vipava, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in očistili cestišče. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.56 je na cesti med naseljema Mali Slatnik in Križe, občina Novo mesto, osebno vozilo trčilo v drevo. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč policistom, z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočin ter vozilo odmaknili z vozišča. V nesreči je bila poškodovana ena oseba.

Ob 19.18 je na cesti Podturn–Črnomelj, pri naselju Srednja vas, občina Semič, osebno vozilo zapeljalo s ceste in obstala ob potoku. Gasilci PGD Črnomelj so razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč policiji in postavili lovilna črevesa na gladino potoka. V nesreči se ni nihče poškodoval.

Izpostava Postojna

Ob 17.28 je na cesti Kozina–Petrinje, občina Hrpelje - Kozina, osebno vozilo trčilo v divjega prašiča. Gasilci PGD Materija so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in razlito hladilno motorno tekočino posuli z absorbentom.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.48 je v naselju Sveti Primož na Pohorju, občina Vuzenica, osebno vozilo zdrsnilo s cestišča. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj dogodka in s tehničnim posegom izvlekli vozilo nazaj na cestišče. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 16.45 so se v naselju Dolenja vas, občina Prebold, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Prebold-Dolenja vas-Marija Reka so iz peči odstranili gorljivo snov, zaprli dovod zraka v kurilno napravo in pregledali dimnik s termovizijsko kamero.

Izpostava Kranj

Ob 9.27 so se v naselju Moste, občina Žirovnica, vnele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci GARS Jesenice in PGD Zabreznica so goreče saje pogasili, dimnik očistili in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 15.55 so se v naselju Bohinjska Bela, občina Bled, vnele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Bohinjska Bela so zaprli dovod zraka, s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 20.04 so v naselju Potoki na Jesenicah v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta zagorele saje. Gasilci GARS Jesenice so požar pogasili, očistili dimnik, odstranili goreče saje ter opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.03 so v naselju Podgorje, občina Kamnik, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, s termovizijsko kamero pregledali dimnik in okolico, pregledali objekt in izmerili prisotnost nevarnih plinov.

Ob 14.34 so se na Zajčevi cesti v Komendi vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Moste in Komenda so požar pogasili, pregledali okolico dimnika, z orodjem prebili zamašeno tuljavo in lastniku odsvetovali nadaljnjo kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.41 so v Cankarjevi ulici v Murski Soboti zagorela drva v kurilnici stanovanjske hiše. Gasilci PGD Murska Sobota so požar pogasili in prezračili prostore.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.10 so v naselju Sela pri Ratežu, občina Novo mesto, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Ratež so nadzirali ogenj, pregledali s termovizijsko kamero dimnik in okolico.

Izpostava Postojna

Ob 16.56 so v ulici Pod kolodvorom v Postojni zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Postojna so pogasili požar, očistili dimniško tuljavo, s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika in lastniku odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 18.16 so se v naselju Zagorje, občina Pivka, vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Zagorje so dimnik pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 1.47 je v naselju Podgorje, občina Slovenj Gradec, zagorelo ostrešje stanovanjskega objekta. Požar, ki je uničil okoli 6 kvadratnih metrov strehe, so pogasili gasilci PGD Podgorje in Slovenj Gradec.

Ob 19.44 so v naselju Legen v občini Slovenj Gradec v dimniku stanovanjske hiše zagorele saje. Požar so pogasili gasilci PGD Legen in Slovenj Gradec, dimnik pregledali s termovizijsko kamero, lastniku pa do prihoda dimnikarja odsvetovali kurjenje.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 12.59 je v ulici Obrije v Ljubljani zagorela skladovnica drv pod nadstreškom. Gasilci GB Ljubljana in PGD Šmartno ob Savi so požar pogasili in obvarovali barake, ki so se nahajale v neposredni bližini.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.06 so na ekološkem otoku naselju Loke, občina Nova Gorica, zagoreli komunalni zabojniki. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so tri zabojnike, ki so zgoreli v celoti, dokončno pogasili.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ptuj

Ob 18.34 so na Mariborski cesti na Ptuju našli 12 topovskih granat, kalibra 37 mm in protizračni naboj iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Vzhodnoštajerske regije sta ubojna sredstva odstranila in odpeljala v ustrezno skladišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 15.42 se je v naselju Vinska Gora, občina Velenje, na elektroenergetski vod podrlo drevo. Dežurni delavec elektro podjetja je izklopil elektriko, nato pa so gasilci PGD Vinska Gora razžagali in odstranili podrto drevo.

Izpostava Kranj

Ob 11.35 so v bližini naselja Olševek, občina Šenčur, gasilci PGD Olševek razžagali in odstranili podrto drevo.

Ob 12.46 so v naselju Spodnje Jezersko, občina Jezersko, gasilci PGD Jezersko razžagali in odstranili padlo drevo z vozišča.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.31 so na Trgu komandanta Staneta v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom ob prisotnosti policistov odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP omogočili dostop do poškodovane občanke. Reševalci so jo oskrbeli in prepeljali v bolnišnico.

Ob 0.42 je v Miznem Dolu, občina Vrhnika, v kleti stanovanjske hiše iztekala voda, zaradi počene vodovodne cevi. Posredovali so gasilci PGD Zaplana in dežurni komunalnega podjetja.

Ob 1.01 so na Cesti komandanta Staneta v Litiji gasilci PGD Litija nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe iz večstanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 14.02 je v naselju Zgornja Ščavnica, občina Sveta Ana, drevo padlo na osebno vozilo. Gasilci PGD Sveta Ana so zavarovali kraj dogodka in z vozila odstranili drevo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 8.04 je v naselju Ženik, občina Sveti Jurij ob Ščavnici, meteorna voda zalila kletne prostore gospodarskega objekta. Gasilci PGD Sovjak so iz objekta prečrpali okoli 16 kubičnih metrov vode.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.23 so na cesti Koritnica–Rut, občina Tolmin, gasilci PGD Rut - Grant odstranili podrto drevo.

Izpostava Novo mesto

Ob 7.06 so v Pavčkovi ulici v Novem mestu gasilci GRC Novo mesto is tehničnim posegom iz dvigala večstanovanjskega objekta rešili ujeto osebo.

Ob 9.50 so v naselju Zalog, občina Straža, voda zalila kletne prostore stanovanjskega objekta. Vodo iz kletnih prostorov so prečrpali gasilci PGD Dolenja Straža.

Ob 11.01 sta na območju naselja Vrhe – del v občini Trbovlje zaradi snežnega zameta na cesti obstali osebni vozili. Gasilci PGD Trbovlje – mesto so s tehničnim posegom izvlekli vozili.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Urada za meteorološko napoved, Agencije RS za okolje, se bo v noči na ponedeljek povsod po Sloveniji krepil veter, ki bo predvidoma najmočnejši v ponedeljek zjutraj. Burja na Primorskem bo na izpostavljenih mestih dosegala hitrost do 140 km/h. V notranjosti bo severovzhodni veter najmočnejši na Bovškem, pod Karavankami in v nekoliko višjih legah severovzhodne Slovenije ter povsod nad okoli 1400 m nadmorske višine. Najvišje hitrosti bodo med 70 in 100 km/h, na Bovškem lahko tudi več. Hkrati se bodo od juga krepile padavine. Do jutri zvečer bo na Notranjskem in Kočevskem zapadlo od 30 do 50 cm večinoma suhega snega, drugod manj, v Pomurju nič. Veter bo gradil snežne zamete, lahko pride do vetroloma.

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/