Skoči do osrednje vsebine

Srečanje ministra Arčona s poslanko hrvaškega sabora Barbaro Antolić Vupora

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je danes na uradu sprejel poslanko hrvaškega sabora slovenskega rodu Barbaro Antolić Vupora. Na sestanku je bila prisotna tudi državna sekretarka na Uradu Vesna Humar.
Barbara Antolić Vupora, Matej Arčon, Vesna Humar sedijo za mizo in se pogovarjajo. V ozadju slovenska in evropska zastava.

Barbara Antolić Vupora, Matej Arčon, Vesna Humar | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Spregovorili so o prednostih, ki jih nedaven vstop Hrvaške v Schengen prinaša Slovencem na Hrvaškem. Beseda je tekla o njihovih aktivnostih in dejavnostih, dotaknili so se tudi drugih vprašanj in izzivov, s katerimi se tamkajšnja slovenska skupnost še vedno sooča.

Še posebej so se dotaknili teme javnega potniškega prometa ob meji s Hrvaško in možnosti, da bi s izboljšanjem mobilnosti okrepili stike med prebivalci obmejnega območja. Strinjali so se, da sta bolj dinamičen pretok in izmenjava ljudi, idej in znanj najpomembnejša priložnost, ki jo vstop naše južne sosede v Schengen prinaša slovenski manjšini na Hrvaškem.

Pogovarjali so se še o poučevanju slovenskega jezika na Hrvaškem in o možnostih za povečanje števila šol na različnih stopnjah, ki poučujejo jezik po modelu C.