Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 12. januar. 2023.

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.19 je pri sestopu na planinski poti v Gradiški turi v občini Vipava, padla oseba in se poškodovala. Gorski reševalci GRS Tolmin-skupina Ajdovščina in GRS Ljubljana, so poškodovano osebo oskrbeli in pospremili v dolino ter predali reševalcem NMP ZD Ajdovščina.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 13.55 so na Ulici Kozjanskega odreda v Rogaški Slatini gasilci PGD Rogaška Slatina zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila v helikopter.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 8.17 sta v naselju Topolovec v občini Šmarje pri Jelšah trčili osebni vozili. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in Šmarje pri Jelšah so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine, očistili cestišče in nudili pomoč delavcem vlečne službe pri nalaganju vozil. V nesreči se je poškodovala ena oseba.

Ob 15.10 sta v naselju Brezovec pri Rogatcu v občini Rogatec trčili osebni vozili. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč poškodovanima osebama do prihoda reševalcev NMP.

Ob 21.44 sta na Mariborski cesti v Celju trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.02 je na Ljubljanski cesti na Vrhniki osebno vozilo zbilo peško. Gasilci PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu ponesrečene osebe.

Ob 16.58 sta na trzinski obvoznici v občini Trzin trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale in PGD Trzin so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Domžale pri oskrbi treh poškodovanih oseb.

Ob 21.40 sta na avtocesti v predoru Jasovnik, smer Maribor, občina Kamnik, trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale in  PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter odklopili akumulatorja. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 3.42 na cesti Kobarid–Tolmin, pri mostu za Kamno v občini Tolmin, osebno vozilo trčilo v jelena. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali kraj dogodka, poškodovanih ni bilo.

Ob 22.20 je v Solkanu, občina Nova Gorica, voznik z osebnim vozilom trčil v drog javne razsvetljave. Gasilci JZ GRD Nova Gorica so odklopili akumulator in s tehničnim posegom vozilo postavili na vozišče.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 17.21 so se v naselju Svibno v občini Radeče vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Svibno in Radeče so nadzorovali izgorevanje saj, izpraznili peč in pregledali okolico dimnika s termovizijsko kamero. Gasilci so lastnikom odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 18.23 je v Dobravi pri Slovenskih Konjicah, občina Slovenske Konjice, v stanovanjski hiši zagorel tiskalnik. Gasilci PGD Slovenske Konjice so pogasili ogenj ter pregledali in prezračili prostore.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.35 se je na Zaplani, občina Vrhnika, v kurilnici stanovanjske hiše kadilo iz peči na drva. Gasilci PGD Zaplana so na kraju ugotovili, da je zaradi izpada elektrike prišlo do izpusta pare iz peči. Peč so izklopili in preventivno pregledali objekt.

Ob 18.00 se je na Kolodvorski cesti v Kočevju smodila maščoba na pladnju za peko pice v peči prodajalne. Pladenj so iz prodajalne iznesli gasilci PGD Kočevje. Zaposleni pa so prezračili prostore.

Izpostava Maribor

Ob 13.36 je na Slovenski ulici v Mariboru zagorelo v kletnih prostorih večstanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor mesto so pogasili požar in prezračili prostore.

Izpostava Murska Sobota

Ob 5.35 je v Melincih, občina Beltinci, gorela uta v bližini stanovanjske hiše. Požar, ki je uto uničil, so pogasili gasilci PGD Melinci, Beltinci in Ižakovci. Gasilci PGD Melinci so ostali na gasilski straži.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.03 so v Bovcu zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Bovec so požar pogasili, pregledali dimnik s termovizijsko kamero ter lastniku svetovali naj pokliče dimnikarsko službo za dodaten pregled.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 14.21 se v Struževem v Kranju zagorelo osebno vozilo. Gasilci GARS Kranj so pogasili požar in odklopili akumulator.

Izpostava Maribor

Ob 4.06 je na avtocesti v smeri Šentilja pri naselju Dobrenje, občina Šentilj, zagorelo tovorno vozilo. Gasilci JZ GB Maribor so požar pogasili in vozilo preventivno preverili s termovizijsko kamero. Zaradi požara je iz vozila izteklo hidravlično olje, gasilci so preostalo olje prečrpali in očistili vozišče.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Kranj

Ob 17.06 je na Alpski cesti v Lescah v občini Radovljica zagorel zabojnik za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci PGD Lesce.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 11.03 je na Cesti na Roglo v Zrečah na gradbišču pri menjavi plinske jeklenke uhajal plin. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj dogodka, izmerili prisotnost plina v okolici in jaških.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 11.43 je Pod lipami v Celju v stanovanju v večstanovanjskem objektu iz poškodovanega radiatorja iztekala voda. Gasilci PGE Celje so s tehničnim posegom vstopili v stanovanje in zaprli ventil radiatorja.

Ob 20.31 so v naselju Šmarjeta pri Celju, občina Celje, gasilci PGE Celje, s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in omogočili reševalcem NMP Celje dostop do obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.34 so v naselju Verd, občina Vrhnika, gasilci PGD Verd in Stara Vrhnika nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu obolele osebe do reševalnega vozila. Reševalci so osebo prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.33 je na Mojstrski ulici v Murski Soboti v dvigalu stanovanjskega bloka ostala ujeta oseba. Iz dvigala so ujeto osebo s tehničnim posegom rešili gasilci PGD Murska Sobota.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku: 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/