Skoči do osrednje vsebine

Okrogla miza o požaru na Krasu in odprtje fotografske razstave v Pivki

V Parku vojaške zgodovine je bila 16. januarja odprta nova fotografska razstava »Požar na Krasu 2022«. Ob tej priložnosti je v Pivki potekala tudi okrogla miza, ki jo je Park vojaške zgodovine organiziral skupaj z Gasilsko zvezo Slovenije in Uradom Vlade Republike Slovenije za komuniciranje.

Kot sodelujoči pri okrogli mizi so bili povabljeni: vodja intervencije Simon Vendramin, poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan, poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek, vodja sežanske izpostave Zavoda za gozdove Slovenije Boštjan Košiček, poveljnik letalske enote Policije Dejan Kink, predstavnika Slovenske vojske podpolkovnik Matjaž Bončina in major Primož Pintar ter direktorica zavoda Miren Kras Ariana B. Suhadolnik.

Zbrane je nagovoril minister za obrambo Marjan Šarec. »Požar nas je naučil, da lahko vse sile, ko sodelujejo, če se vključijo takoj, vedno preprečijo najhujše. Ko smo gledali gasilske konvoje, ni bilo nikogar, ki se ne bi zavedal te velike borbe z ognjeno stihijo. Kljub tragiki dogodka lahko ponosno rečemo, da si vsi, ki so bili udeleženi pri gašenju požara na Krasu, zaslužijo veliko zahvalo, ker so prebivalcem vlili upanje, da tradicionalne vrednote še živijo in da se je vredno truditi za človeka in družbo.«

Nagovor ministra za obrambo Marjana Šarca

Direktor Parka vojaške zgodovine mag. Janko Boštjančič se je v svojem nagovoru zahvalil Uradu Vlade RS za komuniciranje za podporo projektu.

Vršilka dolžnosti direktorice Urada Vlade RS za komuniciranje Petra Bezjak Cirman je ob odprtju fotografske razstave povedala, da sodelovanje med muzejem in uradom poteka že dlje časa. V Pivki je bila predstavljena razstava »I Feel Slovenia – I Feel Culture!«, lansko leto pa tudi »Ponosni na Slovenijo – 30 let«. »Urad za komuniciranje kot skrbnik znamke I Feel Slovenia vedno z veseljem podpre vse projekte, ki našo državo predstavljajo kot zeleno in srčno, slovenske ljudi pa kot pogumne, složne in enotne ter za vzgled drugim.«

Nagovor vršilke dolžnosti direktorice Urada vlade za komuniciranje Petre Bezjak Cirman

Nova razstava, ki jo je Park vojaške zgodovine pripravil v sodelovanju z Uradom Vlade RS za komuniciranje, vključuje fotografije izbranih slovenskih fotografov in novinarjev. Ti so v svoje objektive zajeli apokaliptično dogajanje tistih dni, pa tudi napore vseh, ki so se borili z ognjeno stihijo. Čeprav je bil požar nekaj, kar bi si morda želeli čim prej pozabiti, pa ne gre pozabiti tistih, ki so z velikimi napori in tudi odlično organizacijo uspeli požar ukrotiti ter ga tudi pogasiti. Kot izjemen uspeh velja namreč izpostaviti dejstvo, da kljub tako obsežni katastrofi ni bilo človeških žrtev niti resnejših poškodb, prav tako ni pogorel noben stanovanjski objekt.

Požar na Krasu, ki je izbruhnil 15. julija in v 17 dneh zajel kar 3.705 ha površin, je močno zaznamoval leto 2022 v Sloveniji. Z največjim požarom v zgodovini Slovenije sta se poleg več kot 15.000 gasilcev spopadali tudi Slovenska vojska in Policija, z različnimi aktivnostmi pa so se v gašenje požara ter reševanje življenj in premoženja vključile tudi razne druge službe – Civilna zaščita, Zavod za gozdove Slovenije, zdravstvena služba … Navdihujoča je bila velika množica prostovoljcev, ki so bodisi skrbeli za hrano in pijačo, zbirali prispevke za gasilce ali pomagali pri izsekovanju protipožarnih presek. Slovenija se je zopet izkazala – vsa država je kot ena velika družina celo drugo polovico julija 2022 trepetala za Kras in vsak je bil pripravljen narediti vse, kar je bilo v njegovih močeh, da bi bil požar čim prej pogašen. Glede na to, da je bilo zaradi izjemne suše in velike vročine požar zelo težko obvladovati, so na pomoč Republiki Sloveniji priskočile tudi sosednje ter prijateljske države: Hrvaška, Italija, Avstrija, Madžarska, Srbija, Slovaška in Romunija.

Novo razstavo je na krajši slovesnosti v Parku vojaške zgodovine odprl minister za obrambo Marjan Šarec in bo tako na zunanjih kubusih pred vhodom v Park vojaške zgodovine vse do septembra obiskovalcem pričevala v spomin in opomin, pa tudi v zahvalo vsem sodelujočim pri gašenju požara, ki je zaznamoval leto 2022.