Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Irena Šinko na Posvetu za boljšo prihodnost živali

Ministrica Irena Šinko se je udeležila Posveta za boljšo prihodnost živali, ki ga je organizirala predsednica Državnega zbora Republike Slovenije mag. Urška Klakočar Zupančič. Na posvet so bile vabljene tudi nevladne organizacije, ki so predstavile izzive, s katerimi se soočajo pri svojem delu in v razpravi z ministrico poskušale poiskati rešitve. Uvoda posveta sta se udeležila tudi predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar in predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob.
Pogled na polno dvorano Državnega zbora. Udeleženci posveta sedijo na stolih in poslušajo.

Posvet za boljšo prihodnost živali. | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 3

Uvodni del posveta je bil namenjen predstavitvi pobud različnih nevladnih organizacij in humanitarnih društev, ki se ukvarjajo s zaščito živali. V svojih predstavitvah so izpostavili, da je potrebno varstvo živali v Sloveniji spremeniti. Pobude so se usmerjale predvsem v posodobitev zakonodaje, ki ureja opredelitev mučenja živali in kaznivega dejanja mučenja živali, v izboljšanje odzivnosti in dela pristojnih organov in v zmanjšanje števila zapuščenih mačk. Glede na različne posnetke nevladnih organizacij iz klavnic, ki kažejo tudi nekatere kršitve, je bilo predlagano tudi povečanje nadzora v klavnicah in vzpostavitev videonadzora, predlagali pa so tudi vzpostavitev zavetišč za rejne živali, v katere bi namestili živali, ki so odvzete lastnikom zaradi kršenja pravic živali in njihovega zanemarjanja. Izpostavljeno je bilo tudi, da bi se moralo izobraževanje mladih in mladostnikov v šolah okrepiti, saj le ti večkrat teme varovanja pravic živali ne obravnavajo.

Sledila je razprava, kjer je ministrica Irena Šinko predstavnikom nevladnih organizacij zahvalila za številne pobude. Dodala je, da je pomembno, da družba kot celota spodbuja odgovorno lastništvo živali in skrbi za svetovanje lastnikom živali glede njihove zaščite: »Kot ključnega deležnika pri tem vidimo nevladne organizacije, ki delujejo v javnem interesu. Zato predlagamo izobraževanje članov nevladnih organizacij pri Nacionalnem centru za dobrobit živali. Tako bomo dobili dobro izobražen kader, ki bo lahko to znanje prenašal na širšo javnost. Pomembno je, da se ljudje zavedajo, da živali niso igrače, ampak odgovornost.« V nadaljevanju se je dotaknila tudi vzpostavitve zavetišča za rejne živali. Dodala je, da se Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin dogovarja za prevzem poslopja na mejnem prehodu Obrežje, v katerem bi lahko vzpostavili zavetišče za rejne živali, ki jih uprava lastnikom odvzame zaradi slabega ravnanja z živalmi. Pri vprašanju uvedbe nadzornih kamer pri zakolu živali je ministrica poudarila, da pri tem potrebno izobraziti osebe, ki pri procesu omamljanja sodelujejo: »S predpisi imamo natančno določeni protokol za zakol živali. Le te moramo samo upoštevati, in ne bomo imeli nobenih težav. Tem predpisom morajo posebno pozornost posvetili predvsem lastniki klavnic.«

V zaključkih posveta je predsednica Državnega zbora Republike Slovenije mag. Urška Klakočar Zupančič izpostavila novelo zakona o zaščiti živali, ki bi med drugim urejal tudi financiranje zavetišč za domače živali in vzpostavitev zavetišča za rejne živali. Predlagala je tudi dopolnitev kazenskega zakonika tako da bo mučenje živali iz malomarnosti obravnavano kot kaznivo dejanje.

Uvoda posveta sta se udeležila tudi predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar in predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob.