Skoči do osrednje vsebine

Primer visoko patogene aviarne influence pri labodu grbcu – tokrat na Primorskem

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) obvešča rejce perutnine in ptic v ujetništvu, da je bila visoko patogena aviarna influenca potrjena pri labodu grbcu, tokrat je bil najden na Primorskem (v občini Piran).

Nacionalni veterinarski inštitut je UVHVVR obvestil o pozitivnih rezultatih preiskav na visoko patogeno aviarno influenco (HPAI) H5N1 pri labodu grbcu, najdenem v občini Piran.

Za zmanjšanje tveganja za prenos virusa s prostoživečih ptic na perutnino ostajajo v veljavi priporočila za celotno Slovenijo, ki jih je 21. oktobra letos sprejelo Državno središče za nadzor bolezni.

Rejce perutnine in ptic v ujetništvu pozivamo, da v primeru, ko opazijo katerega od naslednjih znakov, o tem takoj obvestijo svojega veterinarja:

  • zmanjšana poraba krme in vode za več kot 20 %,
  • padec nesnosti za več kot 5 %, ki traja že več kot dva dni,
  • povišan dnevni pogin za več kot 3x od pričakovanega,
  • pojav kliničnih znakov (ravnodušnost, nasršenost perja, zmanjšano oziroma neobičajno oglašanje, kihanje, kašljanje, izcedek iz nosnic, otekline podkožja, tekoči in zeleno ali belo obarvani iztrebki; lahko se pojavijo tudi živčne motnje (tresenje in zavijanje glave in vratu, krči, nekoordinirano gibanje, živali težko stojijo, so neaktivne, imajo spuščene peruti) ali posmrtnih sprememb, ki kažejo na aviarno influenco.