Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 16. januarja 2023

Visok sneg

V noči na ponedeljek, v ponedeljek preko dne in v noči na torek je snežilo v večjem delu Slovenije. Po do sedaj zbranih podatkih je bilo v povezavi s tem v tem času zabeleženih 328 dogodkov, za sanacijo pa je bilo aktiviranih 137 gasilskih enot, od tega 8 poklicnih. Moker in težak sneg je podiral drevesa preko cestišč, nekaj jih je padlo na parkirana osebna vozila ter komunikacijske in elektrodistribucijske vode, nagnjena drevesa pa so ogrožala tudi objekte. Zaradi podrtega drevja je bil začasno onemogočen promet na šestih cestah. Zaradi spolzkih in zasneženih cest je bilo zabeleženih več prometnih nesreč, zaradi zdrsov osebnih in tovornih vozil ter avtobusov. Gasilci so odstranjevali podrto drevje, nudili pomoč invalidnim osebam ter nudili tehnično in drugo pomoč po prometnih nesrečah.

Poplave

Izpostava Murska Sobota

Ob 4.25 je na Mladinski ulici v Gornji Radgoni meteorna voda zalila kletne prostore večstanovanjske hiše. Gasilci PGD Gornja Radgona so izčrpali okoli 200 litrov vode.

Izpostava Nova Gorica

Ob 3.30 je v kraju Stomaž, občina Ajdovščina, meteorna voda zaradi zamašenih kanalizacijskih jaškov poplavila pritlične prostore stanovanjskega objekta. Gasilci GRC Ajdovščina so posesali vodo iz objekta in pred vhodna vrata postavili protipoplavne vreče.

Ob 8.10 je na Cesti IV. Prekomorske v Ajdovščini zaradi zamašenih odtočnih jaškov meteorna voda poplavila pritlične prostore večnamenskega objekta. Gasilci GRC Ajdovščina so s protipoplavnimi vrečami preusmerili tok meteorne vode. Obveščeno je bilo tudi komunalno podjetje za čiščenje cestišča in občinski štab civilne zaščite zaradi sanacije cevi in jaška.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 15.17 sta na Valvasorjevem nabrežju v Krškem trčili osebni vozili. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, na enem od vozil odklopili akumulator, posuli iztekle motorne tekočine in do prihoda policistov usmerjali promet. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Celje

Ob 8.28 je na Rudniški cesti v Zrečah osebno vozilo zdrsnilo z vozišča v jarek. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj dogodka, vozilo stabilizirali in ga s tehničnim posegom postavili nazaj na vozišče. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Kranj

Ob 11.17 je v naselju Podbrezje, občina Naklo, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in pri tem trčilo v drevo. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, sopotnika s tehničnim posegom rešili iz vozila, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. V nesreči je ena oseba podlegla poškodbam na kraju nesreče, drugo poškodovano osebo pa so v nadaljnjo oskrbo prevzeli reševalci NMP. 

Ob 21.39 je na cesti Lancovo–Radovljica tovorno vozilo zdrsnilo s ceste. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj nesreče in vozilo izvlekli nazaj na cesto. 

Izpostava Ljubljana 

Ob 15.28 je na križišču Opekarske in Hladnikove ceste v Ljubljani osebno vozilo trčilo v ograjo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in očistili vozišče. V nesreči se je poškodovala ena oseba. 

Izpostava Novo mesto 

Ob 7.36 je na cesti pri naselju Škrjanče, občina Novo mesto, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka in prestavili vozilo ob cestišče. Obolelo osebo so oskrbeli reševalci NMP. 

Ob 13.36 sta na cesti Semič–Štrekljevec pri odcepu za Kal, občina Semič, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali dogodka, odklopili akumulatorja, s tehničnim posegom iz vozil rešili poškodovani osebi, posuli razlite motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP Črnomelj pri oskrbi in prenosu dveh poškodovancev do reševalnega vozila. 

Ob 19.23 je na avtocesti Ljubljana–Obrežje pri pokritem vkopu Karteljevo, občina Novo mesto, voznik s tovornim vozilom trčil v odbojno ograjo. Gasilci GRC Novo mesto so  s tehničnim posegom odprli vrata tovornega vozila in omogočili reševalcem nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto dostop do  preminulega voznika ter nudili pomoč komunalni službi. 

Izpostava Ptuj 

Ob 8.31 sta v naselju Gomilci, občina Destrnik, trčili tovorno in osebno vozilo. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka in nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Ptuj. 

Izpostava Slovenj Gradec 

Ob 7.40 sta v naselju Poljana, občina Prevalje, trčila avtobus in osebno vozilo. Gasilci PGD Prevalje so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč policistom pri usmerjanju prometa. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb. 

Ob 12.06 sta na cesti Vuhred–Ribnica, občina Radlje ob Dravi, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Radlje so zavarovali kraj dogodka in s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovano osebo. V nesreči sta bili poškodovani dve osebi, ena oseba je bila prepeljana v nadaljnjo oskrbo v SB Slovenj Gradec, druga pa je bila oskrbljena na kraju.  

Nesreče v železniškem prometu 

Izpostava Novo mesto 

Ob 17.39 je na Semiški cesti v Črnomlju vlak do smrti povozil osebo. Gasilci PGD Črnomelj so razsvetljevali kraj nesreče in nudili pomoč reševalcem ter policistom. Železniški promet je bil zaradi nesreče ustavljen.

Požari v objektih 

Izpostava Celje 

Ob 19.50 je v naselju Razbor v občini Šentjur zagorelo ostrešje stanovanjske hiše. Gasilci PGD Dramlje, Šentjur in Ponikva so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar, ki je v celoti uničil ostrešje. Na požarni straži so ostali gasilci PGD Dramlje.

Izpostava Koper

Ob 23.37 je na Bivju v Dekanih, občina Koper, zagorelo v eni izmed hal nekdanjega skladišča podjetja Mercator. Požar je zajel še osebni avtomobil, dve kombinirani vozili ter motorno kolo, ki je bilo v kombiniranem vozilu. Gasilci JZ GB Koper ter PGD Dekani in Pobegi-Čežarji so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar na vozilih in notranjost hale, ki so jo nato še pregledali s termovizijsko kamero in jo prezračili. Pogorel je del hale, ki je služil kot delavnica ter del površine pred stavbo, ogenj pa je na nekaterih mestih uničil tudi streho. Dežurni elektrodistribucijskega podjetja je odklopil elektriko. 

Izpostava Ljubljana

Ob 23.22 je ob Zapuški cesti v Ljubljani gorela baraka velikosti 6 x 5 metrov. Gasilci GB Ljubljana in PGD Dravlje so pogasili požar, ki je barako delno uničil. 

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.21 so na Mostu na Soči, občina Tolmin, v dimniku stanovanjske hiše zagorele saje. Gasilci PGD Tolmin in Most na Soči so požar pogasili, dimniško tuljavo pregledali s termovizijsko kamero in do prihoda dimnikarja odsvetovali nadaljnje kurjenje.

Ob 8.39 so se v ulici Pod gradom v Tolminu vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Tolmin in Most na Soči so požar pogasili in dimniško tuljavo pregledali s termovizijsko kamero. 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 14.38 je na Mariborski cesti v Celju v pritličju garažne hiše trgovskega centra zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGE Celje in PGD Celje-Gaberje so požar, ki je vozilo v celoti uničil, pogasili, odklopili akumulator, vozilo umaknili iz garaže in jo prezračili.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.17 je v ulici Hermana Potočnika v Ljubljani zagorelo osebno vozilo. Še pred prihodom gasilcev na kraj so požar pričeli gasiti mimoidoči, dokončno pa so ga pogasili gasilci GB Ljubljana.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 4.28 uri je na Jasi na Bledu zaradi stika drevesa z žico daljnovoda zagorel vrh drevesa. Manjši požar je do prihoda gasilcev že ugasnil. Gasilci PGD Bled in Mlino so zavarovali kraj dogodka in pregledali okolico. O dogodku je bilo obveščeno elektro podjetje

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje 

Ob 23.00 je v Valvasorjevi ulici v Celju na ekološkem otoku gorel komunalni zabojnik za papir. Gasilci PGE Celje so požar pogasili. Zabojnik je uničen.

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Trbovlje

Ob 4.25 so zaradi okvare na transformatorskih postajah ostali brez električne energije odjemalci na območju naselij Jesenovo, Čemšenik, Prvine, Zaplanina, Ržiše, Znojile, Kotredež in Vrhe v občini Zagorje ob Savi. Napako so odpravili dežurni Elektro Ljubljana.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 8.46 so na Ulici Frankolovskih žrtev v Celju gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in zdravstveni delavki omogočili dostop do starejše občanke. 

Izpostava Kranj

Ob 7.57 so na Deteljici v naselju Bistrica pri Tržiču, občina Tržič, gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom rešili ujeto osebo iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta.

Ob 10.58 so na Planini v Kranju gasilci GARS Kranj iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta s tehničnim posegom rešili ujeto osebo, dvigalo izklopili iz delovanja in o dogodku obvestili pristojnega serviserja.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.32 je v naselju Nunska Graba, občina Ljutomer, voda zalila kletne prostore stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Stročja vas so prečrpali okoli pet kubičnih metrov vode.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.13 sta v Solkanu, občina Nova Gorica, gasilca JZ GRD GE Nova Gorica nudila pomoč osebi, ki je padla z invalidskega vozička.

Ob 17.57 so na Arkovi ulici v Idriji gasilci PGD Idrija s tehničnim posegom rešili ujeto osebo iz okvarjenega dvigala v Domu starejših občanov.

Ob 21.55 je na Trgu Pavla Rušta v Vipavi zaradi tehnične okvare voda zalila klet. Gasilci PGD Vipava so vodo izčrpali.

Izpostava Trbovlje

Ob 7.01 so na Cesti zmage v Zagorju ob Savi gasilci PGD Zagorje - mesto iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta s tehničnim posegom rešili ujeto osebo.

Ob 8.49 so na Trgu revolucije v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje s tehničnim posegom rešili ujeto osebo iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta.

Ob 16.33 so v Naselju Aleša Kaple v Hrastniku gasilci PGD Hrastnik s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili dostop reševalcem NMP Hrastnik do obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/