Skoči do osrednje vsebine

Praznično voščilo in povzetek aktivnosti

Spoštovani sodelavci!

Vzpostavljen kompetenčni model v državni upravi, s katerim želimo razširiti zavedanje, da so za uspešno opravljanje dela poleg formalne izobrazbe in strokovne usposobljenosti pomembne tudi veščine, vedenja, ravnanja in lastnosti prav vsakega posameznika, se vse bolj uporablja tudi v praksi. Odzivi s strani (nekaterih) ključnih uporabnikov, predvsem kadrovikov in vodij iz različnih strokovnih področij, so pozitivni, saj že prepoznavajo prednosti, predvsem na področju selekcijskih razgovorov, prepoznavanja vrzeli pri presoji kompetenc in spodbujanju vseživljenjskega učenja.

V današnjem času nenehnih sprememb vse bolj v ospredje stopa zavedanje o pomembnosti, da so pravi ljudje na pravih delovnih mestih, k čemer prispeva tudi uporaba kompetenčnega modela v praksi. Za čim širšo uporabo v praksi izvajamo naslednje aktivnosti:

  • Na Upravni akademiji so na voljo prenovljena usposabljanja za uporabo kompetenčnega modela, usmerjena za posamezne ciljne skupine uporabnikov:
  1. Usposabljanje kadrovikov za uporabo kompetenčnega modela
  2. Usposabljanje vodij za uporabo kompetenčnega modela
  3. Usposabljanje vodij za uporabo kompetenčnega modela – nadaljevalna delavnica
  4. Usposabljanje notranjih trenerjev za uporabo kompetenčnega modela
  5. Usposabljanje članov Uradniškega sveta za uporabo kompetenčnega modela
  6. Supervizijsko srečanje za člane Uradniškega sveta

Vsi javni uslužbenci se lahko udeležijo dveh novih usposabljanj za razvoj in krepitev temeljnih kompetenc:

  1. Temeljne kompetence javnih uslužbencev: krepitev sodelovanja in osredotočenost na uporabnika
  2. Temeljne kompetence javnih uslužbencev: proaktivno delovanje in zavezanost strokovnosti

Usposabljanja so za udeležence do konca novembra 2023 brez kotizacije.

  • V okviru projekta IS MUZA razvijamo informacijsko podporo za upravljanje s človeškimi viri na področju spodbujanja mobilnosti, pri izvedbi razvojnih pogovorov in presoje kompetenc ter usposabljanjih za zaposlene v organih državne uprave. Predviden zaključek projekta je spomladi 2023, nato pa bo sledilo intenzivno usposabljanje za praktično uporabo informacijske rešitve.
  • Leto 2022 smo zaključili s ponovnim srečanjem notranjih trenerjev, ambasadorjev uporabe kompetenčnega modela v državni upravi. Namen srečanja, ki je potekalo 16.12.2022 je krepitev strateške kadrovske funkcije in izmenjava izkušenj na področju uporabe kompetenčnega modela ter načrtovanje nadaljnjih aktivnosti.

Naj vam leto 2023 prinese veliko novih spoznanj, pozitivnih izkušenj, rešenih izzivov in druženja s kompetencami in tistimi, ki vam privabljajo nasmeh!