Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 15. januarja 2023.

Potresi

Izpostava Kranj

Ob 16.33 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 1,5 v bližini Rateč, 77 km severozahodno od Ljubljane. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Zgornjesavske doline.

Močan veter

Izpostava Celje

Ob 13.13 je na Kopališki cesti v Velenju veter podrl drog javne razsvetljave. Delavci Elektro podjetja so izklopili električno napajanje razsvetljave, gasilci PGD Velenje pa zavarovali kraj dogodka ter odžagali in odstranili drog s cestišča.

Nesreče v gorah

Izpostava Ljubljana

Ob 11.31 sta pod Grintavcem, občina Kamnik, planinca obtičala v bivaku Pavla Kemperla. Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Kamnik in posadka s helikopterjem Slovenske vojske. Helikopter je poletel z Brnika, a je bilo zaradi vremenskih pogojev na lokaciji posredovanje prekinjeno, zato so na lokacijo gorski reševalci odšli peš in planinca pospremili v dolino.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 12.42 sta na Kolodvorski cesti v Kopru trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj nesreče in odklopili akumulatorja. Poškodovano osebo so reševalci NMP prepeljali v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.10 sta na križišču Dunajske in Štukljeve ceste v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka. Na kraju je bila policija in reševalci NMP Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 15.05 sta v naselju Janževa gora, občina Selnica ob Dravi, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Maribor so oskrbeli štiri poškodovane osebe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.53 je v Sv. Antonu na Pohorju, občina Radlje ob Dravi, vozilo zdrsnilo s cestišča. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so s tehničnim posegom potegnili vozilo nazaj na cestišče, pomagali namestiti verige na kolesa in voznika spremljali do doline. Poškodovanih ni bilo.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 14.12 so v kraju Šentjungert, občina Celje, gorele saje v dimniku objekta. Gasilci PGE Celje in PGD Šmartno v Rožni dolini so kontrolirali izgorevanje saj, očistili dimnik, ga pregledali s termovizijsko kamero, prezračili prostore ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 18.56 je v naselju Zagrad, občina Radeče, gorel kozolec velikosti 10 x 20 metrov. Gasilci PGD Radeče, Svibno in Jagnjenica so pogasili požar, ki je kozolec uničil. Na požarni straži so ostali gasilci PGD Svibno.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.56 so v Šmartnem, občina Brda, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Dobrovo in JZ GRD GE Nova Gorica so požar pogasili, prezračili objekt, očistili dimno tuljavo in odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 20.53 so v ulici Varda v Novi Gorici gorele saje v dimniški tuljavi enostanovanjskega objekta. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so pogasili požar, izpraznili in očistili kurišče in  ter s termovizijsko kamero pregledali dimniško tuljavo.

Izpostava Novo mesto

Ob 21.15. so v naselju Starihov Vrh, občina Semič, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD Kot-Brezje, Črmošnjice in Rožni Dol so nadzorovali izgorevanje saj, okolico pregledali s termovizijsko kamero, očistili dimnik in prezračili prostore.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 16.14 je v naselju Blanca, občina Sevnica, zagorelo v naravi. Gasilci PGD Blanca in PGD Sevnica so pogasili manjši požar.

Izpostava Celje

Ob 09.19 je na Lavi v Celju gorel manjši kup vejevja. Gasilci PGE Celje in PGD Ostrožno so ogenj pogasili.

Izpostava Maribor

Ob 11.07 je v Hrastju, občina Maribor, zaradi odloženega pepela zagorel odpadni zeleni obrez. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Pekre so pogasili požar na površini okoli 4 kvadratne metre.

Ob 14.05 je med cesto in gozdom na Hočkem Pohorju, občina Pohorje-Slivnica, gorela podrast. Gasilci PGD Hoče so pogasili požar na površini okoli 35 kvadratnih metrov.

Izpostava Novo mesto

Ob 1.26 je pri naselju Krivoglavice, občina Metlika, gorel kup vejevja in odpadkov. Gasilci PGD Dobravice so požar na površini okoli pet kvadratnih metrov pogasili.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 1.33 sta v Ulici bratov Učakar v Ljubljani gorela zabojnika za komunalne odpadke. Gasilci GB Ljubljana so pogasili zabojnika, ki jih je požar v celoti uničil.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 21.49 so v ulici Ob Farjevcu v Črni vasi, občina Ljubljana, občani v objektu zaznali vonj po plinu. Gasilci GB Ljubljana so opravili pregled objekta, prezračili prostore in opravili meritve, ki pa niso zaznale nevarnih plinov.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.12 je v bližini Jame pod Pečino, občina Miren-Kostanjevica, občan našel NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta na varno odstranila dve topovski granati in topovski vžigalnik skupne mase 19,9 kg. Nevarne najdbe so avstrijskega in italijanskega porekla iz obdobja 1. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 15.51 so v Ratečah, občina Kranjska Gora, gasilci PGD Rateče nudili pomoč reševalcem NMP Jesenice pri prenosu in oskrbi obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.35 so na Beblerjevem trgu v Ljubljani gasilci GB Ljubljana v prisotnosti policistov s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP omogočili dostop do obolele osebe.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.10 je ob brežini reke Kolpe, v bližini Metlike, občan padel v blato do pasu in se ni mogel več premakniti. Gasilci PGD Metlika so ga nepoškodovanega rešili s tehničnim posegom.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Oddelka za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, bo zjutraj po nižinah v večjem delu Slovenije še močno snežilo. Sneg bo moker in bo ponekod povzročal snegolom.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/