Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon na 59. Dnevu emigranta v Čedadu

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes udeležil 59. Dneva emigranta – največje družbeno-politične prireditve Slovencev na Videnskem, ki sta ga v gledališču Ristori v Čedadu pripravila Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Svet slovenskih organizacij Videnske pokrajine.
Matej Arčon med govorom.

Matej Arčon. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

1 / 4

Svoj pozdravni nagovor je minister Arčon pričel z dobrimi željami za leto, ki se je pravkar pričelo in izrazil veselje, da se tradicija te prireditve nadaljuje že šest desetletij z vmesnim premorom zaradi epidemioloških razmer. »Pomembno je, da smo danes tukaj, pomembno je, da se spominjamo teh dogodkov, da se z njih nekaj naučimo in predvsem je pomembno, da skupaj snujemo skupno prihodnost,« je povedal minister in poudaril edinstvenost čezmejnega prostora, ki je preplet različnih kultur in narodov. »Moja zahvala, pohvala in poklon gre vsem slovenskim organizacijam, ki gojite slovensko kulturo in identiteto ter hkrati tudi italijanskim mestom, ki razumejo položaj Slovencev, ki sprejemajo in se zavedajo, da nas ta raznolikost še kako bogati,« je še dodal in ob tej priložnosti opomnil tudi na priložnosti, ki jih tudi za ta prostor prinaša projekt Evropska prestolnica kulture, ki bo leta 2025 v Novi Gorici in Gorici. Minister je še izpostavil, da bo Republika Slovenija v naslednjem obdobju namenila posebno pozornost Videnski pokrajini in dodal, da verjame, da bosta to podprli tudi Italija in dežela Furlanija-Julijska krajina. Svoj pozdrav je minister zaključil z besedami zahvale za podporo, zaupanje in skupen razvoj tega prostora, ki naj bo v sožitju, prijateljstvu in ljubezni.

Prireditev, ki že od leta 1964 tradicionalno v začetku januarja poteka v Čedadu, nosi izredno pomembno sporočilo. V prvi vrsti želi namreč ohranjati spomin na bridko usodo ljudi, ki so bili zaradi težkih razmer prisiljeni zapustiti svojo domove in se podati na trnovo pot izseljenstva. Hkrati je to priložnost za tehten, celovit in realen premislek ter prikaz aktualnega stanja slovenske narodne skupnosti v Kanalski, Nadiških in Terskih dolinah ter Reziji in izmenjavo idej, vizij in usmeritev za naprej. Prav tako je prireditev vsako leto tudi prostor za predstavitev ključnih kulturnih stvaritev, ki so jih tamkajšnji kulturniki dosegli v letu, ki je minilo.

Slavnostna govornika sta bila senatorka Tatjana Rojc in predstavnik slovenskih organizacij Videnske pokrajine Igor Jelen. Zbrane je pozdravila tudi županja občine Čedad. Dogajanje so s pristnimi beneškimi pesmimi popestrili mladi beneški glasbeniki Potoki muzkantje, Vokalna skupina dvojezične šole Pavle Petričič s spremljavo BK Evolution, predstavljene so bile tudi tri pesmi iz lanskoletnega 34. Sejma Beneške piesmi. Prireditev se je zaključila s komedijo Ist san Berto v izvedbi Beneškega gledališča. Za beneško priredbo besedila dela avtorja Roberta Andersona sta poskrbela Adriano Gariup in Jasmin Kovic. Dogodka so se udeležili številni predstavniki oblasti in institucij tako iz dežele Furlanije Julijske krajine kot iz Slovenije ter župani obmejnih občin in Posočja.