Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 17 januarja 2023

Potresi

Izpostava Novo mesto

Ob 18.29 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,3 v bližini Metlike, 71 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci med Novim Mestom in Metliko. Ocenjuje se, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Visok sneg

Tekom 17. 1. 2023 so zaradi zapadlega snega po celotni Sloveniji gasilci ter delavci cestnih, komunalnih služb, elektro in telekomunikacijskih podjetij odstranjevali podrta drevesa, ki so se lomila pod težo mokrega snega in prečrpavali vodo iz zalitih prostorov objektov. Zaradi teže snega se je vdrla streha objekta in podrl skladiščni šotor. Ponekod je bila motena tudi oskrba z električno energijo in telefonskimi povezavami, oviran pa je bil tudi cestni promet. Gasilci so zaradi zdrsov vozil izvlekli več tovornih in osebnih vozil. Na dan 17. 1. 2023 smo zabeležili 56 dogodkov, aktiviranih pa je bilo 28 prostovoljnih gasilskih enot in pet poklicnih enot.

 

Poplave

Izpostava Ptuj

Ob 17.00 so v naselju Šalovci, občina Središče ob Dravi, gasilci PGD Obrež izčrpali meteorno vodo iz kleti stanovanjskega objekta.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 13.20 so na Šišenski cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 6.09 sta v naselju Lopata, občina Celje, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali in razsvetljevali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč poškodovanim do prihoda reševalcev NMP, ki so ponesrečene pregledali na kraju dogodka.

Ob 21.23 je v naselju Rogla, občina Zreče, osebno vozilo zdrsnilo v obcestni jarek. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj dogodka in s tehničnim posegom potegnili vozilo iz obcestnega jarka nazaj na vozišče. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Kranj

Ob 16.09 je na cesti Bled–Soteska, občina Bled, malo naprej od odcepa za Kupljenik, osebno vozilo zapeljalo s ceste v jarek. Gasilci PGD Bled so zavarovali kraj dogodka, osebno vozilo dvignili ter postavili nazaj na cestišče, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in pomagali vlečni službi pri nalaganju vozila.

Ob 22.32 je na cesti Sestranska vas–Gorenja vas, občina Gorenja vas – Poljane, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali kraj dogodka in vozilo postavili nazaj na cesto. 

Izpostava Ljubljana

Ob 13.27 sta na cesti Vrhnika–Logatec, občina Vrhnika, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nudili pomoč reševalcem NMP pri imobilizaciji in prenosu ene poškodovane osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.09 sta v naselju Kromberk, občina Nova Gorica, trčila osebno vozilo in električni štirikolesnik. Posredovali so reševalci NMP Nova Gorica in gasilci JZ GRD GE Nova Gorica, o dogodku pa je bila obveščena tudi policija. V nesreči se je ena oseba lažje poškodovala.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 5.56 je na Selah v občini Slovenj Gradec osebno vozilo zapeljalo s ceste v jarek. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem in PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj nesreče ter nudili pomoč policiji. V nesreči ni bilo poškodovanih.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Celje

Ob 21.43 je v bližini naselja Suhadol v občini Laško vlak trčil v osebno vozilo, ki je zdrsnilo z vozišča na železniško progo. Gasilci PGE Celje in PGD Laško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu in očistili iztekle motorne tekočine. V nesreči je bila ena oseba poškodovana.

Izpostava Novo mesto

Ob 21.33 je med Birčno vasjo in Uršnimi Seli, občina Novo mesto, zaradi podrtega drevesa na železniških tirih iztiril prvi vagon potniškega vlaka. Gasilci GRC Novo mesto, PGD Šmihel pri Novem mestu in Stranska vas so pregledali kraj dogodka in s tehničnim posegom vstopili v prevrnjeni vagon. Gasilci so nepoškodovane osebe pospremili do ceste in prepeljali do Novega mesta ter nudili pomoč reševalcem NMP Novo mesto pri oskrbi in prenosu poškodovanih oseb. Tri poškodovane osebe so reševalci NMP prepeljali v nadaljnjo oskrbo v SB Novo mesto.

 

Požari v objektih 

Izpostava Brežice

Ob 17.59 je na Titovi cesti na Senovem, občina Krško, zagorel ventilator v gostinskem lokalu. Gasilci PGE Krško in PGD Senovo so požar pogasili, prezračili prostore in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Kranj

Ob 10.02 so v naselju Stara Fužina, občina Bohinj, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Stara Fužina so zaprli dovod zraka v peči in počakali do izgoretja saj ter nato očistili dimnik, opravili pregled s termovizijsko kamero, preverili prisotnost nevarnih plinov in prezračili prostore. Stanovalcem so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Maribor

Ob 16.08 so v naselju Ranče, občina Rače - Fram, zagorele saje v dimniku, zaradi velike vročine pa je zagorel les ob dimniku. Gasilci PGD Fram in Rače so zavarovali kraj dogodka, pogasili manjši požar ob dimniku, odstranili zogleneli les in objekt pregledali s termovizijsko kamero. Lastnikom so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Ptuj

Ob 17.26 je v Dražencih, občina Hajdina, zagorelo v kurilnici stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Draženci in PGD Hajdina so požar pogasili, prostore prezračili in jih pregledali s termovizijsko kamero.

 

Eksplozije

Izpostava Kranj

Ob 18.50 je v naselju Kališe, občina Železniki, eksplodirala transformatorska postaja. Gasilci PGD Selca in Železniki so objekt požarno zavarovali in počakali do prihoda dežurne ekipe Elektro Gorenjske.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 7.00 se je na Kidričevi cesti v Kranju v kleti stanovanjskega objekta vonjal plin. Gasilci GARS Kranj so z detektorjem nevarnih plinov zaznali povečano koncentracijo plina v kletnih prostorih, kjer so odkrili vir ter odpravili uhajanje. 

 

Tehnična in druga pomoč 

Izpostava Brežice

Ob 18.09 je v naselju Gaberje, občina Brežice, meteorna voda ogrožala stanovanjski objekt. Gasilci PGD Gaberje so vodo preusmerili in iz objekta prečrpali okoli pet kubičnih metrov vode.

Izpostava Celje

Ob 6.40 so v Gotovljah, občina Žalec, gasilci PGD Gotovlje nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu obolele osebe.

Ob 22.08 je na Cesti na Roglo v Zrečah zaradi izpada elektrike v dvigalu večstanovanjskega objekta ostala ujeta oseba. Gasilci PGD Zreče so osebo s tehničnim posegom rešili iz dvigala.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.08 je na Vojkovi cesti v Ljubljani iztekala voda iz stanovanja večstanovanjskega objekta. Gasilci GB Ljubljana so ob prisotnosti policistov s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, zaprli ventil na radiatorju in posesali izteklo vodo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/