Skoči do osrednje vsebine

30. redna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada je sprejela sklep o izvedbi državnega prostorskega načrtovanja za polje vetrnih elektrarn Dolenja vas in potrdila koledar državnih proslav v letu 2023. Odločila je tudi, da se za preminulega Janeza Zemljariča organizira pogreb z vojaškimi častmi.

Vlada je sprejela sklep o izvedbi državnega prostorskega načrtovanja za polje vetrnih elektrarn Dolenja vas. Postopek priprave in sprejetja državnega prostorskega načrta za polje vetrnih elektrarn Dolenja vas se bo izvedlo na podlagi 84. do 90. člena Zakona o urejanju prostora. Osnovni cilj načrtovane prostorske ureditve je gradnja polja vetrnih elektrarn in s tem prispevati k povečanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov. Območje načrtovane prostorske ureditve je na območju Občine Divača.

Vlada je potrdila koledar državnih proslav za leto 2023, kot ga je pripravil Koordinacijski odbor za državne proslave in prireditve. Izvedene bodo: državna proslava ob Prešernovem dnevu, slovenskem kulturnem prazniku, državna proslava ob dnevu upora proti okupatorju, državna proslava ob dnevu državnosti, državna proslava ob dnevu reformacije, državna proslava ob dnevu Rudolfa Maistra ter državna proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti.

Vlada je odločila, da se za preminulega Janeza Zemljariča organizira pogreb z vojaškimi častmi. Pogreb pokojnika bo organiziran v skladu s pravili službe v Slovenski vojski.
Predlog, da se za preminulega Janeza Zemljariča organizira pogreb z vojaškimi častmi je vložil Marjan Šiftar z drugimi pobudniki, članicami in člani Izvršnega sveta SRS v obdobju med leti 1980 in 1984. V obrazložitvi je zapisal: Janez Zemljarič je bil nekdanji predsednik Izvršnega sveta SRS (1980-1984), ki je ob uspešnem opravljanju številnih odgovornih dolžnosti v političnem in javnem življenju, zavzemanju za gospodarski in vsesplošni razvoj ter dobrobit Slovenije operativno vodil velike projekte trajnega nacionalnega pomena: organizacijo gradnje Cankarjevega doma, gradnjo Kliničnega centra, ljubljanske obvoznice, Hale Tivoli, začetek gradnje avtocestnega križa ter spodbujanje izvoznega gospodarstva na svetovne trge.