Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 18. januarja 2023.

Visok sneg

Tekom dne 18.1.2023 je bilo za odpravljanje posledic zadnjih obilnih snežnih padavin aktiviranih 20 gasilskih enot, ki so intervenirale na 34 lokacijah po državi. V večini primerov so gasilci ter delavci cestnih in komunalnih služb s cestišč in ob ogroženih objektih odstranjevali ali obžagovali podrto drevje, ter čistili sneg.

 

Potresi

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.49 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 1,0 v bližini Loga pod Mangartom, občina Bovec, 76 km severozahodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Zgornjega Posočja. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 6.08 sta na cesti Parižlje–Braslovče, občina Braslovče, trčila avtobus in osebno vozilo. Gasilci PGE Celje in PGD Parižlje Topovlje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili pomoč policiji. Reševalci NMP so na kraju oskrbeli dve poškodovani osebi in eno prepeljali v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.54 je na Gameljski cesti v Ljubljani voznik z osebnim vozilom zaradi zasneženega cestišča zapeljal s cestišča po brežini. Gasilci GB Ljubljana so vozilo izvlekli nazaj na cesto.

Ob 18.09 sta v Obrtniški ulici v Logatcu v krožišču trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGD Dolnji Logatec so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP Logatec pri oskrbi poškodovane voznice.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.46 sta v naselju Rakičan, občina Murska Sobota, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP, ki so oskrbeli poškodovano osebo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.19 sta v kraju Trnovo, občina Nova Gorica, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

  

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 13.22 se je na Slovenskem trgu v Kranju v objektu sprožil avtomatski javljalnik požara. Še pred prihodom gasilcev GARS Kranj so manjši požar pogasili zaposleni, gasilci pa so prostor prezračili.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.58 je v Gorenjem Brezovem v občini Ivančna Gorica gorel električni drog. Požar so pogasili gasilci PGD Vrh pri Višnji gori.

Izpostava Ptuj

Ob 12.14 je v kraju Drbetinci, občina Sveti Andraž v Slovenskih goricah, zagorela slama v objektu piščančje farme. Požar se je razširil na električno napeljavo in po prostorih objekta. Požar so pogasili gasilci PGD Vitomarci, Biš, Destrnik, Desenci in Cerkvenjak.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Maribor

Ob 16.13 so v naselju Dobrovce, občina Miklavž na Dravskem Polju, gasilci PGD Miklavž na Dravskem Polju pogasili manjši kup odpadkov, ki so goreli brez nadzora.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 18.03 so v Pucovi ulici v Celju gasilci PGE Celje pogasili požar na komunalnem zabojniku za papir.

Izpostava Koper

Ob 22.43 so v Triglavski ulici v Kopru gasilci JZ GB Koper pogasili komunalni zabojnik.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 10.55 je v Klečah pri Dolu, občina Dol pri Ljubljani, iz viličarja iztekla manjša količina olja. Lastnik je še pred prihodom gasilcev delno saniral onesnaženje. Ker se je nekaj olja izlilo v potok, so gasilci GB Ljubljana vanj namestili pivnike.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 11.55 so v kraju Planinska vas, občina Šentjur, gasilci PGD Planina v prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili zdravniku dostop do preminule osebe.

Izpostava Koper

Ob 6.39 so v Rozmanovi ulici v Kopru gasilci JZ GB Koper nudili pomoč izolskim reševalcem NMP pri dvigovanju obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.58 so v Zagradcu pri Grosupljem gasilci PGD Zagradec pri Grosupljem in Malo Mlačevo nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu obolele osebe.

Ob 22.03 so v naselju Šmartno pri Litiji v istoimenski občini gasilci PGD Šmartno pri Litiji nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.45 so v naselju Hotiza, občina Lendava, gasilci PGD Hotiza iz kletnih prostorov stanovanjske hiše izčrpali okrog tri kubične metre vode.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.16 so v Rožnem Dolu, občina Semič, gasilci PGD Semič ob prisotnosti policistov s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanjske hiše in omogočili reševalcem NMP ZD Črnomelj dostop do onemogle osebe.

Izpostava Postojna

Ob 15.31 so na Notranjski cesti v Cerknici gasilci PGD Cerknica iz poplavljenega stanovanja v večstanovanjskem objektu posesali vodo, ki je iztekala zaradi zamašenega odtoka.

Izpostava Trbovlje

Ob 17.48 so na Trgu revolucije v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto nudili pomoč onemogli osebi.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/