Skoči do osrednje vsebine

Odločitve s 30. seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

Vlada je na 30. seji obravnavala in sprejela štiri točke s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Sprememba Uredbe o metodah vzorčenja proizvodov in izvajanju uredbe (ES) o mejnih vrednostih ostankov pesticidov v ali na hrani in krmi rastlinskega in živalskega izvora

Vlada je izdala Uredbo o spremembi in dopolnitvi Uredbe o metodah vzorčenja proizvodov in izvajanju uredbe (ES) o mejnih vrednostih ostankov pesticidov v ali na hrani in krmi rastlinskega in živalskega izvora ter jo objavi v Uradnem listu RS.

Cilj spremembe in dopolnitve uredbe je, da v izjemnih okoliščinah vlada izda odlok, s katerim dovoli na svojem ozemlju dajanje na trg živil in krme, ki se oceni kot varna, vendar glede ostankov pesticidov ni skladna z evropsko Uredbo 396/2005, ki določa mejne vrednosti ostankov pesticidov v živilih in krmi. V vladnem odloku je določena posamezna vrsta živil oziroma krme, časovno obdobje in količina.

Vlagatelj (bodoči uvoznik blaga) vloži na Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) vlogo s priloženim dokazilom o dovoljeni mejni vrednosti ostankov pesticidov v državi izvora oziroma porekla blaga ter analizni izvid blaga. UVHVVR po uradni dolžnosti izdela oceno tveganja, za kar vlagatelju ne bo treba plačati pristojbine. V primeru izkazanega sprejemljivega tveganja, ki je osnova za zagotavljanje varnosti za zdravje potrošnikov UVHVVR izda vlagatelju dovoljenje za dajanje živila oziroma krme v promet na ozemlju Republike Slovenije. Dovoljenje bo omejeno za obdobje in do količine, ki ne presega dovoljenega obdobja in količine iz za ta namen izdanega odloka vlade. 

Odlok o ustanovitvi Odbora za spremljanje izvajanja skupne kmetijske politike

Vlada je izdala Odlok o ustanovitvi Odbora za spremljanje izvajanja skupne kmetijske politike (SKP), ki se objavi v Uradnem listu RS.

V skladu z Uredbo EU mora vsaka država članica v treh mesecih od datuma uradnega obvestila državi članici o izvedbenem sklepu Evropske komisije (EK) o odobritvi strateškega načrta SKP ustanoviti Odbor za spremljanje izvajanja skupne kmetijske politike. Sklep o odobritvi strateškega načrta SKP za obdobje 2023–2027 za Slovenijo je bil izdan 28. oktobra 2022.

Odbor za spremljanje SKP preverja zlasti:

  • napredek pri izvajanju strateškega načrta SKP ter doseganju mejnikov in ciljnih vrednosti;
  • težave, ki vplivajo na smotrnost strateškega načrta SKP, ter ukrepe, sprejete za obravnavanje teh težav, vključno z napredkom pri poenostavitvi in zmanjšanju upravnega bremena za končne upravičence;
  • elemente predhodne ocene, navedene v Uredbi 2021/1060/EU in strateškem dokumentu iz navedene uredbe;
  • napredek, dosežen pri izvajanju vrednotenj, sintez vrednotenj in vsakega nadaljnjega spremljanja ugotovitev;
  • zadevne informacije v zvezi s smotrnostjo strateškega načrta SKP, ki jih zagotovi nacionalna mreža SKP;
  • izvajanje ukrepov v zvezi s komuniciranjem in prepoznavnostjo;
  • širjenje administrativne usposobljenosti za javne organe in kmete ter druge upravičence, kadar je ustrezno.

Odbor za spremljanje SKP tudi izda mnenje o:

  • metodologiji in merilih, uporabljenih za izbor operacije;
  • letnih poročilih o smotrnosti;
  • načrtu vrednotenja in njegovih spremembah;
  • vseh predlogih organa upravljanja za spremembo strateškega načrta SKP.

Soglasje k Spremembi in dopolnitvi Statuta Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS

Vlada je soglašala k Spremembi in dopolnitvi Statuta Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS (SKZG), ki ga je na svoji seji septembra 2022 sprejel Svet SKGZ.

Dopolnitev prve alineje točke b) prvega odstavka 21. člena Statuta SKZG se nanaša na sprejemanje pravilnika o notranji organizaciji in sistematizaciji delovnih mest, ki ga direktor sklada na podlagi dopolnjene določbe sprejme s »soglasjem sveta sklada«.

 Sprememba prvega odstavka 22. člena Statuta SKZG pa se nanaša na objavo splošnih aktov sklada, in sicer se na podlagi spremenjene določbe Statut SKZG, Pravilnik o prometu z nepremičninami in Pravilnik o zakupu kmetij in kmetijskih zemljišč objavijo v Uradnem listu RS. Ostali splošni akti sklada se objavijo na oglasni deski in na spletni strani sklada.

Prvo poročilo Medresorske delovne skupine za blaženje podnebnih sprememb na področju rabe zemljišč, spremembe rabe zemljišč in gozdarstva (LULUCF) o napredku aktivnosti projekta LIFE IP CARE4CLIMATE za akcijo C8

Vlada se je seznanila s Prvim poročilom Medresorske delovne skupine za blaženje podnebnih sprememb na področju rabe zemljišč, spremembe rabe zemljišč in gozdarstva (LULUCF) o napredku aktivnosti projekta LIFE IP CARE4CLIMATE za akcijo C8.

Ključni cilj projekta je prehod Slovenije v nizkoogljično družbo, torej spodbuditi in krepiti rešitve za preprečevanje podnebne krize, ene najbolj perečih težav sodobnih družb. Projekt povezuje trajnostno mobilnost, odgovorno ravnanje z odpadno hrano, energetsko učinkovitost, zeleno javno naročanje in trajnostno rabo zemljišč v prizadevanjih, da s spremembami splošnih navad in utečenih praks zmanjšamo količino toplogrednih plinov oziroma občutno zmanjšamo ogljični odtis Slovenije.

Akcija C8 med drugim vključuje aktivnosti za hitrejše in boljše izvajanje ukrepov na področju rabe zemljišč, spremembe rabe zemljišč in gozdarstva (sektorja LULUCF), opredeljenih v Operativnem programu ukrepov zmanjšanja emisij toplogrednih plinov do leta 2020 (OP TGP 2020). Z namenom usklajevanja aktivnosti za blaženje podnebnih sprememb na področju sektorja LULUCF, zlasti z zmanjševanjem emisij ter vzdrževanjem in povečevanjem ponorov in zalog ogljika, je bila januarja 2021 ustanovljena Medresorska delovna skupina za blaženje podnebnih sprememb na področju rabe zemljišč, spremembe rabe zemljišč in gozdarstva (LULUCF).

Naloge omenjene delovne skupine se nanašajo na aktivnosti projekta LIFE IP CARE4CLIMATE na področju LULUCF oziroma na projektno akcijo C8, ki traja od 1. januarja 2019 do 31. decembra 2026. Med nalogami delovne skupine je tudi priprava dveh poročil o napredku aktivnosti projekta LIFE IP CARE4CLIMATE za akcijo C8, in sicer prvo poročilo v letu 2022 in drugo v 2024.

Prvo poročilo medresorske delovne skupine o napredku aktivnosti projekta LIFE IP CARE4CLIMATE za akcijo C8 vsebuje opis dejavnosti projektne akcije C8: vzpostavitev sistema spremljanja emisij in ponorov v sektorju LULUCF; strateški načrt za ključne ukrepe in prikaz izbranih ukrepov; krepitev strokovnih in upravljavskih kapacitet; informiranje in ozaveščanje javnosti o blaženju podnebnih sprememb ter mreženje z drugimi projekti iz programa LIFE, pa tudi širše.