Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 14. januarja 2023

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 9.26 so na poti na Sv. Jakob, občina Preddvor, reševalci GRS Kranj nudili pomoč reševalcem NMP Kranj pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 11.50 si je v bližini mejnega prehoda Ljubelj, občina Tržič, pohodnica poškodovala nogo. Reševalci GRS Tržič so poškodovanko na kraju oskrbeli ter jo v nadaljnjo oskrbo predali reševalcem NMP Tržič.

Ob 17.43 sta se na pobočju Lubnika, občina Škofja Loka, izgubili dve osebi. Gorski reševalci GRS Škofja Loka so ju s pomočjo koordinat našli ter pospremili v dolino.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Trbovlje

Ob 10.20 se je v naselju Šentgotard, občina Zagorje ob Savi, pri delu v gozdu huje poškodoval občan. Do prihoda reševalcev NMP Hrastnik so poškodovancu nudili prvo pomoč prvi posredovalci Čemšenik in gasilci PGD Čemšenik, ki so ga tudi prenesli do reševalnega vozila.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Koper

Ob 15.00 je posadka s helikopterjem SV z dežurno ekipo HNMP z Brnika prepeljala obolelo osebo iz SB Izola v UKC Ljubljana. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Izpostava Trbovlje

Ob 9.46 se je v Brezju, občina Zagorje ob Savi, pri padcu hudo poškodoval občan. Gasilci PGD Čemšenik so občanu nudili pomoč do prihoda reševalcev NMP Trbovlje, ti so ga oskrbeli, gasilci pa prenesli do reševalnega vozila.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 6.51 je v Hrastjah, občina Kranj, pri trku v drog javne razsvetljave zagorelo osebno vozilo. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, vozilo pogasili, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. O dogodku so bili obveščeni upravljalci javne razsvetljave in policisti PU Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.11 so v naselju Črna pri Kamniku, občina Kamnik, na cesti proti Svetemu Primožu gasilci PGD Kamnik s tehničnim posegom iz jarka izvlekli osebno vozilo, ki je zapeljalo s ceste in nasedlo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.50 sta na Vipavski cesti v Rožni dolini, občina Nova Gorica, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, na poškodovanih vozilih odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekoče. V nesreči se je ena oseba lažje poškodovala.

Ob 11.12 je na Dolgi njivi, občina Kanal, padel motorist in se lažje poškodoval. Gasilca JZ GRD GE Nova Gorica sta zavarovala kraj dogodka, reševalci NMP Nova Gorica pa so oskrbeli lažje poškodovanega motorista.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 21.36 so v Svibnem, občina Radeče, zagorela drva v kurilnici stanovanjske hiše. Gasilci PGD Svibno in Radeče so požar omejili in pogasili, nato pa iznesli tleč material na prosto ter prezračili prostore.

Izpostava Koper

Ob 3.00 je na Cegnarjevi ulici v Izoli zagorelo v sobi stanovanja v večstanovanjskem objektu. Gasilci JZ GB Koper in PGD Izola so z balkona v drugem nadstropju rešili ujeta stanovalca in psa ter pogasili požar, ki je poškodoval sobo v velikosti okoli 12 kvadratnih metrov. V požaru sta se dve osebi nadihali dima. Zaradi požara je stanovanje neprimerno za bivanje, zato je Civilna zaščita občine Izola uredila začasno namestitev.

Izpostava Kranj

Ob 5.37 je na Koroški cesti v Kranju, zagorelo v stanovanju večstanovanjskega objekta. Gasilci GARS Kranj, PGD Kranj - Primskovo, Britof in Kokrica so pogasili požar, izvedli evakuacijo stanovanjskega bloka, celotni stanovanjski blok zaradi zadimljenosti prezračili in uničeno stanovanje izpraznili. V požaru sta se poškodovali dve osebi. Obe osebi sta imeli težave z dihanjem zaradi vdihanega dima, ena oseba je bila opečena. Reševalci NMP Kranj so ju oskrbeli in prepeljali na nadaljnje zdravljenje. Evakuirani stanovalci so se po končani intervenciji lahko vrnili v svoja stanovanja. Cesta je bila med intervencijo zaprta.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.35 je v Kraljevi ulici v Ljubljani zagorela nedokončana stanovanjska hiša. Gasilci GB Ljubljana in PGD Podgorica – Šentjakob so nasilno vstopili v objekt, pogasili požar, hišo prezračili in iznesli ožgano belo tehniko. Poškodovanih v požaru ni bilo.

Ob 14.56 je v naselju Visoko, občina Ig, pri uporabi žara ogenj zajel balkon in fasado. Gasilci PGD Golo so pogasili požar, odstranili poškodovano fasado ter pogasili žarišča in s tem obvarovali ostrešje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.59 je v Vrtni ulici v Novi Gorici zagorela izolacija v pregradni steni stanovanjskega objekta. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Nova Gorica so pogasili manjši požar in prezračili prostore.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 19.35 so v Podvinu pri Polzeli, občina Polzela, zagoreli odpadki na prostem. Gasilci PGD Polzela, Ločica ob Savinji in Andraž nad Polzelo so požar pogasili in pregledali okolico.

Izpostava Postojna

Ob 20.53 so na Bazoviški cesti v Ilirski Bistrici goreli odpadki pri zabojniku za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci PGD Ilirska Bistrica.

Izpostava Ptuj

Ob 14.29 je v naselju Hajdoše, občina Hajdina, zagorelo odpadno vejevje na njivi. Gasilci PGD Hajdoše so požar velikost okoli 9 kvadratnih metrov omejili in pogasili.

Ob 17.45 je v naselju Sejanci, občina Sveti Tomaž, na travniku zagorelo odpadno vejevje na površini okoli 30 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Savci in Koračice so požar omejili in pogasili. O dogodku je bila obveščena tudi policija.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 16.47 so na Cesti na Ostrožno v Celju gasilci PGE Celje pogasili požar smeti na ekološkem otoku.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.05 so na Cesti na Bokalce v Ljubljani pred objektom goreli zabojniki za komunalne odpadke. Dim se je razširil v notranjost objekta. Gasilci GB Ljubljana in PGD Brdo so požar pogasili, prisilno prezračili objekt ter pregledali notranjost objekta in okolico.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 10.04 je na Koroški cesti v Velenju otrok zaklenil babico na balkon. Gasilci PGE Velenje so s tehničnim posegom odprli balkonska vrata in omogočili osebi vstop v stanovanje.

Ob 17.27 so gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v Ulici Frankolovskih žrtev, občina Celje.

Izpostava Kranj

Ob 16.10 so na Pionirski poti v Žireh gasilci PGD Dobračeva nudili pomoč reševalcem NMP Škofja Loka pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.33 je v Ulici Simona Jenka v Domžalah zaradi počene vodovodne cevi iz stanovanja iztekala voda. Gasilci CZR Domžale so zaprli glavni ventil in tako preprečili nadaljnjo iztekanje.

Ob 20.10 je na Steletovi cesti v Kamniku v stanovanju zamaka voda v spodnje prostore. Gasilci PGD Kamnik so ob prisotnosti policije odprli vrata in odpravili vzrok iztekanja vode.

Ob 21.08 so v Smoletovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana odprli vrata stanovanja in dvigniti ter prenesli starejšo osebo na hodnik, kjer so jo prevzeli reševalci NMP.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Po podatkih Oddelka za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, se bo v noči z nedelje na ponedeljek in v ponedeljek zjutraj meja sneženja v večjem delu Slovenije spustila do nižin. Predvsem zjutraj in dopoldne bo močno snežilo, po nižinah bo predvidoma zapadlo od 10 do 20 cm mokrega snega, ponekod na Gorenjskem in Koroškem do 40 cm. Obstaja možnost snegoloma.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/