Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 20. januarja 2023.

Plazovi

Izpostava Maribor

Ob 9.20 se je v Spodnjem Dupleku, občina Duplek, sprožil zemeljski plaz, v velikosti 15 x 4 metre. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Dvorjane so skupaj z delavci režijskega obrata prekrili plaz. Nadaljnjo sanacijo so prevzele pristojne službe.

Močan veter

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.31 sta na gradbišču v Ajdovščini gasilca GRC Ajdovščina obtežila ponjavo na zaščitni ograji in opravila privez gradbenih elementov, ki jih je raznašal močan veter.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 16.26 je na Poti v Skale v Žireh oseba padla z lestve. Gasilci PGD Dobračeva so osebo oskrbeli do prihoda reševalcev NMP Škofja loka ter jo pomagali prenesti do reševalnega vozila.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Brežice

Ob 19.14 je ob nabrežini reke Save v naselju Mostec, občina Brežice, pod vodstvom policije stekla iskalna akcija za pogrešano osebo. Posredovali so vodniki reševalnih psov ZRPS Dolenjske, ki so opravili pregled plovila broda na Mostecu.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 5.46 sta v ulici Cesta v Rečico v Laškem trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje in PGD Laško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in odstranili vozila s cestišča. Reševalci NMP so dve poškodovani osebi oskrbeli na kraju.

Ob 11.23 je v naselju Solčava v istoimenski občini osebno vozilo zapeljalo s cestišča in obstalo na brežini reke Savinje prevrnjeno na bok. Gasilci PGD Nazarje so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali vozilo, odstranili nekaj dreves za lažji dostop do vozila ter vozilo izvlekli in postavili ob rob cestišča. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.43 sta na cesti Hotič–Litija, občina Litija, čelno trčili osebni vozili. Gasilci PGD Litija so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, iz vozila rešili osebi, reševalcem NMP nudili pomoč pri oskrbi in prenosu, odklopili akumulatorja in posuli iztekle motorne tekočine.

Ob 16.18 sta na Dunajski cesti v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Ljubljana so oskrbeli eno poškodovano osebo.

Izpostava Maribor

Ob 15.53 je na Razlagovi cesti v Mariboru prišlo do prometne nesreče enega osebnega vozila. Gasilci JZ GB Maribor so s tehničnim posegom iz vozila rešili eno osebo ter jo predali v nadaljnjo oskrbo reševalcem NMP Maribor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 23.21 je na cesti Dolnji Slaveči–Kuzma, občina Kuzma, osebno vozilo zapeljalo s cestišča v potok in se prevrnilo na streho. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine, očistili cestišče in vozilo z dvigalom dvignili iz potoka.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 5.24 je v Gradišču, občina Slovenj Gradec, tovorno vozilo zapeljalo s ceste in se prevrnilo na bok. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 19.56 so v Logu, občina Sevnica, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Boštanj so varovali objekt do izgoretja saj ter dimnik očistili in pregledali s termovizijsko kamero. Na kraju je bila tudi dimnikarska služba.

Izpostava Celje

Ob 22.27 je na Vošnjakovi ulici v Šmarjah pri Jelšah zagorela vrtna garnitura ob hiši, požar se je razširil še na fasado objekta. Lastniki so že sami pričeli z gašenjem požara, gasilci PGD Šmarje pri Jelšah pa so dokončno pogasili požar in s termovizijsko kamero pregledali območje požara.

Izpostava Kranj

Ob 21.07 so v Šiški v naselju Preddvor zagorele saje v dimniku. Gasilci PGD Preddvor in GARS Kranj so goreče saje pogasili, dimnik očistili in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.10 je na Savski cesti v Ljubljani v lokalu gorela naprava za ogrevanje hrane. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili. Ker je objekt prepleten z odprtinami je del dima ušel tudi v sosednji frizerski salon.

Ob 8.17 je v naselju Podolnica v občini Horjul zagorelo ostrešje ob dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Horjul, Žažar in Podolnica so pogasili požar in pregledali objekt.

Ob 21.06 je na Trubarjevi cesti v Ljubljani, zagorel strop v baru, ki ga renovirajo. Še pred prihodom gasilcev je požar pogasil delavec. Gasilci GB Ljubljana so dokončno pogasili požar, odstranili izolacijo in pogasili žarišče ter strop pregledali s termovizijsko kamero. Uničenih je okoli 4 kvadratne metre stropa.

Izpostava Maribor

Ob 7.27 je v Ulici heroja Bračiča v Mariboru zagorel koš za odpadke v stanovanju v večstanovanjskem objektu. Gasilci JZ GB Maribor so požar pogasili, prezračili prostore in jih pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 17.57 je v naselju Laznica, občina Maribor, zagorel lesen pomožni objekti velikosti okoli 10x5 metrov. Gasilci PGD Pekre in JZ GB Maribor so požar pogasili, iz objekta iznesli jeklenko z utekočinjenim plinom in jeklenko s kisikom ter ga preventivno pregledali s termovizijsko kamero. Objekt je bil v požaru uničen, vzrok za požar preiskuje policija.

Izpostava Nova Gorica

Ob 22.17 se je v podjetju na Tovarniški ulici v Ajdovščini zaradi tlenja v elektro omarici sprožil protipožarni alarm. Gasilci GRS Ajdovščina so opravili pregled s termovizijsko kamero in prezračili prostore. Napako bodo odpravili električarji iz podjetja.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 1.56 je v Smrtnikovi ulici v Ljubljani gorelo osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Dravlje so vozilo pogasili. V požaru so bila lažje poškodovana tudi sosednja parkirana vozila.

Izpostava Maribor

Ob 16.38 je v bližini železniškega postajališča Črešnjevec v občini Slovenska Bistrica zagorelo na tovorni lokomotivi. Gasilci PGD Slovenska Bistrica, Laporje in Pragersko so požar pogasili ter s termovizijsko kamero pregledali vlakovno kompozicijo in okolico.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.05 je na cesti med Kostanjevico na Krasu in Opatjim Selu, občina Miren-Kostanjevica, občan našel topovsko granato, kalibra 100 mm, mase 13,6 kg, avstrijskega porekla in topovsko granato, kalibra 75 mm, mase 7 kg, italijanskega porekla. Nevarne najdbe iz obdobja 1. svetovne vojne sta odstranila pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije in prepeljala v ustrezno skladišče do uničenja.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 10.55 je v naselju Pečovnik v občini Celje nagnjeno drevo nad cestiščem ogrožalo mimoidoče. Gasilci PGE Celje so drevo razžagali in odstranili s cestišča.

Izpostava Kranj

Ob 10.56 so na Hrušici na Jesenicah gasilci GARS Jesenice razžagali in odstranili podrto drevo s cestišča.

Ob 19.46 so v Zoisovi ulici v Kranju gasilci GARS Kranj iz pokvarjenega dvigala rešili osebi in obvestili pristojni servis.

Izpostava Murska Sobota

Ob 8.54 so v naselju Strehovci, občina Dobrovnik, gasilci PGD Dobrovnik s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in reševalcem NMP Lendava omogočili dostop do onemogle osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.37 je v naselju Gorenji Novaki, občina Cerkno, osebno vozilo zdrsnilo v obcestni jarek. Gasilci PGD Cerkno so zavarovali kraj dogodka in vozilo izvlekli na vozišče. Poškodovanih ni bilo. Ob vračanju z intervencije so gasilci na lokalni cesti iz Gorenjih Novakov proti Leskovcu odstranili podrto drevo s cestišča.

Izpostava Postojna

Ob 4.54 so v naselju Potoče, občina Divača, gasilci PGD Senožeče in ZGRS Sežana iz kletnih prostorov enostanovanjskega objekta, zaradi napake na napeljavi centralne kurjave, izčrpali okoli 9 kubičnih metrov vode.

Izpostava Trbovlje

Ob 11.22 sta na lokalni cesti Klek–Sveta Planina, občina Trbovlje, gasilca PGD Klek razžagala in odstranila podrti drevesi.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Urada za meteorološko napoved, Agencije RS za okolje, lahko v soboto najmočnejši sunki burje ponekod na Primorskem dosežejo hitrost med 100 in 120 km/h. Vetrovno bo tudi drugod, posebej v višje ležečih krajih.

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/