Skoči do osrednje vsebine

Praznične aktivnosti v mariborskem in ljubljanskem zaporu

V Zavodu za prestajanje zapornih kazni (ZPKZ) Maribor in Ljubljana smo v prazničnem decembru organizirali več različnih aktivnosti za zaprte.

V mariborskem zaporu je bil med drugim izveden že tradicionalni praznični koncert, letos pa je zavod poskrbel tudi za donacijo izdelkov zaprtih oseb. V sklopu delovne terapije so nastali kvalitetni, zanimivi in uporabni izdelki, ki smo jih poklonili varovancem Zavoda Dornava, dnevni center Maribor, kjer izvajajo dnevno varstvo ter usposabljanje otrok in mladostnikov s težjo in težko motnjo v duševnem razvoju.

Praznično dogajanje je tako v mariborskem kot v ljubljanskem zaporu popestril tudi tradicionalni šahovski turnir. V ZPKZ Maribor je potekal že devetnajsto leto zapovrstjo. Cilj izvedene aktivnosti je bil popestriti zaprtim osebam čas praznikov, ki za marsikoga predstavlja čas, ko je osebna stiska ločenosti od bližnjih največja. Turnirja, v katerem so se obsojenci med seboj pomerili v šahovskem znanju, se je udeležilo 14 zaprtih oseb, ki so k dogodku pristopili disciplinirano in v športnem duhu. Priložnostno so bila s strani vodstva zavoda vsem udeležencem podeljena tudi praktična darila. Borbe za šahovnico so bile ostre in zanimive vse do zadnjih potez. Zaprti so se lahko na turnirju naučili šahovskih pravil, uporabe šahovske ure, predvsem pa športnega načina prenašanja poraza in si koristno zapolnili čas zadnjih dni preteklega leta.