Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 19. januarja 2023

Poplave

Izpostava Maribor

Ob 10.37 so v ulici Pri opekarni v Mariboru gasilci JZ GB Maribor iz kletnih prostorov stanovanjske hiše izčrpali okoli 30 kubičnih metrov vode, ki se je natekla zaradi dviga podtalnice in taljenja snega.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.26 so na Tržaški cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana iz kleti izčrpali okoli 4 kubične metre podtalne vode.

 

Plazovi

Izpostava Maribor

Ob 9.47 se je v naselju Zgornja Ložnica, občina Slovenska Bistrica, na površini okoli 1 hektarja sprožil večji zemeljski plaz, ki je ogrožal gospodarsko poslopje in garažo. Posredovali so gasilci PGD Zgornja Bistrica. Obveščene so bile pristojne službe, ki so prevzele nadaljnje postopke pri sanaciji plazu.

Ob 16.12 se je v naselju Stanovsko, občina Poljčane, sprožil zemeljski plaz. Gasilci PGD Poljčane so s folijo prekrili plazišče in s tem preprečili zamakanje in plazenje zemljine. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Visok sneg

Izpostava Kranj

Ob 9.00 so v športnem parku v Radovljici gasilci PGD Radovljica iz šotora pokritega drsališča očistili sneg in omogočili varno uporabo drsališča.

Ob 15.08 so v Predosljah, občina Kranj, gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom odstranili veje drevesa, ki so ogrožale hišo in prebivalce.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.14 so na Koprski ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana razžagali in odstranili zlomljeno vejo, ki je visela nad parkiriščem.

Izpostava Maribor

Ob 16.07 so na Slivniškem Pohorju v občini Hoče - Slivnica gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč delavcem CP Ptuj pri odstranitvi vej dreves, ki so nevarno visele nad voziščem in ovirale promet.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.22 se je na lokalno cesto v naselju Libeliška Gora, občina Dravograd, podrlo večje drevo in zaprlo promet. Drevo so razžagali in odstranili gasilci PGD Libeliče.

Izpostava Trbovlje

Ob 4.48 so na lokalni cesti Klek–Sveta Planina, občina Trbovlje, gasilci PGD Klek razžagali in odstranili podrti drevesi.

Ob 8.04 so na lokalni cesti Čebine–Vrhe, občina Trbovlje, gasilci PGD Klek razžagali in odstranili podrto drevo.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Maribor

Ob 4.24 so v naselju Recenjak, občina Lovrenc na Pohorju, gasilci PGD Lovrenc na Pohorju nudili pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Maribor.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 11.53 sta v Ulici heroja Staneta v Žalcu trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje in PGD Žalec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila. Poškodovano osebo so reševalci prepeljali v SB Celje.

Izpostava Maribor

Ob 7.25 je v bližini naselja Slivniško Pohorje, občina Hoče-Slivnica, tovorno vozilo cestnega podjetja, ki je plužilo cesto, zdrsnilo s cestišča. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, delavci cestnega podjetja pa so vozilo izvlekli na vozišče. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Izpostava Novo mesto

Ob 6.11 sta na Belokranjski cesti v Novem mestu trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci GRC Novo mesto. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Postojna

Ob 6.14 sta na cesti Rakitnik–Postojna, občina Postojna, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nudili prvo pomoč poškodovanima osebama do prihoda reševalcev NMP Postojna.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje 

Ob 20.44 je na Mestnem trgu v Slovenskih Konjicah v kopalnici zagorel električni grelnik vode. Gasilci PGD Slovenske Konjice so ga demontirali, iznesli iz objekta in dokončno pogasili ter prezračili prostore.

Izpostava Kranj

Ob 9.00 je v Kovaški ulici v Tržiču tlela lesena konstrukcija ob dotrajanem dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Tržič in Bistrica pri Tržiču so tleči les pogasili in okolico dimnika pregledali s termovizijsko kamero. Lastnikom so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.48 je v naselju Mahovnik v občini Kočevje zagorelo ostrešje stanovanjske hiše. Gasilci PGD Kočevje in Mahovnik so požar pogasili. V požaru je bilo uničeno okoli 20 kvadratnih metrov ostrešja. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Ob 5.22 je v Toplarniški ulici v Ljubljani zagorel kiosk. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana. O dogodku je bila obveščena policija.

Ob 12.13 je na Pokopališki ulici v Ljubljani gorela drvarnica ob objektu. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 17.16 so v Gasilski ulici v Višnji Gori, občina Ivančna Gorica, gorele saje v prostoru med staro in novo dimno tuljavo. Gasilci PGD Višnja Gora so nadzorovali izgorevanje saj, s termovizijsko kamero pregledali dimno tuljavo in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Maribor

Ob 18.34 so v Strmi ulici v Benediktu gasilci PGD Benedikt  varovali objekt do izgoretja saj ter dimnik očistili in pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 21.41 je v bloku na Betnavski cesti v Mariboru zagorelo v stanovanju. Gasilci GB Maribor in PGD Studenci so požar pogasili, prezračili prostore in z dežurnimi delavci Elektra in Plinarne preverili inštalacijo. Reševalci NMP so dve osebi, ki sta bili prekomerno izpostavljeni dimu, prepeljali v UKC Maribor. 

Izpostava Murska Sobota 

Ob 15.06 je v Kolodvorski ulici v Lendavi zagorelo v kurilnici stanovanjskega objekta. Požar je pred prihodom gasilcev PGD Lendava začel gasiti lastnik. Gasilci so dokončno pogasili požar, razkopali tleči material, prezračili prostore in jih pregledali s termovizijsko kamero.

  

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.31 so v Batujah, občina Ajdovščina, goreli zabojniki za komunalne odpadke. Gasilci GRC Ajdovščina in PGD Selo so požar pogasili in območje požara pregledali s termovizijsko kamero. Na kraju je bila tudi policija.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 15.38 so v predprostoru kavarne Sputnik ob Tržaški cesti v Ljubljani zaznali vonj po plinu. Gasilci GB Ljubljana so opravili meritve, ki pa niso pokazale povišanih vrednosti. 

Ob 16.36 je občan na Vrhniki v bližini osnovne šole zaznal vonj po plinu. Gasilci GB Ljubljana, PGD Verd in dežurni Komunale Logatec, kot upravljalec plinovoda, so opravili meritve okolice, vendar niso zaznali odstopanj. Na kraju je bila tudi policija.

  

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 12.13 so v naselju Kasaze v občini Žalec na dotoku v čistilno napravo občani opazili onesnaženje vode. Gasilci PGE Celje in PGD Kasaze-Liboje so zavarovali kraj dogodka in opravili meritve pH vrednosti, ki niso pokazale posebnosti.

Izpostava Ljubljana 

Ob 19.55 so v Kolodvorski ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana v podzemni garaži nevtralizirali madež izteklega motornega goriva.

Izpostava Slovenj Gradec 

Ob 23.46 je v Francetovi ulici v Slovenj Gradcu zaradi poškodovane cevi na gradbenem stroju izteklo hidravlično olje. Gasilci PGD Slovenj Gradec so olje nevtralizirali in očistili površino.

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe 

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.09 je na območju Podvelke zaradi okvare na električnem omrežju brez električne energije ostalo okoli 600 odjemalcev. Ob 13.42 so delavci Elektra Maribor napako odpravili.

Ob 12.30 je na območju Lehna na Pohorju, občina Podvelka, zaradi okvare na električnem omrežju brez električne energije ostalo okoli 648 odjemalcev. Napako so ob 16.57 odpravili delavci Elektra Maribor.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 18.11 sta v Ulici Gorenjskega odreda v Kranju gasilca GARS Kranj rešila osebo iz okvarjenega dvigala. 

Izpostava Ljubljana

Ob 8.25 so v Ulici Antona Skoka v Domžalah gasilci CZR Domžale nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe iz stanovanja do reševalnega vozila. 

Ob 19.27 so v ulici V Sige v Ljubljani gasilci PGD Slape-Polje razžagali in odstranili drevo, ki je padlo na cesto in oviralo promet. 

Izpostava Maribor

Ob 11.52 so v ulici Kamniška Graba v naselju Kamnica, občina Maribor, gasilci JZ GB Maribor iz kleti stanovanjske hiše izčrpali okoli 500 litrov vode, ki se je natekla zaradi okvarjene črpalke.

Ob 19.41 je v kino-podjetju Maribox v Loški ulici v Mariboru zaradi okvare na vodovodni napeljavi voda zalila jaške dvigal in najnižjo etažo garaže. Gasilci JZ GB Maribor so ustavili iztekanje in izčrpali okoli 25 kubičnih metrov vode.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.30 so v Grajski ulici v Murski Soboti gasilci PGD Murska Sobota s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala starejša oseba.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/